Ioannina, Noord Griekenland

Ioannina, Noord Griekenland Ioannina, een echte historische stad aan het Pamvotis meer, omringd door oude stadsmuren. Via vier verschillende poorten krijg je toegang tot de oude stad. Authentieke huisjes en leuke winkeltjes wachten op je bezoek of stap binnen bij een van de musea. Verken het Pamvotis meer vanaf een boot en ga naar het naamloze eiland midden op het meer. Dit eiland heeft het derde grootste kloostergemeenschap van Griekenland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pamvotis meer

Een meer dat geschiedenis ademt. Het is niet alleen een van de oudste meren ter wereld, maar herbergt ook interessante bouwwerken op de oevers. Rondom het meer zijn verschillende wandel- en fietspaden die je langs bezienswaardigheden brengt. Ontdek bijvoorbeeld het amfitheater en Durachani klooster. Ook op het meer is het goed vertoeven. Vaar met een bootje naar het eilandje midden op het meer. Wandel door de steegjes van het dorp en bekijk de eeuwenoude kloosters.

Pamvotis meer, Ioannina

Ioannina eiland

Het eiland midden op het Pamvotis meer is het enige eiland mét bewoners zonder naam. Kom met de boot vanaf Plateia Mavili in ongeveer tien minuten aan op dit rustige en grotendeels autovrije eiland. Neem een kijkje in het kleine Ali Pasha museum gevestigd in een oud klooster en kom hier meer te weten over de leider van Epirus.

Ioannina eiland, Ioannina

Oude stad

Het oude deel van Ioannina wordt ook wel het kasteel genoemd. Dit deel van de stad is al in de zesde eeuw ontstaan en heeft een aantal mooie pleintjes en idyllische kleine straatjes om doorheen te wandelen. Neem een kijkje bij de Voimoudos toren uit 1022. Wandel zeker even naar het hogere gedeelte om het schitterende uitzicht op het meer en de omgeving op een foto te zetten.

De oude stad, het kasteel, Ioannina

Musea

Er zijn een aantal interessante musea in Ioannina, waarvan het Zilversmeden museum er eentje is. Hier ontdek je alles over de historie en technologie van het zilversmeden. Het Stedelijk Etnografisch museum is in een oude moskee gevestigd en laat zien hoe de kasteelbewoners hebben geleefd door de geschiedenis heen. Ook het Archeologisch museum is een bezoek waard. Tentoonstellingen nemen je mee in de geschiedenis van de Grieken en stellen vele voorwerpen tentoon die gevonden zijn bij de opgravingen.

Musea, Ioannina

Omgeving

Perama

Net buiten de stad en vlak aan het Pamvotis meer is een van de grootste grotten van Griekenland te vinden. De grot is meer dan 1,5 miljoen jaar geleden gevormd en pas in 1940 per ongeluk ontdekt door mensen die op de vlucht waren voor de oorlog. Met een rondleiding van ongeveer drie kwartier kom je langs de vele soorten stalagmieten en stalactieten. Ook zijn er verschillende fossielen van een zeldzame beersoort te zien, de holenbeer.

Perama, Ioannina

Dodoni

In Dodoni staat een van de mooiste én best bewaarde amfitheaters van het land. Dit amfitheater was opgedragen aan Zeus. Vroeger had dit theater plek voor meer dan 18.000 bezoekers wat massaal was in de tijd van Epirus. Er wordt ook wel gezegd dat de 'Grieken' hier zijn ontstaan. Vele Griekse legendes spelen hier af. Naast het amfitheater zijn hier ook de ruïnes van meerdere tempels te zien. Dodoni is ongeveer een half uur rijden vanuit Ioannina naar het zuiden.

Dodoni, Ioannina

Zitsa

Houd je van wijn? Dan is Zitsa een hartstikke leuke dagtrip vanaf Ioannina. Dit bergdorpje is vooral bekend om de wijnproductie. Vanwege de hoge ligging en het landklimaat is dit een van de koelste wijnregio's van het land. In Zitsa wordt de Debina druivensoort geproduceerd, die al sinds de zevende eeuw hier wordt verbouwd. Rondom Zitsa zijn een aantal wijnmakerijen om te bezoeken. Laat je rondleiden over de wijngaarden en proef een heerlijk glaasje wijn uit Zitsa.

Zitsa, Ioannina

Zagoria

Diepe kloven, stenen boogbruggen en pittoreske bergdorpjes. Dat is het berggebied Zagoria ten voeten uit! Vooral de honderd imposante boogbruggen zijn kenmerkend voor Zagoria. Wandel door dit stukje werelderfgoed van UNESCO. Stop bij Ano Pedina, een van de oudste dorpjes of ga naar Monodendri met de vele traditionele stenen huisjes. Dit bergachtig gebied ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Ioannina. In dit gebied vind je ook een van de diepste kloven ter wereld. Daal dus zeker ook af in de prachtige Vikos kloof

Zagoria, Ioannina
Ballon!