Gotland, Zweden

Gotland, Zweden Historische architectuur, indrukwekkende wildernis en een 800 kilometer lange kustlijn. Neem de veerboot naar het diverse eiland Gotland in de Oostzee. Bij aankomst in de historische stad Visby ontdek je al snel de charme van de stad. Verken het eiland verder langs de prachtige kustlijn, de natuurgebieden en stop bij de oude ruïnes of een van de vele middeleeuwse kerken. En wie kent Pippi Langkous niet? In het vrijetijdspark Kneippbyn vond de verfilming van het kinderboek van Astrid Lindgren plaats.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Visby

De stad Visby staat sinds 1955 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en met recht. Het eeuwenoude centrum wordt door een indrukwekkende stadsmuur omringd, compleet met torens en poorten. Ook de historische architectuur en de geplaveide straatjes herinneren aan de geschiedenis van deze handelsstad en het Vikingtijdperk. Door de lange traditie van visserij en de handel in specerijen ontwikkelden de inwoners heerlijke en unieke gerechten. De saffranspannkaka, een pannenkoek op basis van rijst met saffraan geserveerd met slagroom en bramenjam, is een plaatselijke lekkernij.

Visby, Gotland

Gotlands Museum

Gotlands museum staat in het teken van culturele geschiedenis. De Zweedse naam van het museum is Fornsalen; heel letterlijk vertaald, de hal van oudheden. Een museum met een grote collectie aan zilverschatten uit de Vikingentijd, beeldstenen, kerksculpturen , oude munten uit de tijd van de Vikingen en zelfs vondsten van sieraden. Voor de kinderen is er een eigen tentoonstellingsruimte Ship O 'Joy waar ze naar hartenlust kunnen spelen in oude vissershutten en op boten.

Gotland museum

Kustlijn en de Blue Lagoon

Pak de fiets en maak een prachtige tocht langs de westkust van het eiland. Volg de Ekstra-route en ontdek het idyllische natuurgebied. Stop in een van de vissersdorpjes of geniet van een dagje strand. Ekeviken en het Sudersand op het eiland Fårö zijn de mooiste en langste stranden langs de kustlijn van Gotland. Een andere populaire zwemplek is de Blue Lagoon, een met water gevulde kalksteengroeve in het noorden van het eiland.

Kustlijn, stranden, Gotland

Lummelundagrot

Een van de langste druipsteengrotten van Zweden bevindt zich op Gotland. Verken de vier kilometer lange Lummelundagrot onder leiding van een gids en leer over de geschiedenis en het grottenstelsel van 400 miljoenen jaren oud.

grot, Gotland

Pippi Langkous en Kneippbyn Park

Zweden, Astrid Lindgren en Pippi Langkous. Drie woorden die nauw met elkaar verbonden zijn. De verfilming van het boek Pippi Langkous werd grotendeels in Gotland opgenomen. In het water- en speelpark Kneippbyn draait het allemaal om het roodharige meisje. Bezoek Villa Kakelbont, bekijk een show met alle karakters uit de serie en laat de kinderen zich uitleven in achtbanen, op springkussens en nog veel meer.

Pippi langkous, Gotland

Eiland Fårö

Vanuit Fårösund ben je in een paar minuten op het naastgelegen eiland Fårö. Langs de kust vind je indrukwekkende kalksteenformaties, die de kustlijn een ruig karakter geven. Grote reusachtige pilaren van soms wel tien meter hoog. Het eiland heeft niet voor niets de bijnaam Stenkusten (stenen kust).

Eiland Fårö, Gotland

Nationaal park Gotska Sandön

Het Nationaal Park Gotska Sandön omvat het gehele eiland Gotska Sandön, ten noorden van Gotland en Fårö. Met een veerdienst vanuit Fårösund kun je dit prachtige gebied van lange stranden, uitgestrekt duinlandschap en bossen bezoeken.

Nationaal park Gotska Sandön, Gotland
Ballon!