Reisinfo Vogezen, Frankrijk

Gerardmer Vogezen Frankrijk De Vogezen is een middelgebergte in noordoost Frankrijk, in het Frans wordt deze Vosges genoemd. Natuurpark des Ballons des Vosges is het hoogste deel van de Vogezen, met de Grand Ballon van 1424 meter als hoogste punt. Bossen, bergweiden en watervallen, zoals dubbele waterval Cascades de Tendon, wisselen elkaar af en het gebied is rijk aan wild zoals reeën, berggeiten en herten. Dit maakt het gebied natuurlijk bij uitstek geschikt voor wandelaars en fietsers.

Route des Crêtes is een 90 kilometer lange toeristische route door het zuidelijke deel van de Vogezen. Het is één van de mooiste routes in Frankrijk en je doet alle hoge toppen aan, zoals Le Hohneck, de hoogvlaktes van Tanet Gazon du Faing en de Markstein. De weg is makkelijk in een dag te rijden, maar je kan er ook langer over doen, door op verschillende plekken langs de route te gaan wandelen, van korte tochten naar een uitzichtpunt tot een stevige klim naar de top van de Grand Ballon.

Het grootste meer van de Vogezen is Gèrardmer, een geliefde plek voor watersportliefhebbers, je kan hier roeien, vissen, zeilen, waterfietsen en zwemmen bij verschillende strandjes. Houd je het liever droog, rond het meer lopen ook prachtige wandelpaden. Er is een route van een kilometer of zes, waarbij je het hele meer rond loopt. Aan de andere kant, aan de oostkant van de Vogezen liggen de meren van La Bresse. Deze liggen een stuk hoger en het gebied is moerasachtig. De wandelpaden zijn veelal vlak en geschikt voor iedereen. Bij Lac de Pierre Percée vind je het gelijknamige Aventure Park Pierre Percée. Hier kan je uitdagende klimparcours afleggen, tokkelen, bungeejumpen, boogschieten en kajakken. Voor de kleinsten zijn er skelters, een waterpark en midgetgolf.

De hoofdstad van de Vogezen is de historische stad Épinal net ten westen van het gebergte. De rivier de Moezel stroomt er dwars door heen. Het oude centrum op de oostelijke oever herbergt schitterende renaissance huizen. Ten oosten van de Vogezen liggen de historische steden Straatsburg en Colmar. De Vogezen bieden de ideale combinatie van natuur en cultuur.