Zlín, Moravië

Zlín, Moravië Zlín, de stad die groot is geworden door Tomas Bata met zijn schoenen-imperium. Stap in de geïndustrialiseerde wereld van Bata en bekijk de bijzondere gebouwen, zoals de wolkenkrabber, ook wel gebouw 21 genoemd. Misschien herken je het wel van een aflevering van Wie is de Mol in 2021. Alles in de stad doet je denken aan Thomas Bata. Wandel langs zijn villa en het monument.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bata instituut

In twee oude fabrieksgebouwen is nu het Bata instituut gevestigd. De gebouwen met de nummers veertien en vijftien zijn nu omgebouwd tot een modern, cultureel en educatief centrum. Bekijk de permanente tentoonstelling over het Bata-imperium in dit schoenenmuseum. Je ziet welke voorzieningen het bedrijf voor de werknemers trof. Loop langs de vele soorten schoenen, de originele schoenenproductielijn en alles wat nog meer met dit Tsjechische schoenenmerk te maken heeft. Ook zijn er exposities over de regio Moravië te bewonderen en je vindt hier de regionale bibliotheek.

Bata instituut, Zlín

Wolkenkrabberin Zlín

De Bata wolkenkrabber wordt ook wel gebouw 21 genoemd. Dit was de thuisbasis van het Bata-imperium en een van de eerste wolkenkrabbers in Europa. Het was, met zijn zestien verdiepingen hoog, al in 1938 een bijzonder staaltje architectuur. Je kunt het echt niet missen, het ligt in het centrum van de stad, vlak bij het universiteitspark. Stap in de lift en bekijk dit nationaal cultureel monument van binnen. Ga helemaal naar de top en geniet van een schitterend uitzicht vanaf het terras. Het abseilen van dit gebouw was helaas alleen voor de kandidaten van Wie is de Mol. in 2021.

Zlín wolkenkrabber, Zlín

Tomas Bata Villa

Aan de rand van het centrum, in een groot park, staat de villa van Tomas Bata. De villa ziet er totaal anders uit dan de andere gebouwen van Bata. Hij wou een heerlijk huis, waarvan elke kamer goed uitzicht bood op de fabriek. Nu is de Tomas Bata Foundation hier gevestigd en binnen kijken is alleen mogelijk op afspraak. De tuin van de villa is wel open voor een heerlijke wandeling.

Tomas Bata Villa, Zlín

Tomas Bata monument

In het zuiden van Zlín staat het Tomas Bata monument uit 1933, ter nagedachtenis aan de broer die het bedrijf groot heeft gemaakt. Het is een minimalistisch gebouw, ontworpen door de beroemde architect uit Zlín. In het monument staat een replica van het vliegtuig waarin de man in 1932 om het leven kwam. In de jaren vijftig is dit monument omgebouwd tot concertzaal en galerie.

Kerk St. Philip en St. James

Een goed herkenningspunt in het centrum van Zlín is de St. Philip en St. James kerk. De kerk dateert nog uit 1437, maar is helaas sindsdien twee keer afgebrand en weer herbouwd. Deze prachtige barokke kerk was een geschenk van de parochianen van Zlín. Bekijk binnen de stalen klokken en het orgel van de gebroeders Rieger.

Omgeving

Lešná dierentuin en kasteel

Op ongeveer tien minuten rijden van Zlín, ligt een van de meest bezochte attracties van dit gebied. De dierentuin en het kasteel van Lešná. In een gigantisch natuurgebied leven verschillende dierensoorten samen. Bekijk de tropische hal van Yucatan en loop over een loopbrug naar de oude Maya beschaving. Of ga naar de Amazone en zie hoe de oorspronkelijke bewoners van dit gebied leven. Sluit af met een bezoek aan het negentiende-eeuwse kasteel dat te midden van een groot park in Engelse stijl ligt. Het is nog steeds ingericht met het schitterende, antieke meubilair.

Lešná dierentuin en kasteel, Zlín

Kasteel Malenovice

Een ander historisch kasteel op ongeveer zes kilometer van Zlín is het kasteel Malenovice. Het werd in de veertiende eeuw opgericht door de markgraaf van Moravië. Het heeft in de opvolgende eeuwen meerdere verbouwingen ondergaan, waarbij de stijl van gotisch naar renaissance en barok is verschoven. Verschillende adellijke families hebben er gewoond en zelfs het regionale museum is hier gevestigd geweest. Tegenwoordig is een deel open voor publiek. Neem een kijkje in de kapel en de kasteeltoren en bekijk het prachtige interieur. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk.

Kasteel Malenovice, Zlín
Ballon!