Öland, Småland

Oland, Småland Öland is het op een na grootste eiland van Zweden. Het eiland is door een zes kilometer lange brug verbonden met het vasteland. Naast de reguliere toerist, viert ook de Zweedse koninklijke familie hier graag vakantie. In de buurt van het koninklijke paleis Solliden vind je de ruïnes van het kasteel Borgholm. Met de auto verken je alle uithoeken van het eiland. Of fiets over het grotendeels vlakke eiland naar prachtige oude windmolens en door schattige dorpjes. In het zuiden spot je de vele vogels in het natuurreservaat Ottenby en bekijk je het uitzicht vanuit de vuurtoren Långe Jan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Borgholm

Borgholm is de hoofdstad van Öland. Hier zijn de meeste winkels, restaurants en hotels te vinden. Ook liggen veel bezienswaardigheden in de buurt, zoals het kasteel van Borgholm en paleis Solliden. In combinatie met de centrale ligging op het eiland, is Borgholm een goede uitvalsbasis om de rest van het eiland te ontdekken. Zeker in de zomermaanden ben je hier dan ook niet de enige.

Borgholm, Oland

Kasteel Borgholm

De ruïnes van kasteel Borgholm zijn erg goed bewaard gebleven. Dit wordt ook wel de mooiste kasteelruïne van heel Scandinavië genoemd. Wandel door de overblijfselen van dit kasteel en bekijk vanaf de torens het prachtige uitzicht. In de dertiende eeuw is het kasteel gebouwd, maar het heeft de tand des tijds niet volledig doorstaan. Vanuit Borgholm is het ongeveer een half uur lopen.

Kasteel Borgholm, Oland

Paleis Solliden

Vlak bij de kasteelruïnes van Borgholm staat het koninklijke paleis Solliden. Dit paleis is al generaties lang het zomerverblijf van de koninklijke familie. Helaas mag je niet naar binnen, maar de tuinen zijn net zo prachtig. Wandel door de schitterende Engelse en Italiaanse tuinen en misschien loop je een lid van de koninklijke familie tegen het lijf.

Paleis Solliden, Oland

VIDA Museum & Art gallery

Ten zuiden van Borgholm breng je een bezoek aan het VIDA Museum en Art Gallery. Bekijk hier de grote collectie van verschillende kunst uit de jaren zestig. Van schilderkunst tot aan keramiek en beeldhouwkunst. De bekende kunstenaars en beeldhouwers Bertil Vallien en Ulrica Hydman-Vallien hebben een groot deel van hun werk hier tentoongesteld staan. De kleurrijke glazen vazen van de Kosta glasblazerij zijn hier wellicht wel de bekendste van.

VIDA Museum, Oland

Himmelsberga Museum

Leer meer over de geschiedenis van het eiland Öland in het Himmelsberga museum midden op het eiland. Het is een prachtig openluchtmuseum, als het ware een volledig nagebouwd dorp. Zo is er een dorpsstraat en zijn er verschillende oude huizen en omliggende boerderijen. Velen stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. Er lopen zelfs paarden, varkens en geiten in de weilanden.

Himmelsberga Museum, Oland

Eketorps fort

In het zuiden van Öland ligt het volledig uitgegraven fort van Eketorp. Uit de opgravingen is gebleken dat Eketorp in fasen is gebouwd, in de IJzertijd en gedurende de Middeleeuwen. Door delen van het dorp te herbouwen, is het nu een soort levend museum geworden. Loop door de straten en zie hoe de mensen vroeger leefden. In de zomermaanden zijn verschillende activiteiten uit te proberen, zoals middeleeuwse spelletjes, boogschieten, brood bakken en paardrijden.

Eketorps fort, Oland

Natuurreservaat Ottenby

Helemaal in het zuidelijkste puntje van het eiland is het natuurreservaat Ottenby te bezoeken. De Ottenby Bird Observatory is een hoogtepunt voor vogelaars. In dit natuurreservaat zijn wel meer dan honderd soorten vogels te vinden. Deze plek wordt dan ook gezien als een van de beste plekken in Zweden om vogels te spotten. Naast spotten is het observatorium opgericht om vogels te onderzoeken. Er zijn vier verschillende gemarkeerde wandelingen door het natuurreservaat, waarvan de langste zes kilometer lang is.

Natuurreservaat Ottenby, Oland

Vuurtoren Långe Jan

Een van de populairste bezienswaardigheden op het eiland is de vuurtoren Långe Jan. Dit is de hoogste vuurtoren van heel Zweden! Beklim de treden van de vuurtoren om beloond te worden met een prachtig uitzicht over de Botanische golf en natuurreservaat Ottenby. In het oude huisje van de vuurtorenbewaarder is meer te lezen over hoe het leven van een vuurtorenwachter er vroeger uitzag.

Vuurtoren Lange Jan, Oland

Fietsen

Een leuke manier om het eiland te verkennen is vanaf je fietszadel. Mede door de vele fietspaden en het grotendeels vlakke landschap. Fiets over de vele bospaden en kronkelige weggetjes, door de kleine dorpjes en langs de prachtige kustlijn. De Ölandsleden is toch wel de bekendste fietsroute. Een route van ongeveer 400 kilometer welke bijna het hele eiland overgaat. Er zijn natuurlijk ook routes die alleen de noordkant of alleen de zuidkant van het eiland aandoen.

Fietsen, Oland

Windmolens

Op verschillende plekken op het eiland zijn windmolens te vinden. Tot halverwege de negentiende eeuw waren er meer dan 2.000 windmolens op het eiland. Bijna iedere boerderij bezat een windmolen. Helaas zijn er nog maar ongeveer 350 over. De bekendste is de rij molens in Lerkaka. Deze molens worden gezien als de best bewaarde en mooiste van het eiland. Ook is er nog een aantal Nederlandse molens te zien bij Björnhovda de Drottningen en de Sandviks kvarn.

Windmolens, Öland
Ballon!