Olomouc, Moravië

Olomouc, Moravië Welkom in een stad die volgens Lonely Planet 'een van de best bewaarde geheimen' van Tsjechië is: Olomouc. Hier gaat historie hand in hand met het bruisende van een studentenstad. De stad telt maar liefst 28 kerken en het centrum bevat UNESCO werelderfgoed. Maar als het thuis van de op één na oudste universiteit van het land, de Palacky Universiteit, valt er op de gezellige pleinen ook voldoende te beleven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Zuil van de Heilige Drie-eenheid

Wanneer je in het centrum op het Horní Náměstí plein bent worden je ogen automatisch naar dit 35 meter hoge beeld getrokken. De Zuil van de Heilige Drie-eenheid is een barok beeldhouwwerk dat zijn weerga niet kent en is de grootste van Centraal-Europa. Wil je het beeldhouwwerk van bovenaf bewonderen? Beklim dan de stadhuistoren, aan hetzelfde plein gelegen, voor een panoramisch uitzicht over de zuil.

Olomouc, Moravië

Wenceclas kathedraal

Boven de stad zie je de torens van de Wenceclas kathedraal al uitsteken, dus de weg naar dit boegbeeld van de stad is niet moeilijk te vinden. Olomouc staat bekend als een prachtige barokke stad en die lijn wordt ook in deze kerk doorgetrokken. De kerk is mooi versierd en bovendien kom je binnen meer te weten over de geschiedenis van de kerk. Neem de trappen naar beneden voor een bezoek aan de catacomben. De kerk dankt de naam aan Wenceclas III, die kwam in huis naast de kerk in 1306 mysterieus aan zijn einde. De moord die zijn bloedlijn stopte, is nog altijd niet opgelost.

Olomouc, Moravië

Basiliek van Svatý Kopeček

De buitenwijk Svatý Kopeček was tot 1974 een zelfstandige gemeente, maar hoort tegenwoordig bij Olomouc. Op 400 meter hoogte vind je bovenop een heuvel hier de prachtige roomgele Basiliek van de Visitatie. Volgens de legende is de Maagd Maria hier ooit voor een handelsman uit Olomouc verschenen. Het is dan ook een populaire plek onder bedevaartgangers. Maar ook hier halen liefhebbers van de barokke kunst hun hart op.Trek je wandelschoenen aan voor een bezoek, want de Basiliek ligt in een prachtige groene omgeving.

Olomouc, Moravië
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!