Faro, Algarve

Faro Het stadje Faro is de toegangspoort tot de Algarve. Voor velen is het alleen een aankomstplek, om daarna direct door te rijden. Eigenlijk is dit zonde, want Faro is een authentiek stukje Portugal. Struin door het oude centrum met sfeervolle straatjes met sinaasappelbomen. Als je omhoog kijkt zie je op verschillende daken ooievaarsnesten. Ben je naast cultuur ook op zoek naar mooie natuur? Ga dan wandelen, fietsen of varen in het natuurgebied Ria Formoso, de Zuid-Portugese variant van onze Waddeneilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cidade Velha

Dit oude centrum van Faro wordt nog helemaal omringd door eeuwenoude stadsmuren. Binnen deze muren bevinden zich kronkelende straatjes met kinderkopjes met witgekalkte huizen. Geniet van een hapje en drankje op een van de pittoreske pleinen omgeven door sinaasappelbomen. Wat zo leuk is aan deze plek, is dat je hier geen souvenirwinkels of fastfoodketens vindt. Er zijn enkel authentieke restaurants en terrasjes. Een deel van het oude centrum is autovrij, waardoor je ongestoord kunt rondkijken. Wandel langs de Arco da Vila, een fotogenieke stadspoort. Deze leidt naar het Largo da Sé, een van de bekendste pleinen van Faro. Vergeet niet omhoog te kijken! Veel ooievaars uit natuurpark Ria Formosa hebben namelijk hun nesten gebouwd op historische daken, torens, lantaarnpalen en balkons.

Oude centrum, Cidade Velha, Faro

Praia de Faro

In tegenstelling tot veel andere steden aan de Algarve, heeft het centrum van Faro geen eigen strand. Het dichtstbijzijnde strand ligt op zo’n tien kilometer van de stad. Het is een langgerekt zandstrand, met enkele kleine cafeetjes. Omdat het niet direct in het stadscentrum ligt, is het (zeker op doordeweekse dagen en buiten het hoogseizoen) niet zo druk als op sommige andere stranden in de regio, zoals bij Albufeira en Praia da Rocha. Hier kun je dus in alle rust wat zonnestralen meepakken.

Praia de Faro

Viswinkel Comur

Als er iets authentiek Portugees is, dan zijn het wel de vrolijk gekleurde blikjes met vis. Het inblikken van sardientjes, tonijn, forel, octopus en zwaardvis kunnen ze in dit land als de beste. De blikjes vis zijn meestal versierd met vrolijke designs en kleuren. Wil je zelf zo’n authentiek en smakelijk souvenir mee naar huis nemen? Dan is een bezoekje aan de viswinkel Comur een aanrader. Hier vind je talloze exemplaren: een keuze maken wordt dus nog lastig! Daarom mag je, voordat je besluit een blikje te kopen, eerst even proeven.

Viswinkel Comur, Faro

Sé de Faro kathedraal

Dit Rooms-katholieke gebouw is de blikvanger van Faro. In de dertiende eeuw werd het als kerk gebouwd en later tot kathedraal verheven. Van binnen is het niet de meest indrukwekkende kathedraal van Portugal, maar je vindt er wel mooie Portugese tegeltjes (azulejos) en een collectie voorwerpen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Je kunt het dak van de kathedraal klimmen en uitkijken over de binnentuin en de daken van Faro. Tel jij de ooievaarsnesten?

Sé de Faro kathedraal, Faro

Kerk Igreja do Carmo

Hoewel deze kerk er van buiten vrolijk uitziet, wacht er binnen een minder luchtige bezienswaardigheid. De barokke kerk heeft namelijk een kapel die is versierd met schedels en beenderen. Deze zijn afkomstig van meer dan 1.000 overleden monniken. Toen de plaatselijke begraafplaats in 1816 overvol raakte, moest een deel ervan worden opgegraven. Men besloot er vervolgens een volledige kapel mee te versieren: van het plafond en de muren tot en met het altaar. Dit is tegelijkertijd bizar en bijzonder om te zien. De kerk is gratis toegankelijk, maar voor de bottenkapel betaal je een kleine entreeprijs.

Kerk Igreja do Carmo, Faro

Musea

Faro heeft diverse musea, zoals het archeologisch museum (met vondsten uit diverse eeuwen) en het etnografisch museum (over het leven in de Algarve). Het bekendste museum van de stad is echter het maritiem museum. Het werd geopend in 1889 en gaat zowel over de visserij, die in dit gebied altijd belangrijk is geweest, als de Portugese ontdekkingsreizen. Tot de pronkstukken van het maritiem museum behoren de historische scheepsvaartuigen. Eén daarvan is de Nau, een model van een galjoen.

Musea, Faro

Omgeving

Loulé

Dit dorpje ligt vlak boven Faro. Het werd opgericht door de Moren en is daarmee een van de oudste plaatsen van de Algarve. Uit deze tijd stammen ook de oude stadsmuren, Moorse baden en de vele witgekalkte huizen. Qua bezienswaardigheden is Loulé vooral bekend vanwege de gezellige weekmarkt, die elke zaterdag wordt gehouden. Naast het marktplein ligt een straatje vol winkeltjes met lokale producten.

Loulé, Faro

Nationaal park Ria Formosa

Net buiten Faro ligt natuurpark Ria Formoso. Een zestig kilometer lang natuurpark dat zich uitstrekt tussen Faro en Tavira. Qua landschap is het te vergelijken met het Nederlandse waddengebied met vele (schier)eilanden, witte zandbanken, duinen en stranden met getijdenverschillen. Er leven ijsvogels, flamingo’s en diverse soorten trekvogels, die je hier ook zeker kunt spotten. Ontdek het park op de fiets, wandelend of in een kajak. Verreweg de beste manier om het natuurgebied te verkennen, is echter met een boottocht. Met een beetje geluk zie je daarbij ook dolfijnen!

Nationaal park Ria Formosa, Faro
Ballon!