Bourscheid, Luxemburg

Bourscheidl Bourscheid is een klein dorp, met een imposant kasteel boven op de heuvel. Het is door de eeuwen heen diverse malen uitgebreid. Het kasteel is prachtig onderhouden en je bezoek zeker waard. Het dorpje zelf is erg klein, maar neem toch even een kijkje bij de kerk. Voor wandelliefhebbers zijn er routes naar meerdere uitzichtpunten in de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Bourscheid

Het kasteel van Bourscheid is groot en indrukwekkend. Je kunt deze bezoeken met een audio-tour, onderweg hoor je alles over de geschiedenis en wat je ziet. Het kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd, maar door de eeuwen heen steeds verder uitgebreid. Dit is de reden dat je zo veel bouwstijlen ziet. Vooral de gotische, ronde torens zijn uniek. De burcht ligt op een heuvel en kan, heel tactisch, maar van een kant bereikt worden. Dit betekent ook dat je vanaf de andere drie kanten een prachtig uitzicht over de dalen hebt. Kijk zeker 's avonds even omhoog of je het ziet liggen, het wordt in het donker namelijk sfeervol verlicht.

Bourscheid

Wandelen

Rondom Bourscheid liggen diverse uitzichtpunten en deze worden ook met elkaar verbonden. Zo is er de Boom van Napoleon (Napoleons Beemchen), een ruim 200 jaar oude boom die hier ter ere van Napoleon geplant is. Dan is er Gringlay tussen Bourscheid en Lipperscheid in, deze ligt zelfs op de Escape Ardenne Trail. Een mooi pauzepunt met bankjes, wie weet zie je wel paragliders in de verte zweven. In de gemeente Bourscheid zijn nog vier dorpskernen die op een plateau liggen. Wandel naar Kehmen, Scheidel, Schlindermanscheid of Lipperscheid, je zult hier flink klimmen en dalen.

Bourscheid

Ruïne Burg Brandenbourg

Op ongeveer een kwartier rijden van Bourscheid ligt de ruïne van het kasteel Brandenbourg. Deze ligt op de heuvel boven het gelijknamige stadje. Het is ontstaan in de tiende en elfde eeuw en in de eeuwen die volgden werd het van oorsprong houten fort verder uitgebreid met torens en een kapel. Hoewel het vervallen is kan je het kasteel (deels) bezoeken, er lopen mooie wandelroutes naar toe. Het wordt nog steeds gerenoveerd en archeologen blijven onderzoeken hoe het kasteel ontstaan is.

Bourscheid

Omgeving

Kasteel van Vianden

Net als in veel stadjes in Luxemburg is ook in Vianden het kasteel het hoogtepunt. Het middeleeuwse kasteel is na de Tweede Wereldoorlog in authentieke staat teruggebracht en dat is bijzonder fraai gelukt. Niet alleen van veraf is het schitterend, het is een bezoek zeker waard. Met een audio-tour kan je op pad en het kasteel ontdekken. Elk jaar wordt hier een middeleeuws festival georganiseerd. In het, toch wel behoorlijk toeristische dorpje, kan je gezellig even wat drinken. Het is ongeveer een half uur rijden vanaf Bourscheid.

Luxemburg

Natuurpark Haute-Sûre

Op nog geen half uur rijden sta je midden in het natuurgebied Haute Sûre. Het stuwmeer is het middelpunt van het park en dit wordt omringd door bossen, moerassen, steile rotsen en heidevelden. Door het hele gebied lopen wandel- en mountainbikeroutes. Ook kun je met een kano de Sûre afzakken. Kijk goed om je heen, want er leven hier ijsvogels, visarenden, edelherten en bevers, wie weet spot je er een. Maison Parc, naast de lakenweverij, is het bezoekerscentrum voor het park en hier vindt je veel informatie over het ontstaan van de natuur en alles wat er leeft.

Esch-sur-Sûre

Diekirch

Ten zuidoosten van Bourscheid ligt het stadje Diekirch op de oever van de Sûre. Het is een wat groter stadje met in het oude centrum leuke winkels, terrasjes en de Diekirch Bierbrouwerij. Slenter lekker door de straatjes, neem een kijkje in de Sint-Laurentiuskerk en strijk dan neer op een terrasje. Voor cultuurliefhebbers zijn hier een aantal musea, zoals het Historisch museum met Romeinse mozaïeken, het Militair museum over de Slag om de Ardennen en een Jugendstil gebouw dat zowel het museum van historische voertuigen als het biermuseum huisvest.

Müllerthal

Wiltz

Ook bij het stadje Wiltz torent een kasteel hoog boven het dorp uit. Dit witte Kasteel van Wiltz is in voornamelijk renaissance stijl gebouwd en goed onderhouden. In de zomer is hier een openluchttheater waar voorstellingen gehouden worden. In dit zelfde kasteel vindt je nog twee musea, het bierbrouwerijmuseum en een museum over het Ardennenoffensief. De heksentoren is het oudste deel van het kasteel. Wandel door de mooi aangelegde tuinen van Wiltz, een gemeentelijk project dat inwoners en kunstenaars samenbrengt.

Wiltz
Ballon!