Zagoria, Griekenland

Zagoria Een schitterend berggebied met vele diepe kloven, stenen boogbruggen en pittoreske bergdorpjes, dat is Zagoria. Vooral de bijzondere boogbruggen zijn kenmerkend voor dit gebied. Maar ook de combinatie met de authentieke architectuur van de dorpjes, cultuur en het bijzondere ecosysteem maken dat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet. Wandel door de bossen met diepe kloven en ga op zoek naar alle stenen bruggen!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ano Pedina

Een van de oudste bergdorpjes is het schilderachtige Ano Pedina aan de oostkant van het gebied. Wandel door het dorp en bekijk de vele oude gebouwen, historische kerken en mooie pleinen. Met name het Evangelistra klooster is een bezoekje waard. Nog steeds bewoond door nonnen die een rondleiding geven door het klooster. Vanuit Ano Pedina is het mogelijk om naar de andere bergdorpjes Elafotopos en Monodendri te lopen, een mooie wandeling van ongeveer een uur.

Ano Pedina, Zagoria

Monodendri

In de buurt van Ano Pedina ligt nog een prachtig dorpje. In Monodendri hebben veel huizen de traditionele architectuur behouden. De oude stenen gebouwen met vele bloembakken langs de geplaveide straatjes maken het een sfeervol dorpje. Bekijk het lokale traditionele borduurwerk in het Rizario Centre of Handicrafts en neem een souvenir mee naar huis. Loop naar het Agia Paraskevi klooster net buiten het dorp op ongeveer een kwartier lopen en geniet hier van het uitzicht op de Vikos kloof.

Monodendri, Zagoria

Vikos kloof

Wandel door een van de diepste kloven ter wereld! Bij de dorpjes Vikos, Vitsa en Monodenri kan je goed afdalen naar de rivier en vervolgens een mooie wandeling maken. Velen dalen af bij Monodenri en klimmen weer omhoog bij Vikos. De weg terug is dan het minst steil (of neem een taxi terug). Geniet ook even van het overweldigende uitzicht over de kloof en het groene berggebied.

Vikos kloof, Zagoria

Dilofo

In het dorpje Dilofo ten zuiden van Monodendri heeft de tijd stil gestaan. Ook dit is een echt traditioneel dorpje met vele authentieke huisjes en nog een echte stenen waterput. Wandel door de autovrije straatjes met geplaveide stenen langs oude kapellen, een oude school en prachtige herenhuizen.

Dilofo, Zagoria

Papingo

Een wat noordelijk gelegen dorp is Papingo. Dit dorp bestaat uit twee delen: groot en klein Papingo. Het kost wat meer moeite om dit dorp te bereiken want je moet eerst de vele haarspeldbochten naar het dorp toe trotseren. Het pittoreske dorpje met smalle steegjes en de panoramische uitzichten op de omgeving maken het dubbel en dwars goed. Via een brug ga je het dorp binnen.

 Papingo, Zagoria

Vradeto

Op ongeveer 1300 meter hoogte bevindt zich het hoogstgelegen dorp in Zagoria. De Skala van Vradeto en het uitzichtpunt Beloi zijn de bekendste bezienswaardigheden van Vradeto. De Skala van Vradeto is een weg die bestaat uit ruim 1200 stenen traptreden en vele bochten. Vroeger was dit de enige weg naar het dorp toe. Net buiten het dorp op ongeveer een half uur wandelen is het uitzichtpunt Beloi. Hier vandaan geniet je van een schitterend uitzicht op de Vikos kloof.

Vradeto, Zagoria

Stenen bruggen

Rondom de prachtige bergdorpjes in Zagoria zijn meer dan honderd stenen boogbruggen te zien. De authentieke dorpjes zijn veelal door bergweggetjes en bruggen uit de zeventiende en achttiende eeuw met elkaar verbonden. Vaak zijn de stenen bruggen in de plaats gekomen van houten bruggen die eerder waren aangelegd. Stap de auto in en je komt ongetwijfeld langs een paar prachtige exemplaren.

Stenen bruggen, Zagoria

Konitsa brug

Ten zuiden van het plaatsje Konitsa ligt de gelijknamige Konitsa brug. Een van de grootste stenen boogbruggen uit de Balkan uit 1870. Een echte imposante brug van wel twintig meter hoog. Het is bijzonder dat deze brug nog altijd overeind staat. De brug heeft namelijk meerdere pogingen van het Turkse leger om de brug te verbranden, een burgeroorlog en de Grieks-Italiaanse oorlog overleefd.

Konitsa brug, Zagoria

Plakidas brug

Vlak bij het kleine dorpje Piki staat de Plakidas brug met drie prachtige bogen. Het is oorspronkelijk gebouwd om de molen te helpen die er in de buurt staat. Al verscholen in het bos is deze brug wat lastiger te vinden. Let dus goed op het kleine bord langs de kant van de weg. Iets verderop in de omgeving vind je nog enkele andere bruggen, waaronder de Lazaridi Kontodimou brug aan de westkant van Kipi. Net als de Plakidas brug ligt deze verstopt in een kloof.

Plakidas brug, Zagoria

Kokoros brug

Ten zuiden van het drop Kokouli is een van de bekendste bruggen te zien van dit gebied, de Kokoros brug. Goed te zien vanaf de weg en hierdoor populair om even te stoppen. De brug heeft haar naam te danken aan de familie Kokoros die aan het begin van de twintigste eeuw geld heeft gedoneerd om de brug te renoveren.

Kokoros brug, Zagoria

Omgeving

Metsovo

Het museumdorpje Metsovo ligt net buiten het Zagoria gebied. Ook hier zijn weer vele traditionele stenen huisjes te bezichtigen en mooie geplaveide straatjes. Nog steeds lopen hier sommige inwoners in klederdracht. Vele producten worden gemaakt in Metsovo, zoals ambachtelijk handwerk, kaas, wijnen en houtwerk. Dit dorp was vroeger al een belangrijk kruispunt tussen Epiros en Thessalia.

Metsovo, Zagoria
Ballon!