Frankfurt, Hessen

Frankfurt Frankfurt am Main is de grootste stad in de Duitse deelstaat Hessen en de op vier na grootste stad van Duitsland. De stad ligt, zoals de naam al aangeeft, aan de rivier de Main. Frankfurt is anders dan andere Duitse steden door de vele moderne wolkenkrabbers. De stad is de thuisbasis van de Europese Centrale Bank en van ’s werelds grootste beurzen. Maar ook in Frankfurt vind je in het oude centrum oude traditie en charme zoals in andere Duitse steden. Het middeleeuwse centrum is erg gezellig met vele restaurants, boetiekjes en straatkunst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Städel-museum

Het Städel-museum is opgericht in 1815 en vernoemd naar de oprichter Johann Friedrich Städel. Het museum ligt aan de zuidkant van de rivier de Main en is de oudste museumstichting in Duitsland. De collectie geeft een goed overzicht van zevenhonderd jaar Europese kunstgeschiedenis. Je vindt er werk van het begin van de veertiende eeuw tot de renaissance, de barok, de klassieke moderne en hedendaagse kunst. De hoogtepunten van de collectie zijn werken van kunstenaars als Rembrandt van Rijn, Jan Vermeer, Claude Monet en Pablo Picasso.

Museum Frankfurt

Main Tower

De Main Tower staat net buiten het centrum aan de westkant van de stad en is ontworpen door architectenbureau Schweger en Parner en de bouw werd voltooid in het jaar 2000. Vanaf het observatieplatform, op zo’n 200 meter hoogte, heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over Frankfurt en de omliggende regio. Door weersomstandigheden kan het observatiedek om veiligheidsredenen gesloten zijn.

Frankfurt Am Main

Palmentuinen

Deze prachtige botanische Palmengarten in het westen van de stad ontstond met de aankoop van een grote collectie tropische planten van de hertog van Nassau in 1868. Om de planten te kunnen huisvesten, werd een speciale kas gebouwd waardoor je als bezoeker vandaag de dag nog steeds kunt rondwandelen in een jungle-achtige, tropische omgeving.

Palmentuinen, botanische tuinen in Frankfurt

Römer

Midden in het oude centrum vind je het Römer. Dit gebouw met een dak bestaande uit drie opvallende puntgevels doet sinds 1405 dienst als stadhuis van Frankfurt. Voor die tijd waren het twee woonhuizen. Er doen veel verhalen de ronde over de herkomst van de naam van het gebouw. Een ervan vertelt dat de koopman die in het gebouw woonde totdat het door de stad werd gekocht, veel zaken deed met Italië en met name met Rome. De naam zou een verwijzing zijn naar de Italiaanse hoofdstad.

Aan Römerberg vind je stadhuis Römer

Kleinmarkthalle

De Kleinmarkthalle in het oude centrum van de stad, is een overdekte markthal van 1.500 vierkante meter en een waar culinair paradijs. In de hal staan meer dan 150 marktkramen die allerlei vers voedsel, producten en bloemen verkopen. Je vindt er veel regionale specialiteiten zoals de beroemde 'Groene Saus' van Frankfurt, maar ook een ruim assortiment aan internationale delicatessen die geïmporteerd zijn vanuit alle hoeken van de aarde. Wanneer je hongerig bent geworden is de kleinmarkthal de perfecte plek om de trek te stillen met een van de ter plekke vers bereide specialiteiten. ### Let op De hal is gesloten op zondag.

De kleinmarkthal in Frankfurt

Dom van Frankfurt

De Dom van Frankfurt (ook wel Kaiserdom St. Bartholomäus genoemd) stamt uit de veertiende en vijftiende eeuw. Hoewel de dom nooit de zetel van een bisschop was, draagt hij toch de titel Dom. Deze titel is te danken aan de belangrijke rol in de Duitse geschiedenis. Vanuit de kerktoren kun je op 66 meter hoogte genieten van het uitzicht over het oude centrum.

Dom Frankfurt

Senckenberg natuurmuseum

In de wijk Frankfurt-Bockenheim bezoek je het Senckenberg natuurmuseum. Dit museum is een van de grootste natuurhistorische musea van Duitsland en toont de evolutie van het leven en biodiversiteit. Zo zijn er unieke tentoonstellingen van zoogdieren, insecten, vissen en dinosaurussen.

Senckenberg natuurmuseum Frankfurt

Oude Opera

De geschiedenis van de 'Alte Oper' gaat terug tot 1880. De Opera werd in dat jaar gebouwd naar een ontwerp van de Berlijnse architect Richard Lucae. De opening werd gevierd met Don Giovanni van Mozart. Pas veertig jaar na de vernietiging van de Opera tijdens de Tweede Wereldoorlog herstelde men de prachtige gevel. Men toverde het interieur om tot een moderne concertzaal. Als bezoeker van de oude Opera kun je luisteren naar muziek in alle genres. Van klassieke muziek en jazz tot wereldwijd bekende musicalproducties.

Oude opera Frankfurt

Duits Filmmuseum

Het Duits Filmmuseum ligt aan de oever van de Main, vlak buiten het oude centrum. De permanente tentoonstelling leert je alles over het ontstaan en bestaan van film, de invloed die het heeft op allerlei verschillende vlakken en de bijbehorende technologie. Naast de permanente tentoonstelling zijn er tijdelijke tentoonstellingen over opvallende filmmakers als Stanley Kubrick, H.R. Giger en Romy Schneider en fascinerende filmfenomenen als anime, stop motion en film noir.

Duits filmmuseum
Ballon!