Reisinfo Castilië-La Mancha, Spanje

Castilie-La Mancha Net onder Madrid ligt de regio Castilië-La Mancha met prachtige steden, zoals Toledo en Cuenca. De vele witte windmolens in het landschap, waren de inspiratie voor de avonturen van de "ridder" Don Quichot, uit de romans van Miguel de Cervantes. De warme en droge regio wordt doorkruist door de groene valleien van de rivieren de Taag en de Guadiana. Kortom een veelzijdige regio, tijd om deze te ontdekken tijdens een autorondreis in Spanje.

De historische stad Toledo is een plek waar vele culturen samen komen, deze staat dan ook niet voor niets op de lijst met werelderfgoed van UNESCO. Het Alcázar staat op de plek waar al eeuwen forten werden gebouwd. Dit paleis van Karel V is weliswaar meerdere malen herbouwd, maar je mag deze niet missen. De gotische kathedraal, het oude franciscaner klooster San Juan de los Reyes, de synagogen en Mezquita (moskee), kom je allemaal tegen op je wandelingen door de stad. Dwaal door de smalle straatjes omgeven door de oude stadsmuren. De Taag stroomt door de stad en op de oevers heb je een mooi uitzicht op het slot en de omliggende stad.

De oude Moorse stad Cuenca is ook de moeite waard. De stad ligt op een unieke plek boven een ravijn en de oude toren. De Torre Mangana en de typische hangende huizen zijn een paar van de bezienswaardigheden die je hier vindt. Sigüenza met de gotische kathedraal is een ander leuk uitstapje, deze stad heeft Moorse, Romeinse en Arabische invloeden. Minder oud is de stad Albacete, toch een leuke en gezellige stad om te bezoeken. Niet ver van Albacete ligt het middeleeuwse bergdorpje Alcalá del Júcar. Het is tegen de rotsen opgebouwd met op een hoge rotsformatie een kasteel. Het is officieel één van de mooiste dorpen in Spanje en heeft naast het kasteel ook een mooie, Romeinse brug en grotwoningen.

Naast alle plaatsen heeft Castilië-La Mancha ook mooie natuur. Zo is er Nationaal Park de las Tablas de Daimiel, een moerasgebied op de hoogvlakte van La Mancha. Er lopen wandelroutes door het park, deels over houten vlonders. Het is een paradijs voor watervogels en vis. Ciudad Encantica is een natuurgebied met unieke rotsformaties, uiteraard kan je hier tussendoor wandelen. Een andere bijzondere wandeling vind je bij Buendía, een mooie route door dennenbos, voert langs 18 sculpturen.

De windmolens van Consuegra zijn oude graanmolens, gebouwd rond de heuvel met het Romeins-Middeleeuwse kasteel van Consuegra. Eind oktober wordt in het stadje het jaarlijkse graanfestival gevierd. Ook de windmolens van Campo de Criptana zijn een bezoek waard. Deze 32 molens zijn de reuzen van Campo, waar Don Quichot tegen vocht. Het archeologische park Segobriga ligt bij het plaatsje Saelices, hier kan je een Romeins badhuis, amfitheater, necropolis en tempel van Diana bezoeken.

Ballon!