Reisinfo Jura, Frankrijk

Op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland ligt tijdens jouw rondreis de Jura, een gebergte met toppen tot ruim 1700 meter. De gelijknamige streek in Frankrijk is een uitstekend wijngebied. Volg de 80 kilometer lange Route des Vins du Jura, langs mooie dorpen en natuurlijk diverse wijnchâteau's. Arbois wordt ook wel de hoofdstad van de wijn genoemd, naast de wijnen heeft het een mooi historisch centrum en het was de woonplaats van Louis Pasteur, in zijn huis vind je nu een museum.

Saint-Claude, Frankrijk
Besancon, Frankrijk

De Jura is bij uitstek geschikt voor wandelliefhebbers en mountainbikers. De paden nemen je mee door de uitgestrekte bossen en langs watervallen en beekjes. Crêt de la Neige is de hoogste top, het is een flinke klim, maar het uitzicht dat je boven hebt is dit zeker waard. Bij Baume-les-Messieurs zijn ook meerdere wandelmogelijkheden, er is een steil pad dat leidt naar de grot. Door deze bijzondere grot stroomt een riviertje, de Dard en deze eindigt in een waterval. Een andere wandeling leidt naar de even bijzondere kalksteenkliffen of door de kloof Reculée de Baume.

Het stuwmeer Lac de Vouglans is de plek om te gaan roeien, kajakken en zwemmen, maar ook de kleinere meren zoals Lac de Saint-Point en Lac de Châlain zijn hier zeker geschikt voor.

Salins-les-Bains is een bijzonder stadje. In het centrum liggen meerdere thermale baden om even helemaal te ontspannen. Aan de andere kant is het een plaats met meerdere zoutmijnen die je kunt bezoeken. Een bijzondere combinatie om mee te pakken op je autorondreis in Frankrijk. Ook Lons-le-Saunier, de hoofdstad van de Jura, mag je niet overslaan. Deze Romeinse plaats heeft prachtige oude huizen, gezellige pleinen en ook meerdere thermaalbaden.

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe dino's leefden? Bij Loulle vind je een prachtige verzameling pootafdrukken. Via een pad loop je er vlak langs en er staan informatieborden over de diverse dinosaurussen. Bij het dorpje ligt nog een bijzonder kalkplateau, door erosie heeft het allerlei vormen gekregen en er groeien bijzondere planten. Een specialiteit uit de Jura is de Comté-kaas, deze worden geproduceerd in het oude Fort les Rousses. Les Rousses zelf is een veelzijdig stadje, naast het fort is er een ideaal zwemmeer en je kan er prima mountainbiken.

Rondreizen door Jura, Frankrijk

Een aantal van onze Frankrijk-rondreizen combineren goed met de regio Jura. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Ballon!