Larochette, Luxemburg

Müllerthal Ontdek het Müllerthal vanuit Larochette, een pittoresk dorpje in Luxemburg. Het is klein maar fijn, met naast de ruïnes van het middeleeuwse kasteel een gezellig centrum met terrassen, restaurantjes, een weekmarkt en diverse wandelroutes die direct vanuit het stadje starten. Place Bleech is het gezellige middelpunt van Larochette.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Larochette

Larochette wordt ook wel Fiels of Fels genoemd, naar de omliggende rotsen. Door dit rotsachtige en heuvelachtige landschap lopen er diverse routes langs het dorp, voor motorliefhebbers is dit ook een goede bestemming. Op het marktplein wordt elke zondag de versmarkt gehouden, de hele week door is het de plek om lekker op een terrasje te gaan zitten. In de zomer vinden hier regelmatig evenementen plaats, in de herfst is hier een luchtballonfestival.

Müllerthal

Müllerthal Trail

De complete wandeling is ongeveer 112 kilometer lang verdeeld over zeven routes, van deze zeven zijn drie routes bijna 40 kilometer, maar uiteraard kan je hier ook een deel van lopen. De andere vier zijn kortere routes en goed op een dag(deel) te doen. De routes nemen je mee dwars door de natuur, langs grillige rotsformaties, snelstromende beekjes en door dichtbegroeide bossen. Er zijn verschillende wandelroutes die bij Larochette beginnen, wandelen vanaf de voordeur.

Müllerthal

Château de Larochette

In de middeleeuwen werd dit kasteel strategisch op de top van de heuvel gebouwd. In de opvolgende eeuwen is het uitgebreid, zodat hier meerdere adellijke families konden wonen. In de zestiende eeuw werd het door een brand verwoest en is het in verval geraakt. Gelukkig zijn er delen die hersteld konden worden en dat betekent dat je het kasteel kunt bezoeken. In het Créhangehuis hangt een wisselende collectie oude kunstwerken en je vindt hier een waterput, dit is het enige gebouw dat tot nu toe in ere hersteld kon worden, maar je kunt het complex zeker verder ontdekken.

Müllerthal

Rotsformaties bij Nommern

Op nog geen tien kilometer van Larochette ligt het dorp Nommern, vooral bekend vanwege de zandstenen rotsformaties die je hier vindt. Een unieke formatie waar je naar toe kunt wandelen is de champignonrots ten westen van het dorp. De Nommerlayen is een verzameling van nauwe doorgangen door de rotsen en kleine grotten, die zelfs in het verleden bewoond zijn geweest. Er is een rondwandeling vanaf camping Nommerlayen die je meeneemt door dit unieke landschap. In Nommern vind je distilleerderij Miny, een familiebedrijf, waar vooral vruchtenlikeuren geproduceerd worden.

Müllerthal

Omgeving

Kasteel Pettingen

Het kasteel van Pettingen is een andere ruïne die je kunt bezoeken. Deze ligt op ongeveer een kwartier rijden van Larochette. Ook dit kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd en is in de eeuwen daarna in verval geraakt. Twee torens staan nog overeind en zijn inmiddels gerenoveerd, evenals delen van de muur. Je kunt het kasteel op eigen gelegenheid bezoeken. Een ander kasteel wat je wilt bekijken is kasteel Meysembourg, net buiten Larochette. Deze is in goede staat en bewoond, je kunt er helaas niet in, maar het is een mooi plaatje als je er voorbij rijdt of loopt.

Müllerthal

Schiessentümpel

In het bos, tussen de met mos begroeide rotsen komt de waterval Schiessentümpel naar beneden. Het is niet de hoogte die de waterval populair maakt, maar de pittoreske ligging. Het geeft een idyllisch groen plaatje, die de oude zandstenen brug op de achtergrond compleet maakt. De wandeling naar de waterval is zo'n 500 meter, maar er zijn ook andere routes van ongeveer twee kilometer, zonder veel stijgen en dalen. Doordat het een populaire plek is kan het druk zijn op de parkeerplaats en bij de waterval zelf.

Müllerthal

Beaufort

De ruïnes van de burcht van Beaufort torenen hoog boven het dorpje uit. Deze werd in de twaalfde eeuw gebouwd, hoewel vervallen, wordt het complex goed onderhouden en kan je deze bezoeken, inclusief de oude toren, kelders en martelkamer. Nu heeft Beaufort niet één maar twee kastelen. Het andere is een renaissance kasteel uit de zeventiende eeuw. Ook deze kan je bezoeken en heeft een aantal authentiek ingerichte zalen en meubels. De lokale specialiteit is een likeur van zwarte bessen die in Beaufort gemaakt wordt, deze Cassero-likeur is ook als kirsch verkrijgbaar.

Müllerthal

Echternach

Echternach is de grootste plaats in het Müllerthal, alleen het riviertje de Sûre scheidt het van Duitsland. Deze eeuwenoude stad is zeker een bezoek waard, alleen al vanwege de goed bewaard gebleven stadsmuren, de Willibrordusabdij en het paleis van Justitie. Laatstgenoemden zijn in de twintigste eeuw mooi gerenoveerd. Het autovrije centrum herbergt diverse gezellige terrassen en restaurants. Route 1 van de Müllerthal Trail start bij Echternach.

Müllerthal
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!