Konz, Rijnland-Palts

Landelijke omgeving KonzOp het punt waar de rivieren de Saar en de Moezel samenkomen ligt het stadje Konz. Tijdens de Romeinse overheersing liet keizer Valentinianus I in Contionacum – zoals de stad toen nog heette - een zomerresidentie bouwen. De luxe villa lag aan de belangrijke handelsroute van Metz naar Trier. In het stadscentrum van Konz bewonder je de resten van dit historische bouwwerk. Verder vind je er het bekende openluchtmuseum Roscheider Hof dat een oppervlakte van 22 hectare beslaat. Met verschillende tentoonstellingen, kleurrijke tuinen en nagebouwde historische dorpjes kijk je er je ogen uit. Konz is daarnaast de perfecte uitvalsbasis voor verschillende dagtrips. Rondom de stad liggen prachtige kastelen en wijngoederen. Tevens lopen er tal van wandel- en fietspaden door de omgeving, waaronder de bekende Saar-Radweg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Openluchtmuseum Roscheider Hof

De bekendste bezienswaardigheid in Konz is het openluchtmuseum. In Roscheider Hof – dat maar liefst 22 hectare beslaat - leer je over de landelijke cultuurgeschiedenis van de regio Rijnland-Palts en het Duits-Luxemburgs-Lotharingse drielandengebied. In het museum bezoek je onder andere nagebouwde Hunsrück- en Moezeldorpjes, kleurrijke boeren- en rozentuinen en wisselende heemkundige en historische tentoonstellingen. Daarnaast is er een restaurant met biergarten. Het museum is gevestigd op een heuvel boven het stadje, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over het Moezeldal.

Konz

Westwallmuseum

Duik in de geschiedenis van Konz en bezoek de gerenoveerde bunker - met als bijnaam Villa Gratenlaube - in het Westwallmuseum. De bunker werd in 1937 gebouwd en gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de rest van het museum leer je meer over de oorlogsjaren en de ´Pionierbunkers´. Verdiep je vooraf als je de bunker wilt bezoeken, want de openingstijden zijn beperkt.

Bunker bij Konz

Kartuizerklooster Sint Bruno

Eind zeventiende eeuw werd het voormalige kartuizerklooster Sint Bruno opgericht. Tijdens de Franse Revolutie werden het klooster en de aangrenzende Sint Johanskerk aanzienlijk beschadigd: met oude bouwplannen als voorbeeld bouwde men het klooster eind negentiende eeuw in barokke stijl weder op. Tegenwoordig huisvest het voormalige religieuze instituut het gemeenschapshuis en een cultureel centrum.

Konz

Romeinse Villa

Naast de parochiekerk Sint Nikolaus bezichtig je overblijfselen van een Romeinse villa, gebouwd rond het jaar vierhonderd. Villa Contionacum – tevens de Romeinse benaming voor Konz - was de zomerresidentie van de Romeinse keizer Valentinianus I, die het onderkomen aan de belangrijke route van Metz naar Trier liet bouwen. Bij de bouw van de nieuwe parochiekerk halverwege de twintigste eeuw werden de resten van de Romeinse villa ontdekt en opgegraven.

Romeinse overblijfselen Konz

Omgeving

Saar-Radweg

In de omgeving van Konz lopen een aantal prachtige fietspaden: een daarvan is de Saar-Radweg van Konz tot aan Saargemünd - in het Nederlands Sarreguemines geheten - net over de Franse grens. De 110 kilometer lange ADFC-kwaliteitsfietsroute (van de Duitse fietsersbond ´Der Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club´) is ook voor recreatieve en minder getrainde fietsers prima te doen. De grotendeels geasfalteerde weg loopt over vlak terrein door het Saardal, dat wordt omringd door heuvels, weilanden en bosrijk gebied. Langs de route vind je een aantal authentieke middeleeuwse dorpjes.

Fietsen bij Konz

Romeins tempelcomplex Tawern

Op een kleine tien minuten rijden van Konz ligt op een heuvel bij het dorpje Tawern een oud Romeins tempelcomplex. Het complex bestond uit een aantal bouwwerken. In de grootste tempel stond een beeld van Mercurius. Reizigers op de belangrijke route van Metz naar Trier brachten hier in alle waarschijnlijkheid offers aan de god die hen zou beschermen tijdens hun tocht. Vermoedelijk werd het tempelcomplex door de christenen verwoest, nadat zij het uitoefenen van heidense culten hadden verboden. Een deel van het oude complex is gereconstrueerd. Vanuit het dorp Tawern staat de route naar het complex met borden aangegeven: een bospad brengt je naar de oude tempels.

Romeins tempelcomplex Tawern

Wijngoed van Othegraven

Net buiten Konz, aan de oevers van de Saar, ligt het prachtige wijngoed von Othegraven. Het wijngoed kent een rijke geschiedenis die meer dan zeshonderd jaar teruggaat. Het landhuis, dat wordt omringd door een Engelse tuin en uitgestrekte wijngaarden, is absoluut een bezoekje waard. Geniet van de prachtige omgeving en proef de heerlijke wijnen tijdens een wijnproeverij. Je bereikt het wijngoed in circa tien minuten met de auto. Je kunt ook de trein richting Kanzem nemen, die er vanaf Konz vijf minuten over doet. Vanaf het station loop je in een paar minuten naar het landhuis.

Wijngaard

Galgenberg en Mattheiser Wald

Pak je picknickspullen in en wandel naar een van de mooiste uitzichtpunten in de omgeving. Vanuit Konz leiden verschillende routes je dwars door het bos en de wijngaarden naar de Galgenberg in Wiltingen. Daarnaast bereik je Wiltingen in zo´n tien minuten met de auto of per trein. Ook het Mattheiser Wald - op een kwartier afstand van Konz – is een aanrader als je een ontspannen dag in de natuur wilt doorbrengen.

Mattheiser Wald vlakbij Konz

Burg Heid

Bij het plaatsje Schillingen bezoek je de prachtige achttiende-eeuwse Burg Heid, gebouwd in renaissancestijl. In 1804 kwam het kasteel in handen van kunstverzamelaar Job Hermes, die de burcht flink uitbouwde. Rondom het kasteel kun je mooie wandelingen maken door bosrijk gebied. Je bereikt de plek in zo´n twintig minuten met de auto.

Burg Heid, Schillingen

Vervoer

Te voet

Het centrum van Konz is goed te voet te verkennen. De bekendste bezienswaardigheden liggen relatief dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

In het centrum van Konz ligt een treinstation met een historisch stationsgebouw. Met de trein reis je naar grotere steden als Trier, Koblenz en Saarbrücken. Daarnaast beschikt Konz over een busnetwerk, waarmee zowel de verschillende wijken in de stad als omliggende plaatsen te bereiken zijn.

Vanaf het vliegveld

De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Frankfurt-Hahn Airport op een uur rijden en Luxembourg Airport: je bereikt Konz vanaf hier in een half uur met de auto of zo´n anderhalf uur met het openbaar vervoer (trein en bus).

Geschiedenis

Al in het bronzen tijdperk werd het gebied rondom de stad bewoond: archeologische vondsten wijzen uit dat er op de plek van het huidige Konz een nederzetting was gevestigd. De naam Konz stamt uit de tijd van de Romeinse overheersing: de stad heette toen Contionacum. Dezelfde naam werd gegeven aan de villa die keizer Valentinianus I er omstreeks het jaar vierhonderd liet bouwen. De villa – die de keizer gebruikte als zomerresidentie - lag aan de belangrijke handelsroute van Metz naar Trier.

Eeuwen later - met de komst van de stoomtrein en aanleg van spoorwegen in de negentiende eeuw - ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk spoorwegknooppunt tussen Metz, Trier en Luxemburg. In 1959 kreeg Konz stadsrechten.

Ballon!