Morano Calabro, Calabrië

Morano Calabro Gebouwd tegen de flanken van de Monte Pollino neemt Morano Calabro bijna de vorm van de berg aan. Bovenop de heuvel kijkt het kasteel di Morano Calabro uit over de omgeving. Het is een heel doolhof van nauwe straatjes en trappen om hier te komen, maar het is de zoektocht en klim meer dan waard. Verder vind je hier musea en de imposante kerk van Santa Maria Magdalena. Rust even uit in de tuin van de Villa Comunale, voordat je weer aan de wandel gaat in het nabijgelegen nationaal park del Pollina.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel di Morano Calabro

Het is even klimmen naar het kasteel, maar eenmaal boven zal je geen spijt hebben. Het kasteel is een prachtig gebouw met mooie poorten en torens. Daarnaast is het uitzicht betoverend. Vanaf hier kijk je uit op het prachtige nationaal park del Pollino. Vlak bij het kasteel ligt de Sint-Pieter-en-Pauluskerk gebouwd rond het jaar 1000, zeker de moeite waar om even binnen te kijken.

Kasteel, Morano Calabro

De kerk van Maria Magdalena

Ook deze kerk stamt uit de elfde eeuw. De kleine kapel van toen is later uitgebouwd tot de kerk die je vandaag de dag kunt bezoeken. Er zijn een hoop mooie kunstwerken bewaard gebleven die hier te bewonderen zijn. Vooral het Sanseverino-veelluik in de kapel is bijzonder vanwege de diverse mooie afbeeldingen. De klokkentoren en koepel van de kerk kun je vanuit iedere hoek van de stad zien met haar mooie turquoise en gouden kleur.

Kerk, Morano Calabro

Het klooster van San Bernardino

Bekijk de prachtige uitstraling van het klooster en bijbehorende kerk van San Bernardino da Siena. Het originele bouwwerk is compleet gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke elementen. Van de fresco's is helaas niet alles overgebleven, maar enkele delen zijn nog te bezichtigen. De kloostergalerij heeft maar liefst 24 zuilen die de spitsbogen ondersteunen. Van binnen is de kerk wit, met hoge plafonds vol ornamenten en veel barokke details op de muren.

Klooster, Morano Calabro

Musea

In het Palazzo Salmena neemt een museum je meer naar het boerenleven op een schapenhouderij van vroeger. De collecties bestaan uit oude landbouwwerktuigen, gereedschap en andere voorwerpen die men op het platteland gebruikte. Het andere museum in het stadje is het Natuurmuseum Il Nibbio, dat gewijd is aan het omliggende nationale park del Pollino. Het heeft een uitgebreide tentoonstelling over de unieke bomen en planten en de dieren die in het gebied leven. Bij het museum hoort ook een tuin.

Museum, Morano Calabro

Omgeving

Nationaal Park del Pollino

Het Nationaal Park del Pollino is een van de grootste nationale parken van Italië en is uitgeroepen tot UNESCO Geopark. In dit park staan de oeroude Bosnische dennenbomen die wel veertig meter hoog zijn. Morano Calabro is een goed uitgangspunt om het park te verkennen. Je kan hier uitstekend wandelen, ook direct vanuit het stadje. Wandel bijvoorbeeld door de mooie kloof Gole del Raganello. Andere leuke activiteiten zijn raften op de Lao rivier, met een gids de hoge toppen van de Monte Pollino en Monte di Orsomarso beklimmen en de natuurlijke kalksteengrotten Grotta del Romito bij het dorpje Papasidero ontdekken.

Nationaal Park del Pollino

Castrovillari

Deze stad is in twee delen opgedeeld. Aan de ene kant heb je het oude, middeleeuwse centrum en aan de andere kant van de brug ligt het moderene gedeelte Ponte della Catena. Het oude centrum zit bomvol sfeervolle pleintjes waar de locals ook graag hun hapje en drankje bestellen. Ook staan hier een aantal mooie kerken en kun je het renaissance klooster van de heilige Franciscus van Assisi bezoeken. In het modernere deel van de stad kun je op zoek naar de leukste winkeltjes, struinen over de boulevard en foto’s maken op het puntje van de rotsen die hier loodrecht naar beneden duiken. Aan de rand van de stad beschermen de besneeuwde bergtoppen van het Nationaal Park del Pollino de inwoners.

Castrovillari
Ballon!