Augsburg, Beieren

Augsburg Beieren Omgeven door veel groen en gelegen aan de rivieren de Lech, de Singold en de Wertach, staat de stad Augsburg vooral bekend om zijn goud- en zilversmederijen en de boekdrukkunst. Deze universiteitsstad vertelt je de verhalen uit de tijd van de Romeinen, Rococo en Renaissance, maar staat ook bekend als moderne cultuurstad langs Sissi’s route en de Romantische Strasse. Bijzondere oerlandschappen in natuurgebied Lechfeld, in het zuiden van de stad, en de bosrijke omgeving zorgen ervoor dat Augsburg een van de meest groene steden van Duitsland is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadhuis

Het stadhuis van Augsburg wordt gezien als een van de belangrijkste gebouwen wereldwijd uit de Renaissance. Opvallend kenmerk is de geschilderde keizerarend op de voorzijde van het gebouw. Het stadhuis is vooral beroemd om de Gouden Zaal, die zijn naam zeker eer aan doet. De grootte van de zaal en alle gouden siersels zijn zeer indrukwekkend, met als letterlijke hoogtepunt het veertien meter hoge, met bladgoud versierde, plafond.

Augsburg stadhuis

UNESCO-Werelderfgoed - waterbeheersysteem

Water speelt een cruciale rol in de ontstaansgeschiedenis en welvaart van Augsburg. Door de ligging op het punt waar de Lech en Wertach samenkomen, kon waterkracht gebruikt worden voor aandrijving van molens en pompen. Samen met een innovatief kanalensysteem zorgde dit voor een goede drinkwatervoorziening, goede hygiëne en daarmee welvaart en economische groei. Het complexe netwerk bestaat uit onder andere watermolens, dammen, kanalen en maar liefst 530 bruggen over beken en kanalen. Augsburg heeft daarmee meer bruggen dan Venetië! Op zo'n twintig locaties in de stad maak je kennis met het historische watersysteem. Mooi zijn de Lechkanalen, de kunsthistorische fonteinen en de Hochablass, de grote dam.

Augsburg UNESCO waterbeheersysteem

Mozarthaus

Geboren als zoon van een boekbinder, groeide Leopold Mozart (de vader van Wolfgang Amadeus Mozart) op in Augsburg. Het huis waar hij opgroeide ligt in het noorden van de stad, en dient tegenwoordig als museum waar je alles te weten komt over het leven van Leopold Mozart. Mozart was niet alleen erg geïnteresseerd in muziek, maar ook in filosofie, kunst, uitvindingen, talen en verschillende culturen. Dit blijkt uit de talloze brieven die een uniek beeld geven van zijn tijd. Deze brieven vormen het uitgangspunt voor het verhaal van Mozart dat op een eigentijdse en levendige manier wordt verteld in het museum.

Augsburg Mozarthaus

Fuggerei

Deze woonwijk in het centrum van Augsburg is de oudste sociale woonwijk ter wereld en werd in 1521 opgericht door Jakob Fugger. De wijk bestaat uit 67 woningen en 140 appartementen, bedoeld voor de arme inwoners van Augsburg. De Fuggerei draagt de naam ‘stad binnen de stad’, omdat het beschikt over een kerk, een stadsmuur en drie poorten. In 2006 opende het Fuggerei-museum, dat de hele geschiedenis van de familie Fugger en de Fuggerei via film en exposities vertelt.

Augsburg Fuggerei

Maximiliaan-museum

In dit museum, centraal gelegen aan de Fuggerplatz, vind je verschillende kunstcollecties. Van beeldhouwkunst tot uitzonderlijk goudsmedenwerk, handwerk en stadsgeschiedenis. Een van de hoogtepunten van het museum is de collectie sculpturen uit de late Renaissance. Het museum heeft een prachtige met glas overdekte binnenplaats, genoemd naar oprichter en ereburger Kurt F. Viermetz.

Augsburg Fuggerplatz

Schaezler-paleis

Dit museum in het centrum van Augsburg herbergt een grote kunstcollectie uit de Baroktijd. Het gebouw was ooit het woonhuis van Karl en Magdalene Haberstock. Zij schonken het na hun dood aan de stad Augsburg. De Rococo-feestzaal behoort met zijn prachtige meubels tot het hoogtepunt van het museum. De groene museumtuin is voor iedereen toegankelijk. Het voormalig kippenhok in de tuin herbergt een bijzondere bezoeker; sinds 2013 woont er een bijenkolonie die voor de productie van de lokale honing zorgt.

Augsburg Schaezler-paleis

Sisi's route

Deze route van bijna tweeduizend kilometer loopt langs de plekken die het belangrijkst waren in het leven van keizerin Sisi. Het startpunt van de route ligt in Augsburg, waar de broer van Elisabeth ('Sisi') woonde. Hoogtepunten van de route in Augsburg zijn de Fuggerei, het Augsburger-marionettentheater, het woonhuis van de broer van Elisabeth en de Maximilianstrasse.

Augsburg Maximilianstrasse
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!