Moss, Viken

Moss, Noorwegen Aan de oevers van het Oslofjord ligt de stad Moss. Verken het historisch centrum Møllebyen waar moderne architectuur een goede combinatie vormt met de goed bewaard gebleven gebouwen van het industriële verleden. Het is ook een stad vol met cultuur. Breng een bezoek aan het Moss City and Industry Museum, bewonder de grootste keramische vaas ter wereld en verken alle kleine kunstgalerieën. Rust uit op de stranden langs de kust en steek het Mosskanaal over om de prachtige natuur op het eiland Jeløya te ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Møllebyen

Bij een stadswandeling zie je de sporen van de industriële ontwikkeling en periode terug. De gebouwen staan op een stevige fundering en de muren zijn van rood baksteen. Opvallend zijn de grote draagvlakken, gietijzeren ramen en metselwerk uitgevoerd in details. De gehele omgeving is van architectonische waarde. Tegenwoordig vestigen nieuwe ondernemingen zich in de oude gebouwen die veelal zijn genoemd naar de eerste eigenaren, zoals Lerke Mølle (Molen) en Central Pakkhus. In het gebied vind je de bibliotheek, het Moss City and Industry Museum, restaurants en cafés. Stop even bij het café Riis, gevestigd in een oude fabriek. Het grote gereedschap aan het plafond herinnert aan de voormalige fabriek.

Mollebyen, Moss

Moss Industrie Museum

In het historische stadscentrum bevindt zich het Moss Og Industrimuseum. Het museum biedt exposities over alle industrieën die floreerden in de stad en omgeving. Een rijke geschiedenis van ijzerfabricage, maismolens, pul- en papierverwerking en waterkracht. De gebouwen weerspiegelen het industriële erfgoed van de stad. Vlak bij het museum staat de grootste keramische vaas ter wereld. De vaas, bestaande uit tien ton klei en met een hoogte van vijf meter, is gemaakt voor de viering van het Millennium.

Moss City en Industrial Museum

Nesparken

Ontspan even in dit heerlijk groene stadspark. Het is een mooi ingericht park met veel bomen en een strand. Huur een kano of neem een verfrissende duik in de Mosseelva. 's Zomers worden er op de diverse podia evenementen georganiseerd.

Nesparken, Moss

Galleri F15

De traditionele galerie besteed aandacht aan de hedendaagse werken van Noorse en internationale kunstenaars. In het wandelgebied rondom het oude huis bevinden zich tal van kleine huizen met tentoonstellingen van lokale kunstenaars. Loop via het kustpad naar het Albystrand en stop op de terugweg bij de Alby gård voor een kop koffie met de beroemde Noorse lekkernij Albykringlen.

Galleri F15, Moss

Roed boerderij

Vlak bij Galleri F15 ligt de boerderij Roed. Het gebouw is 300 jaar oud en wordt omgeven door een prachtig onderhouden rozentuin. Veel kunstenaars hebben hier hun eigen atelier. Van sieradenontwerpers, gitaar- en accordeonmakers, fotografen tot schilders. Samen creëren zij een levendige en culturele omgeving. Ontdek de kunst van het glasblazen en woon een demonstratie bij. In de boerderijwinkels kun je terecht voor zelfgemaakte chocolade en vers gebak en struin langs de kraampjes van de kunstenaars voor een prachtige herinnering aan het eiland.

Roed, Moss

Søndre Jeløya

In het zuidwesten van het schiereiland Jeløya bevindt zich het beschermde natuurgebied Søndre Jeløya. Maak een wandeling door het landschap dat zich kenmerkt door lange lanen, stenen hekken en traditionele huizen. Langs de kustlijn van de Oslofjord zijn de verschillende zandstranden ideaal voor wat rust en zwemplezier.

Søndre Jeløya, Moss

Bytarnet

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Moss werd in 1920 een uitkijktoren gebouwd. Maak de klim naar boven en geniet van het prachtige uitzicht over de stad. In de toren is een kleine expositie van foto's en historische momenten over de stad.

Bytarnet, Moss

Omgeving

Oslofjord

Het gebied rondom Oslofjord kenmerkt zich als een van de dichtstbevolkte gebieden in Noorwegen. Al in de tijd van de Vikingen was het gebied interessant om te vestigen door de locatie. De marktplaatsen en boerderijen ontwikkelden zich tot welvarende steden door de ontwikkeling van havens en industrie. Voor de lokale bevolking en toeristen biedt de fjord een grote keus aan recreatiemogelijkheden.

Oslofjord, Noorwegen

Nationaal Park Ytre Hvaler

In het zuidoosten van Noorwegen ligt het Nationaal Park Ytre Hvaler. Een ongerept natuurgebied met een rijk en gevarieerd kustlandschap, koraalrif in het binnenland en recreatiemogelijkheden zoals varen, vissen en zwemmen. Vanaf Fredrikstad is het natuurgebied bereikbaar via de imposante brug de Hvalerporten. Volg weg 108 verder over de eilanden en rij onder het water door via de Hvalertunnel naar Skjærhollen. Hier staat het bezoekerscentrum waar je al je informatie over het park haalt.

Nationaal Park Ytre Hvaler, Noorwegen
Ballon!