Zakopane, Klein Polen

Natuur rond Zakopane Helemaal in het zuidpuntje van Polen, in het Tatra-gebergte, ligt Zakopane. Eind negentiende eeuw werd het, toen nog kleine bergplaatsje, goed bereikbaar door een treinverbinding. Het stadje begon te groeien en inmiddels is het een belangrijke wintersportplaats en dat merk je aan de gezelligheid in het centrum. In Zakopane vind je houten huizen met een unieke bouwstijl. In de zomer is het de ideale uitvalsbasis om te wandelen in het Tatra-gebergte.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Zakopane

Het bruisende dorp aan de voet van het Tatra-gebergte heeft het hele jaar door van alles te bieden. In het centrum kan je genieten bij talloze cafés en restaurants, probeer ook eens wat Poolse specialiteiten, waaronder de geliefde lekkernij Oscypek. Deze gerookte kaas kan je overal kopen en is erg lekker op vers gebakken brood. Neem zeker even een kijkje bij de oude kerk met een mooie begraafplaats er naast. Ontspannen na een lange wandeling doe je in de Therma Bukowina Spa. Je hebt hier niet alleen warme thermaalbaden, maar voor de kinderen zijn er ook glijbanen en meerdere binnen- en buitenbaden.

Zakopane

Zakopane-architectuur

De Zakopane- of Witkiewiczstijl is een kunstvorm die je overal in het dorp aantreft. Vooral in de architectuur, maar ook in meubels, huishoudelijke apparaten, kleding, porselein, muziekinstrumenten en souvenirs. Het is geïnspireerd door de regionale kunst van de Poolse hooglanden (Podhale), maar juist weer gebaseerd op de motieven en tradities in de gebouwen van de Karpaten. De schilder en hobby-architect Stanisław Witkiewicz uit Litouwen was een van de belangrijkste voormannen van deze stroming. Hij heeft jarenlang in Zakopane gewoond en ontwikkelde hier de unieke Zakopane-architectuur. Bekijk zijn laatste rustplaats op de begraafplaats bij de oude kerk.

Zakopane stijl

Kasprowy Wierch

Op bijna tweeduizend meter hoogte ligt de top Kasprowy Wierch op de grens tussen Polen en Slowakije. Naast het meteorologische centrum op de top, is het een uitstekend uitgangspunt voor wandelingen. Bereik de top van de berg in slechts een kwartiertje met de kabelbaan. Onderweg geniet je al van mooie uitzichten op de omgeving. Het dalstation ligt in Kuznice waar je per taxi of minibus kunt komen, of door een wandeling van 45 minuten. Let op: het kan hier druk zijn, dus koop van tevoren je tickets.

Kasprowy Wierch Zakopane

Tatra-gebergte

Zakopane is de toegangspoort voor het Tatra-gebergte. Dit gebergte is onderdeel van de westelijke Karpaten. Maak de mooiste wandelingen en fietstochten, of ga skiën in de winter. Vanuit Zakopane kan je ook een tocht maken met paard en wagen door de bergen. Onderweg heb je kans om de vele unieke plant-en diersoorten te spotten. Denk aan gemzen, marmotten, lynxen en zelfs bruine beren. Door de grote hoogteverschillen is er namelijk een grote biodiversiteit. Je hebt een pas nodig om het Nationaal Park Tatra te bezoeken. Deze kan je goed ter plaatse kopen.

Tatra-gebergte Zakopane

Omgeving

Pieninski Nationaal Park

Op ongeveer 50 kilometer van Zakopane ligt Nationaal Park Pieninski. Ook een mooi bosrijk berggebied. De rivier Dunajec stroomt hier doorheen en heeft een kloof uitgesleten. Dit is dan ook de ideale plek om te gaan raften of kajakken. Dit kan je doen vanaf het plaatsje Szczawnica aan de oostkant van het park. Ten westen van het nationale park ligt het grote Czorszynskiemeer, met op de oever de ruïne van het oude Czorsztyn kasteel. Rond het meer zijn meerdere uitzichtpunten en zandstranden te vinden. Zowel het nationaal park als het meer bieden uitstekende wandel- en fietsmogelijkheden. Zeker een daguitstapje waard.

Pieninski Nationaal Park
Ballon!