Nationaal Park Hossa, Oulu

Hossa Nationaal Park, Oulu Dit park is een uitstekende plek om te gaan wandelen of fietsen. Bekend vanwege de heldere meren en de rotsschilderingen van Julma-Ölkky en Värikallio. In totaal is er meer dan 90 kilometer aan wandel- en fietsroutes te vinden. Huur een mountainbike of trek je wandelschoenen aan voor een mooie tocht langs de glinsterende meren. Op verschillende plekken in het park zijn schuilplaatsen en wildernishutten te vinden. Wie weet kom je oog in oog te staan met een van de wilde dieren, een beer, eland, wolf of rendier. Het laatste dier kun je ook bekijken in het rendierpark Hossan Poropuisto, net buiten het Nationale Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Ga goed voorbereid op pad en start je bezoek daarom bij het bezoekerscentrum van Hossa voor de beste tips en tricks om te park te verkennen. Huur een boot of kano vanuit deze plek of koop een kaart van de omgeving met de mooiste wandelingen. Als je wilt vissen in dit gebied kun je hier ook terecht voor visvergunningen. Het bezoekerscentrum is te vinden aan de Jatkonsalmentie 6, 89920 Ruhtinansalmi, aan de oostkant van het park.

Bezoekerscentrum, Hossa Nationaal Park

Värikallio Rotstekeningen

De prehistorische rotstekeningen van Hossa zijn een van de hoogtepunten van het Nationale Park. De muurschilderingen stammen nog uit het stenen tijdperk toen Hossa al een knooppunt was van waterwegen. Er zijn meer dan zestig verschillende tekeningen gevonden. Rij naar de parkeerplaats Lihapyörre, de wandeling begint vanaf deze plek. Via een loopbrug en een uitkijkplatform kom je bij deze schilderijen. Deze wandeling is ongeveer acht kilometer lang.

Värikallio Rotstekeningen, Hossa Nationaal Park

Julma-Ölkky meer

Het Julma-Ölkky meer is het grootste meer van de drie kloofmeren in Finland welke ontstaan zijn door een scheur in het land. Het ontstaan van dit meer gaat meer dan twee miljard jaar terug. In totaal is het meer ongeveer drie kilometer lang en op het smalste punt tien meter breed. Het is mogelijk om met een boot door de kloof heen te varen of zelf met de kano op pad te gaan. Maak een wandeling over het Ölökyn ähkäsy-pad van ongeveer tien kilometer lang. Via een hangbrug en een trap loop je omhoog naar de kliffen.

Julma-Ölkky meer, Hossa Nationaal Park

Rendierpark Hossan Poropuisto

Net buiten het Nationale Park ligt het rendierpark Hossan Poropuisto. Ontmoet de rendieren van dichtbij, koop een zakje voer en laat de rendieren lekker uit je hand eten. Of koop een van de vele souvenirs die met deze bijzondere dieren te maken hebben. In de zomermaanden is het overigens ook mogelijk om met een boottocht naar het eiland op het meer te varen vanaf het rendierpark . Je hebt dan een spectaculair uitzicht op de groene omgeving.

Rendierpark Hossan Poropuisto, Hossa Nationaal Park

Wandelen

Trek goede wandelschoenen aan en ga op avontuur in het Hossa Nationaal Park. Een schitterend park waar meer dan 90 kilometer aan paden te vinden zijn om te wandelen of te fietsen. Er zijn verschillende verbindingspaden waardoor je heel goed meerdere wandelingen met elkaar kunt verbinden. Voor alle niveaus en verschillende lengtes zijn er wandelingen te maken. Een van de mooiste wandelingen is het natuurpad wat vlakbij het bezoekerscentrum start. Een route van ongeveer drie kilometer lang, langs de Huosilampi vijver en de Huosiharju Eskerberg.

Wandelen, Hossa Nationaal Park

Mountainbiken

Voor wie wat meer actie zoekt in Hossa Nationaal Park is mountainbiken een uitstekende activiteit. Huur een mountainbike bij het bezoekerscentrum of bij camping Hossan Lumo en stap op de fiets. Drie van de vier routes starten bij het bezoekerscentrum. Neem bijvoorbeeld de Jatkonvalkea route die ideaal is voor beginners. Een route van tien kilometer die langs een prachtige molen komt. Voor meer gevorderde mountainbikers is de dertien kilometer lange route Harjujen Huikonen een mooie uitdaging, met veel heuvels en onderweg genoeg actie.

Mountainbiken, Hossa Nationaal Park
Ballon!