Vimmerby, Småland

Vimmerby Zweden Vimmerby behoort tot de oudste steden van Zweden en kent een lange geschiedenis. De oude stad van Vimmerby leer je het beste kennen door naar het hart van de stad te gaan, de straat Storgatan. Storgatan heeft zijn authenticiteit weten te behouden en is steeds levendiger geworden. Hier vind je zowel oud als nieuw en gerestaureerde gebouwen in alle kleuren, van rood, blauw, groen, geel tot terracotta. In het stadsmuseum kom je alles te weter over de geschiedenis van Vimmerby. Echter is de stad voornamelijk bekend als geboorteplaats van Astrid Lindgren, de schrijfster van Pippi Langkous.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgren is geboren in Vimmerby, hier kan je ook niet omheen als je hier bent. Astrid Lindgrens Näs (Astrid Lindgrens Neus) is haar ouderlijk huis, in de jaren zestig heeft ze het huis hersteld zoals het was toen zij hier werd geboren en opgegroeid. Je kunt de woning bezoeken door middel van rondleidingen en ervaar hoe het was om hier als kind op te groeien. De tentoonstelling over Astrid Lindgren is een must bij je bezoek aan het huis. Je leert haar kennen en begrijpt waar ze haar inspiratie voor al die verhalen vandaan haalde. Dit huis is een speciale plaats in Vimmerby want het heeft de basis gelegd voor haar vele verhalen en boeken.

Astrid Lindgrens geboortehuis Vimmerby

Astrid Lindgrens Wereld

Voor iedereen die is opgegroeid met de verhalen van Astrid Lindgren, zoals Pippi Langkous, is dit een fantastische plek, of je nou groot of klein bent. Astrid Lindgrens Wereld is het grootste openluchttheater van Zweden waar dagelijks scènes worden gespeeld, gebaseerd op de verhalen van Astrid Lindgren. Pippi Langkous, Emil i Lönneberga en Ronja Rövardotter, allemaal personages uit de verhalen van Astrid Lindgren, wonen in dit park. Je kunt de personages allemaal zelf ontmoeten, ontmoet Pippi Langkous in Villa Kakelbont, zie haar vechten tegen piraten of grapjes maken tegen de agenten Kling en Klang.

Astrid Lindgrens Wereld Vimmerby

Filmbyn Småland

Stap in de magische wereld van films maken bij Filmbyn. Hier kun je scènes uit klassieke kinderfilms beleven, zoals Pippi Langkous, Emil i Lönneberga en de Bullerby kinderen. Stap in de wereld van de films en beleef de prachtige tentoonstelling. Je ziet klassieke filmfragmenten, originele rekwisieten en zing mee met de filmmuziek. Er is een café en een winkel waar je een bezoekje aan kunt brengen. Als je alles bij Filmbyn hebt gezien, kun je gelijk door naar een van de twaalf filmlocaties in de buurt, zoals Katthult en Bullerby.

Filmbyn Smaland Vimmerby

Motorcrossmuseum

Niet alleen fans van Astrid Lindgren zullen blij worden van Vimmerby, ook liefhebbers van motorcross zitten hier helemaal goed. In Vimmerby staat een van Europa's grootste musea voor motorfietsen en motorcross. Met een collectie van meer dan 350 verschillende fietsen is het een unieke collectie. In het museum vind je unieke motorcross fietsen zoals speciale fabrieksfietsen en fietsen van bekende rijders maar ook een tiental wereldkampioenfietsen.

Motorcrossmuseum Vimmerby

Stadsmuseum Nachtegaal

In een achttiende eeuws, houten gebouw in de pittoreske oude binnenstad, bevindt zich het Stadsmuseet Näktergalen. Het is het cultuurhistorisch museum van Vimmerby en toont tentoonstellingen over de stad en de geschiedenis. De verschillende permanente tentoonstellingen vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Vimmerby, van klein middeleeuws boerendorp tot de veemarkt en de stad van vandaag. Elk jaar worden er verschillende thematentoonstellingen gehouden, die vaak gerelateerd zijn aan de lokale geschiedenis.

Stadsmuseum Nachtegaal Vimmerby

Omgeving

Norra Kvill Nationaal Park

Ongeveer negentien kilometer ten noordwesten van Vimmerby ligt Norra Kvill Nationaal Park. Omgevallen bomen, met mos bedekte rotsblokken en magische vijvers, dat zul je tegen komen in dit park. In het midden van het park ligt een klein bosmeer, Stora Idegölen, met waterlelies en moerassen. Bij de parkeerplaats bij de ingang, bevindt zich het startpunt voor twee wandelingen. De Stora Idgölen lus is 2,5 kilometer lang en loopt door een afwisselende omgeving door het oude gedeelte van het park. Het pad gaat rond de Stora Idgölen. De vier kilometer lange wandeling gaat zowel langs Stora als Lilla Idgölen en gaat vervolgens omhoog naar het uitkijkpunt Idhöjden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Norra Kvill Nationaal Park Zweden
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!