Kopřivnice, Silezië

Kopřivnice, Silezië Kopřivnice is vooral de stad van de vrachtwagenfabrikant Tatra. Neem dan ook beslist een kijkje in het museum, waar je de geschiedenis van auto's naar vrachtwagens beleeft. Op de Bílá hora staat een uitkijktoren waar je geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving. Rond Kopřivnice staan tal van kasteelruïnes, waarvan die van Hukvaldy de grootste zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tatra Technisch Museum

Midden in het centrum ligt het museum van de bekende autofabrikant Tatra. Bekijk de collectie vrachtwagens, auto's, raceauto's en sportwagens. Ook de verschillende prijzen, die gewonnen zijn bij wedstrijden, zijn hier te bewonderen. Ga ook zeker even zitten voor de filmpresentaties met bijzondere opnames van onder andere testritten en races. Tevens is er een tentoonstelling te zien van de Olympisch gouden medaille winnaar Emil Zátopek. De atleet werd in 1922 in Kopřivnice geboren. Het museum was waarschijnlijk de locatie van de test en executie van aflevering twee van Wie is de Mol in 2021. Net buiten de stad ligt het testcircuit van Tatra, dat ook te zien was in het programma.

Tatra Technisch Museum, Kopřivnice

Lašské museum

Een ander museum in de stad is het Lašské museum. Het ligt in een prachtig negentiende-eeuws pand in het stadspark. Oorspronkelijk was het eigendom van de familie Šustala, oprichter van de koetsfabriek in Kopřivnice. Nu is dit museum het officiële oudste museumgebouw van de stad. Bekijk de tentoonstelling over de kleifabriek en de inwoners van de stad. Met name de bekende illustrator en schilder Zdeněk Burian is bijzonder. Ook zijn er diverse fossielen, mineralen en opgravingen te zien in dit museum.

Lašské museum, Kopřivnice

Uitkijktoren Bílá hora

Aan de rand van de stad ligt de Bílá Hora. Bovenop deze berg staat een uitkijktoren, die je een prachtig uitzicht biedt op de stad. Deze toren werd aan het begin van de 21e eeuw gebouwd en je slingert langs een betonnen schacht naar boven. Met mooi weer is het zelfs mogelijk om de toppen van de gebergten Jeseníky en Beskydy te zien. Er gaat een mooie wandeling van ruim vier kilometer naar de uitkijktoren toe en weer terug naar de parkeerplaats aan de straat Alšová, vlakbij Fojtství.

Uitkijktoren Bílá hora, Kopřivnice

Omgeving

Kasteelruïnes Štramberská Trúba

In het plaatsje Štramberk, op tien minuten rijden van Kopřivnice, liggen de ruïnes van het Štramberská Trúba kasteel. Ooit was dit een middeleeuws kasteel, maar nu zijn alleen nog de vestingsmuren en het binnenste deel bewaard gebleven. De toren is herbouwd en deze kun je beklimmen. De naam van deze toren is Katulina, wat trompet betekent. Boven zie je de binnenplaats van het kasteel en het stadje Štramberk vanuit een heel ander oogpunt. Bij de ruïnes worden vaak ambachtelijke producten, kaartjes en souvenirs verkocht.

Kasteelruïnes Štramberská Trúba, Kopřivnice

Kasteelruïnes Šostýn

De ruïnes van kasteel Šostýn liggen net buiten de stad. Van het kasteel zijn een deel van de muren en een toren het best bewaard gebleven. Ook een gracht en twee wallen zijn nog goed te zien. Volgens de overlevering wilden ridders de bewoners van het kasteel, graaf Hukvaldy, executeren. Naderhand is het kasteel in brand gestoken en verlaten. Een gedeelte ervan is inmiddels gereconstrueerd. Op het hoogste punt staat nog een oude Žižeks lindeboom die ruim 200 jaar oud is.

Kasteelruïnes Sostyn, Kopřivnice

Kasteelruïnes Hukvaldy

Op ongeveer twintig minuten rijden, liggen de ruïnes van kasteel Hukvaldy. Dit kasteel uit de dertiende eeuw is meerdere keren uitgebreid, waardoor het tegenwoordig een omtrek heeft van ongeveer 800 meter. Hoewel het kasteel nooit ingenomen is na een invasie werd het in de achttiende eeuw toch verlaten na een grote brand. Wandel via het omliggende park naar het kasteel en bezoek dit deels gerenoveerde kasteel. De St. Andreaskapel is het best bewaarde gebouw van deze ruïnes. Hier worden ook vaak concerten gegeven. Aan de voet van de heuvel ligt het stadje Hukvaldy, ook een bezoek waard.

Kasteelruïnes Hukvaldy, Kopřivnice

Openluchtmuseum van Wallachije

Op 30 minuten rijden ligt Rožnov pod Radhoštěm, met een van de grootste openluchtmusea van Europa. Naast oude, houten huizen uit de regio Moravië stap je ook binnen bij een boerderij, zaagmolen en de windmolen uit Wallachije. In de 'dorpen' wordt land bewerkt en lopen boerderijdieren rond. Oude tradities en gebruiken worden hier in ere gehouden door demonstraties en evenementen. Je ziet met eigen ogen hoe oude ambachten uitgevoerd worden en handwerken gemaakt worden. Je kunt zelfs traditionele streekgerechten proeven. Het is een echt levend museum. Beklim de bijzondere houten uitkijktoren voor een compleet zicht op het museum.

Openluchtmuseum Roznov pod Radhostem
Ballon!