Reisinfo Dordogne, Frankrijk

Een actieve vakantie in de Dordogne afgewisseld met cultuur snuiven in de prachtige, historische stadjes, alles is mogelijk. Het gebied is vernoemd naar de rivier de Dordogne, die door deze groene regio slingert. De overwegend rustige rivier nodigt je uit om te kajakken, deze kan je echt overal huren. Je wordt met kajaks en al stroomopwaarts gebracht en dan kan je in je eigen tempo terug peddelen. Langs de oevers vind je strandjes om te picknicken, maar natuurlijk ook cafés, waar je op het terras kunt neerstrijken.

Rocamadour, Frankrijk
Sarlat, Frankrijk

Sarlat-de-la-Canéda of wel kortweg Sarlat, is één van de mooiste stadjes in de Dordogne. De historische binnenstad is autovrij. Deze is zo goed bewaard gebleven dat het regelmatig het decor is voor middeleeuwse films. Dwaal door de smalle straten, struin de lokale markt af voor lekkernijen of geniet op één van de terrassen tussen de authentieke panden aan het Place de la Liberté. Ook Rocamadour is een must-see, deze bedevaartsplaats is tegen de heuvel op gebouwd. Er zijn veel religieuze bezienswaardigheden, zoals kapelletjes en kerken. Het plaatsje staat ook bekend om de gelijknamige geitenkaas, die hier geproduceerd wordt.

Op de toppen van de heuvels van de Dordogne zie je vaak een kasteel liggen. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Château de Castelnaud, op de oever van de Dordogne. In het middeleeuwse kasteel ligt een museum over het vroegere leven binnen de muren. Iets verderop ligt Château de Beynac, een prachtig gerestaureerde burcht uit de tijd van Richard I Leeuwenhart. De dorpen Castelnaud en Beynac zijn het bezoek ook waard. De tuinen rond Château de Marqueyssac moet je bezoeken. De tuin is begroeid met prachtig onderhouden buxusbomen. Door middel van verschillende routes kan je de tuinen verkennen. Voor de waaghalzen is er een Via Ferrata klimroute langs de rotswanden waarop de tuin ligt.

In vroeger tijden werden de rotsen van de Dordogne gebruikt als woningen. In de prehistorie als schuilplaatsen, deze vind je onder andere bij La Roque Saint-Christophe. Naast prehistorische vondsten zie je hier ook de middeleeuwse architectuur, van de dorpen die hier tegen de rotswand aan gebouwd werden. Er zijn ook diepere grotten met rotsschilderingen van bizons, paarden en neushoorns. De grotten van Lascaux zijn het bekendste, toch bezoek je hier een replica van het origineel. Grottes de Font-de-Gaume, Grotte de Rouffignac en Gouffre de Proumeyssac zijn een bezoek zeker waard.

Rondreizen door Dordogne, Frankrijk

Een aantal van onze Frankrijk-rondreizen combineren goed met de regio Dordogne. In het routevoorbeeld hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Deze klassieke wijnroute vanaf Bordeaux biedt mooie uitstapjes naar wijngaarden, kastelen en authentieke dorpen. Vanaf je standplaats in de wijnsteden Bordeaux en Bergerac ga je de pareltjes van de Franse wijn bezoeken. Maak een mooie toer in de omgeving door de verschillende wijndistricten zoals de Haut-Médoc en Saint-Émilion, elk met hun eigen karakter en wijnsoort. Wandel door schitterende dorpjes, bewonder kastelen als Montbazillac en bezoek de vele wijnhuizen waar je heerlijke wijnen kunt proeven. Vergeet niet een van de beroemdste wijnhuizen ter wereld te bezoeken net ten noorden van Bordeaux, Château Margaux. En, waar wacht je op? Ga op pad en proef die heerlijke wijnen!

Wijngaarden BordeauxWijnroute BordeauxBergeracBordeaux
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!