Vang, Innlandet

Vang, Innlandet Midden in de prachtige natuur van het berggebied Jotunheimen ligt het dorpje Vang. Dé plek voor wandelliefhebbers, er lopen talloze routes door de omgeving. Veel kunstenaars vinden hier inspiratie om te schilderen of te schrijven. In de vele meren en wateren kun je uitstekend vissen. Sla de Staafkerk van Vang niet over. Wist je dat op deze plek eerst een andere staafkerk stond? Deze is 1842 verhuisd naar Polen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Meer Vangsmjøsa

Het meer Vangsmjøsa is een echt vismeer. Werp je hengel uit voor forellen die hier zwemmen. Het meer heeft ook zijn eigen legende. Het meer is namelijk erg diep en er zou een zeeslang rondzwemmen. Helaas is deze slang in 1910 voor het laatst gezien. Dit prachtige meer is omgeven door hoge bergen, dus slang of geen slang, het uitzicht is in elk geval prachtig.

Meer Vangsmjøsa, Vang

Staafkerk Vang

Op de plek waar deze staafkerk staat, stond eerst een andere staafkerk. De oude kerk is nu te bewonderen in Karpacz in Polen. De oude kerk werd te klein en zou daardoor gesloopt worden. Koning Frederik Willem IV van Pruisen vond dit jammer en kocht de kerk in 1842. Hij liet deze uit elkaar halen en verhuisde de kerk naar Polen. Het kerkje dat er nu staat is ook verhuisd, want het is naar schatting al gebouwd rond 1200. Pas na de verhuizing is het in de registers vermeld.

Staafkerk Vang, Vang

Vissen

Het gebied rond Vang heeft goede viswateren. Dit kan onder andere op het Vangsmjøsa meer, maar ook in de verschillende rivieren en bergwateren. Wel is het van belang om een vispas te kopen, dit kan op diverse plekken. Baars en forel zijn vissoorten die je hier aan de haak kunt slaan.

Vissen, Vang

Nationaal Park Jotunheimen

‘Het huis van de reuzen’ zo wordt nationaal park Jotunheimen ook wel genoemd. Hier liggen niet alleen de twee hoogste bergen van Noorwegen, maar je kunt hier ook een aantal van de mooiste wandelroutes van Scandinavië lopen. Pak je bergschoenen dus maar alvast in! Nationaal park Jotunheimen heeft meer dan 250 bergtoppen en een overvloed aan watervallen, bijzonder gekleurde meren en gletsjers. Kun je geen genoeg krijgen van de schitterende natuur en vergezichten? Trek dan wat tijd uit voor een rit over de panoramaweg Sognefjellet, de hoogstgelegen weg van Scandinavië.

Nationaal Park Jotunheimen, Vang
Ballon!