Kalmar, Småland

Kalmar, Småland Voordat je via de lange Ölandsbrug naar het eiland Öland rijdt is een bezoek aan de stad Kalmar zeker de moeite waard. Het slot van Kalmar schittert vanaf het water en is een van de best bewaarde renaissance kastelen van Zweden. Maak een wandeling door de aangrenzende stadsparken richting het oude stadshart Gamla Stan. Hier bekijk je kleurrijke huizen en de blikvanger van de stad: de kathedraal van Kalmer met de bronsgroene torens aan weerszijden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kalmar Slott

Op het kleine schiereiland van de stad staat de oude vesting Kalmar Slott. Een ophaalbrug over de slotgracht brengt je naar het binnenplein van dit imposante renaissance kasteel. Ga mee met een rondleiding en bekijk alle vertrekken waarbij de een nog mooier is dan de ander. Van prachtige fresco's aan de wand en de koningskamer met antiek meubilair en uniek houtsnijwerk tot aan de rijk gedekte tafel in de eetzaal.

Kalmar Slott

Stadsparken

Maak een wandeling door de aangrenzende stadsparken bij het kasteel. De tuin van de Kalmar Slottpark is aangelegd in Engelse stijl met bloemperken in verschillende thema's. In de zomeravonden worden er regelmatig optredens gehouden door plaatselijke muziekverenigingen.

Stadsparken Kalmar

Kathedraal van Kalmar

Midden op het Stortorget plein prijkt de kathedraal met aan weerszijde twee prachtige bronsgroene torens. De domkerk in barokstijl is onder leiding van Nicodemus Tessin de Oude gebouwd, de architect die ook het koninklijk paleis in Stockholm heeft ontworpen. Stap binnen in de kathedraal voor een korte rondleiding met een gids langs het imposante orgel en het altaar ingelegd met goud.

Kathedraal, Kalmar

Tripp Trapp Trull

Vlak bij de stadspoort Västerport staan de drie meest gefotografeerde huisjes van Kalmar. Tripp, Trapp en Trull zijn drie kleurrijke huizen uit de zestiende eeuw. In 1765 hebben de woonhuizen een grote stadsbrand doorstaan. De bijnamen zijn afgeleid van de grootte van de huizen. Trull is het kleinste huis met maar een enkele verdieping. Tripp en Trapp nemen in de vergrotende trap toe en hebben allebei twee verdiepingen.

Tripp Trapp Trull, Kalmar

Länsmuseum

Ontdek de geschiedenis van het scheepswrak van het koninklijk schip de Kronen in het Länsmuseum. Het scheepswrak zelf ligt op een diepte van 27 meter in de Oostzee, vlak bij het eiland Öland. Het museum toont de talloze voorwerpen die geborgen zijn uit het schip. Bekijk de enorme kanonnen van Kronen, de goudschat en een model van het koninklijk schip.

Länsmuseum, Kalmar

Öland

Het op een na grootste eiland van Zweden, Öland, is met een zes kilometer lange brug aan het vasteland verbonden. Naast de reguliere toerist, houdt ook de koninklijke familie van Zweden hier vakantie in het Solliden paleis. In de buurt van het paleis zijn de goed bewaarde ruïnes van het kasteel Borgholm te bezichtigen. Per fiets ontdek je de leukste plekjes, maar per auto verken je het gehele eiland. Fiets over het grotendeels vlakke eiland langs de prachtig overgebleven windmolens en door de kleine dorpjes. In het zuiden ontdek je het natuurreservaat Ottenby met haar vele vogelsoorten en de vuurtoren Långe Jan.

Öland, Zweden
Ballon!