Florencecourt, Noord-Ierland

Florencecourt Het minuscule stadje Florencecourt ligt tussen de heuvels, meren en bossen van Noord-Ierland. Bezoek het mooie landhuis Florence Court uit de achttiende eeuw, en trek er daarna op uit in de omgeving. De omliggende natuurreservaten lenen zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. Wandel bijvoorbeeld over de Cuilcagh boardwalk trail en ontdek het grottenstelsel Marble Arch Caves.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Florence Court

Het prachtige landhuis Florence Court is zeker een bezoekje waard als je in de stad bent. Het huis is in de achttiende eeuw gebouwd en vernoemd naar de vrouw des huizes Florence. Met een rondleiding loop je door de kamers van het huis, die in originele staat zijn (nagemaakt) en sommige nog de meubels, portretten en foto's van de eerste bewoners bevatten. Vergeet ook zeker niet om de tuinen van het landhuis te ontdekken, waar je behalve mooie bloementuinen ook werkplaatsen en overige huizen op het erf kunt bezichtigen. Zo vind je hier de oude houtzagerij, smederij en voormalige theehuis.

Florence Court house in Florencecourt

Florence Court Forest Park

Bij het Florence Court landgoed zit ook het Florence Court Forest park. Dit is een bosrijk gebied van 1200 hectare groot waar je dichte bossen, uitgestrekte vlakten en kronkelige rivieren vindt. Er zijn drie wandelroutes om dit park te ontdekken: de blauwe route is bijna vier kilometer lang, de rode route negen kilometer en de bridle route ruim acht kilometer.

Florence Court Forest Park in Florencecourt

Omgeving

Marble Arch grot

In het Marble Arch Caves UNESCO Global Geopark vind je de grotten van Marble Arch die pas in 1895 zijn ontdekt. Wandel door dit grottenstelsel met tal van bijzondere rotsformaties en nauwe doorgangen. Ontdek de ondergrondse wateren door met een bootje over een rivier te varen terwijl een gids je meeneemt naar het ontstaan en de achtergrond van de grotten. Absoluut een unieke belevenis!

Marble Arch grot, Florencecourt

Cuilcagh Boardwalk Trail

Net buiten het Marble Arch grottenstelsel start de twaalf kilometer lange wandelroute Cuilcagh boardwalk trail in het Killykeegan natuurreservaat. Deze wandeling wordt ook wel de Stairway to Heaven genoemd omdat het pad je helemaal naar de top van de Cuilcagh berg brengt. De route gaat deels over gravelpaden en over houten boardwalks om het drassige moerasgebied te doorkruisen. Je moet enkele trappen bedwingen om bij het uitzichtplatform op het uiterste puntje van Cuilcagh berg te komen. Hier word je getrakteerd op ongelofelijke vergezichten over het uitgestrekte landschap. Als je het uitzicht volledig in je opgenomen hebt, vervolg je je weg terug naar beneden.

Cuilcagh Boardwalk Trail, Florencecourt

Enniskillen

Het stadje Enniskillen wordt omgeven door water: de rivier Erne stroomt door het stadje en mondt uit in de meren Upper Erne en Lower Erne die aan weerszijden van het stadje liggen. Ga dus zeker het water op om allerlei wateractiviteiten te ondernemen of om de tientallen eilandjes in de meren te ontdekken. Devenish eiland in het Lower Erne herbergt de overblijfselen van een oude kloosternederzetting, waaronder een kerk en een goed bewaard gebleven toren uit de twaalfde eeuw. In het hart van de stad staat het Enniskillen kasteel uit de vijftiende eeuw, waar tegenwoordig het Fermanagh County Museum en het Inniskillings Museum in gevestigd zijn.

Enniskillen, Noord-Ierland
Ballon!