Krk, Kvarner

Krk In het westen van Kroatië ligt het eiland Krk, het één na grootste eiland in de Adriatische Zee. Je kunt het eiland bereiken via de 1,5 kilometer lange brug die het eiland met het vaste land verbindt. Door de Kroaten wordt Krk ook wel het 'Gouden Eiland' genoemd. Deze naam komt van alle natuurlijke en culturele rijkdommen die je op het eiland terug vindt. Op het eiland zie je verschillende landschappen terug komen, het oosten heeft een kaal, rotsachtig landschap en het westen is groen en vruchtbaar.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Krk-stad

De grootste stad van het eiland is Krk-stad. De stad bestond al in de Romeinse tijd en dat kun je nog steeds zien aan de stadsmuur die om de stad heen loopt. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Kathedraal van Maria-Hemelvaart en het Frankopan kasteel. Vooral in de zomer is het een gezellige stad met veel toeristen, je vindt hier dan ook veel leuke restaurantjes, winkeltjes en terrasjes.

Krk-stad

Vrbnik

Op ongeveer elf kilometer van Krk stad, in het oosten van het eiland, ligt het schilderachtige dorpje Vrbnik. Het middeleeuwse plaatsje ligt op een 50 meter hoge rots. Er zijn hier veel oude kerken en gezellige en smalle steegjes. Je kunt hier zelfs het smalste steegje van de wereld bewonderen van slechts 43 centimeter breed. De wijnliefhebbers moeten zeker de bekende Žlahtina wijn proberen. Deze druiven groeien alleen in Vrbenik en zie je op de hellingen vlakbij Vrbenik verbouwd worden.

Vrbnik Krk

Baška

Het kustplaatsje Baška, met de kenmerkende rode daken, vind je in het zuiden van het eiland. Dit plaatsje is bij de Kroaten vooral bekend om de Baška tablet. Dit is het oudste document waar de oudste Kroatische tekst op voorkomt. In het Archeologisch museum in Zagreb ligt het echte document, op het eiland is een replica te vinden. Baška is ook erg populair om het 1800 meter lange Vela Plaza kiezelstrand. Je vindt hier veel restaurants, bars en winkeltjes en je kunt hier genieten van het heerlijke Kroatische ijs.

Baška Krk

Punat

In het zuidwesten van het eiland vind je in een ingesloten baai het plaatsje Punat. Punat is een erg gezellig plaatsje met veel winkeltjes, restaurantjes en een mooie boulevard. Je vindt hier ook een grote jachthaven die erg populair is bij boot- en jachteigenaren. Vanuit Punat kun je het kleine eilandje Košljun bezoeken met een veerboot. Op het eilandje staat een Franciscaans klooster en een paar kerken en musea.

Punat Krk

Omisalj

Als je van het vasteland het eiland opkomt is Omišalj het eerste dorp dat je tegenkomt en ligt bovenop een heuvel. Het is één van de oudste dorpen op het eiland en een bezoek aan de ruïnes van de basiliek en de middeleeuwse kathedraal zijn zeker de moeite waard. Omišalj heeft een sfeervol, oud centrum met een paar leuke restaurants. Voor een panoramisch uitzicht over de baai mag een bezoek aan het uitzichtpunt zeker niet ontbreken.

Omisalj Krk

Stranden

Krk is ook een erg geliefd eiland vanwege de mooie stranden. In Baška vind je het bekendste strand, het 1800 meter lange kiezelstrand in het centrum van het plaatsje. Er zijn verder op het eiland nog heel veel verschillende stranden te vinden, zowel kiezel- als zandstranden. Ook erg bekend zijn de stranden in Soline en Klimno, de modder die je hier vindt moet een geneeskrachtige werking hebben, veel mensen zitten hier dan ook bedekt met modder.

Strand Krk