Mazurisch Merenplateau, Ermland-Mazurië

Mazurisch Merengebied Toen het landijs zich tienduizend jaar geleden terugtrok uit Europa, ontstond in het noorden van het huidige Polen een enorm merengebied. Daarom wordt Mazurië ook wel het land der duizend meren genoemd. Het zijn er maar liefst 2600, waarvan sommige zelfs meer dan 100 vierkante kilometer groot zijn. Dit gebied is een paradijs voor wandelaars, vissers en natuurlijk watersporters.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kajakken op de Krutynia

Een geweldige manier om Mazurië te ontdekken is per kajak. Een van de beste en mooiste plekken hiervoor is de Krutynia-rivier, een heldere rivier dwars door bossen, rietkragen en weiden. Ter plaatse zijn meerdere aanbieders van prachtige kajaktochten, onder leiding van een gids of geheel zelfstandig. Je hebt de keuze uit een- of tweepersoons kajaks of Canadese kano's waarin je met z'n drieën of vieren kunt peddelen. Ben je helemaal enthousiast, er zijn ook tochten van meerdere dagen mogelijk.

Kajakken Krutynia Mazurisch Merengebied

Elbląski-kanaal

Dit kanaal is 48 kilometer lang en verbindt de rivier Ostróda met de rivieren Elbląg en Iława. Al vanaf 1860 was dit kanaal bevaarbaar. Doordat er een hoogteverschil is van 100 meter moeten schepen door een groot aantal sluizen. Op sommige plekken moeten schepen zelfs via rijdende platforms over land worden verplaatst, een spectaculair gezicht! Er worden op de rivier diverse boottochten aangeboden. Je kunt ook langs delen van het kanaal wandelen, de natuur is prachtig en de voorbijvarende boten maken het compleet.

Elblaski Kanaal

Kasteel Malbork

Dit dertiende-eeuwse versterkte klooster werd aanzienlijk vergroot en verfraaid toen de zetel van de Grootmeester van Teutoonse Ridders vanuit Venetië hierheen verhuisde. Het is een bijzonder mooi voorbeeld van een middeleeuws bakstenen kasteel, compleet met wachttorens, schatkamer, kapel, brouwerij en eetzalen. Bezoek het kasteel, dat zowel van binnen als van de buiten werkelijk schitterend is. Elk jaar worden er in augustus veldslagen nagespeeld.

Kasteel Malbork

Olsztyn

Deze stad is een mooi centraal uitgangspunt om het Mazurische Merengebied te verkennen. Slenter door de straten van het in ere herstelde historische centrum, op zoek naar de kathedraal en de oude stadspoort. De gotische burcht is het hoogtepunt van de stad en je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. In de burcht vind je een museum over deze regio en over de astronoom Nicolaus Copernicus. Uiteraard staat er ook een planetarium in de vroegere woonplaats van deze beroemde astronoom. In de zomer worden veel evenementen georganiseerd in Olsztyn.

Olsztyn Mazurisch Merengebied

Kastelenroute

Kasteel Malbork (in het Duits Schloß Marienberg) is een van de bekendste gotische kastelen van Polen. Maar het land herbergt nog veel meer kastelen en vele hiervan liggen in en om het Mazurische Merengebied. Een leuke manier om de kastelen in de regio te ontdekken is door de kastelenroute te volgen. Zo ligt de burcht van Olsztyn op de route. Het kasteel van Lidzbark Warminski ligt ongeveer 45 minuten van Olsztyn en was een aantal jaar het thuis van Nicolaus Copernicus. Als je langs het kasteel van Ryn rijdt, stop dan ook zeker even. Het gebouw is niet te bezoeken, maar de schitterende uitstraling is wel een kijkje waard. Dit kasteel is goed te combineren met het kleinere kasteel Ketrzyn en het Wolvennest, het belangrijkste hoofdkwartier van Hitler.

Kastelenroute Mazurisch Merengebied

Wolvennest

De Wolfsschanze ligt aan de rand van het Mazurische Merengebied. Dit was Hitlers belangrijkste militaire hoofdkwartier in het oosten. Vroeger lag het in Oost-Pruisen, dat na de oorlog deels Pools werd. De Wolfsschanze speelde een sleutelrol tijdens operatie Barbarossa, Hitlers aanval in 1941 op zijn voormalige bondgenoot Stalin. Het hoofdkantoor van zeven vierkante meter ligt zeer goed verscholen in de bossen. In juli 1944 vond hier een mislukte aanslag op Hitler plaats. Toen de Sovjets Oost-Pruisen bereikten, probeerden de Duitsers de gigantische bunkers op te blazen, met weinig succes. Na de oorlog duurde het tien jaar om alle 54.000 landmijnen in het gebied rond de bunkers uit te graven.

Wolfsschanze Mazurisch Merengebied

Bossen van Piska en Borecka

Tegenwoordig heet het bos Puszcza Piska, naar de naam van de stad die er vlak bij ligt: Pisz. Het is een waterrijk bosgebied en daardoor een vogelparadijs. Maak hier een mooie wandeling of ga kajakken op de rivieren Krutynia en Pisa. Kijk goed om je heen voor knobbelzwanen, ooievaars en kraanvogels, maar ook voor landdieren zoals elanden, vossen, bevers en herten. Het andere bos Puszcza Borecka ligt wat noordelijker en is ook een mooie plek om te ontdekken. Je kunt hier ook prima wandelen. Het gebied is iets minder waterrijk, maar wel vol met moerassen en beekjes. Wie weet spot je wel spechten, wisenten en otters.

woud van Piska, Mazurisch Merenplateau
Ballon!