Mettlach, Saarland

Uitzichtpunt over de Saarschleife De stad Mettlach wordt omgeven door prachtige ongerepte natuur. Deze stad staat vooral bekend als porseleinstad. Dit vanwege het internationale concern Villeroy & Boch dat zich hier in de voormalige abdij van de stad gevestigd heeft. De stad is een aantal historische gebouwen rijk, waaronder de St. Joseph Kapel en de dom. De omgeving van Mettlach is zeer aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers. Het landschap wordt grotendeels gekenmerkt door de rivier de Saar. Wat je ook doet, bezoek in ieder geval de Saarschleife. Hier heb je het beroemde uitzicht op de bocht in de rivier.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Saarschleife

Ten westen van Mettlach ligt het natuurwonder de Saarschleife. Deze rivierlus is het bewijs dat de kracht wat water en de natuur enorm is. De rivier de Saar heeft zich gedurende miljoenen jaren een weg door de rosten gebeeldhouwd, waardoor deze lus is ontstaan. Vanuit het kuuroord Orscholz kun je het baumwipfelpfade volgen. Deze wandelroute leidt je naar het cloef uitzichtpunt, waar je via de speciaal daarvoor ontworpen uitkijktoren geniet van een prachtig panoramisch uitzicht over de Saarschleife.

Saarschleife, Mettlach

Lutwinus kerk

Dit neoromaanse bouwwerk dateert uit 1905 en is een rooms-katholieke parochie en bedevaartskerk. Het gebouw staat op de monumentenlijst van Saarland. Interessant is dat deze kerk is gebouwd als gevolg van de bevolkingsgroei in de tweede helft van de negentiende eeuw. Voorheen diende de oude toren, naast de voormalige Benedictijnen abdij als parochiekerk voor de gemeente Mettlach.

Lutwinus kerk, Mettlach

Kasteel Saareck

Gelegen aan de oevers van de Saar, tegenover de oude Benedictijnen adbij, staat kasteel Saareck. In opdracht van Adeline en Luitwin von Boch werd het kasteel gebouwd in 1902. Tijdens de oorlog diende het kasteel als militair ziekenhuis, om zo te voorkomen dat het vernietigd zou worden. Sinds 1954 is kasteel in handen van Villeroy & Boch AG en wordt het voornamelijk gebruikt als pension en locatie voor vergaderingen, congressen, evenementen, bruiloften en feesten.

Kasteel Saareck, Mettlach

Kasteel Monclair

Ten zuidwesten van Mettlach, midden in de bossen ligt Kasteel Montclair. De eerste fundamenten van het Keltische kasteel op de kasteelheuvel dateren uit de periode 500 tot 300 voor Christus. Het kasteel zoals het er nu staat, ook wel het ‘nieuwe Montclair’ genoemd, werd in 1439 opgeleverd. Het kasteel is bereikbaar via de Montclair Forest Experience, een wandelpad door de bossen van ongeveer 3,5 kilometer, bereikbaar vanaf parkeerplaats Montclair. Tijdens de wandeling kom je verschillende klimactiviteiten en informatieborden tegen, waardoor je meer leert over de omgeving.

Kasteel Monclair, Mettlach

Benedictijnen abdij

Gelegen aan de oevers van de Saar vind je de voormalige Benedictijnen abdij van Mettlach. Deze abdij met prachtige barokgevel is meer dan 250 jaar oud en dient tegenwoordig als het hoofdkantoor van Villeroy & Boch. In het gebouw vind je tevens Keravision (keramiekbelevingscentrum), het aardewerkmuseum en het museumcafé. In het park van de oude abdij maak je een wandeling langs zeldzame exotische bomen. Ook brengt deze wandeling je langs het oudste religieuze gebouw van Saarland, de oude toren met achthoekige plattegrond. Direct naast de oude toren vind je het Living Planet Square. Verder vind je in het park de St. Josephkapel uit 1864. De kapel is versierd met kostbare mozaïeken, tegels en terracotta’s. Onder de kapel bevindt zich het familiegraf van von Boch.

Benedictijnen abdij, Mettlach

Omgeving

IJzersmelterij van Völklingen

Deze fabriek uit 1873 wordt beschouwd als een van de belangrijkste ijzer- en staalfabrieken in Europa. Sinds 1994 behoort het tot UNESCO Werelderfgoed omdat het voor die tijd het voorbeeld was waarbij het hele productieproces zich op een locatie bevond. Een bezoek aan deze ijzersmelterij leert je alles over de geschiedenis van ijzer en het leven in de fabriek door de jaren heen. Het laboratorium geeft je inzicht in de bevindingen die hier zijn gecreëerd en in het ScienceCenter Ferrodrome vind je verschillende interactieve tentoonstellingen.

IJzersmelterij van Völklingen
Ballon!