Reisinfo Rijnland-Palts, Duitsland

De vakantieregio Rijnland-Palts is een aangename verrassing voor de natuurliefhebber. De vele wijngebieden, het diverse landschap en historische stadjes nodigen uit tot een veelzijdige vakantie in deze regio in het zuidwesten van Duitsland.

Koblenz, Duitsland
Koblenz, Duitsland

Een van de meest geliefde plaatsen aan de Moezel is Bernkastel-Kues. Typerend voor de stad zijn de middeleeuwse vakwerkhuizen. Een van de oudste steden van Duitsland, Koblenz is gelegen aan de Rijn en de Moezel. Breng een bezoek aan het keurvorstenpaleis, slot Koblenz en struin over de kilometerslange promenade. Voor wie de stad vanuit een ander perspectief wil bekijken, kan vanuit het oude centrum de panoramacabine richting het fort nemen. Vanuit de glazen kabelbaan heb je spectaculair uitzicht over de stad en de twee rivieren. Naast Koblenz, kent de regio een aantal andere steden die bekend staan als de ‘romantische steden’.

In de zogenoemde ‘edelsteen- en garnizoensstad’ Idar-Oberstein kom je alles te weten over het productieproces van edelstenen. In de stad Worms vind je veel Europese cultuurgeschiedenis, van Joods erfgoed tot de Reformatie. De omgeving van Worms wordt gevormd door het grootste aaneengesloten wijnbouwgebied van Duitsland.

In Rijnland-Palts vind je in totaal acht natuurparken. Naast de vele outdoor-activiteiten, leiden de diverse wandelroutes je langs burchten, kastelen en musea. Daarnaast heeft de regio een aantal UNESCO Werelderfgoed locaties. In de stad Trier, dat ook wel het tweede Rome wordt genoemd, vind je gebouwen als Porta Nigra, het amfitheater en de keizerlijke thermen. Allen erfenissen uit de Romeinse tijd. Een van de meest indrukwekkende kerken van West-Europa vind je in het dorpje Speyer, in het zuiden van de regio. Het is de laatste rustplaats van acht Duitse keizers en koningen. De crypte is tot op heden in zijn oorspronkelijke staat behouden gebleven. In het noorden van de regio ligt de Vulkaaneifel, met ongeveer 350 kleine en grote vulkanen, lavastromen, talloze mineraal- en koolzuurbronnen, rood zandsteen en tropische kliffen.

Rondreizen door Rijnland-Palts, Duitsland

De rondreis Vulkaaneifel en Moezelvallei voert je gedeeltelijk door de regio Rijnland-Palts. Pas hieronder vast enkele dingen aan, of ga lekker puzzelen met je route via de knop 'bewerk in routeplanner'.

Glooiende heuvels, dichte bossen, vulkanische meren, kleine riviertjes en karakteristieke dorpjes: dat is Nationaal Park Eifel. Deze autoroute brengt je niet alleen naar de indrukwekkende Eifel, maar ook naar de lieflijke Moezelvallei, de indrukwekkende Saarschleife bij Mettlach en naar historische steden als Koblenz en Trier. In de idyllische wijnstadjes als Cochem langs de Moezel struin je door de smalle steegjes, langs vakwerkhuizen en historische wijnkelders. De prachtige wijnvelden met Riesling druiven en de eeuwenoude burchten maken deze afwisselende reis compleet. En dit alles op maar een paar uurtjes rijden vanaf huis!

Trier HauptmarktCochemNationaal Park EifelKoblenz
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!