Umeå, Zweden

Umeå, Zweden In 2014 was Umeå de Culturele Hoofdstad van Europa en dat is niet voor niks. De stad heeft een enorm cultureel aanbod. Aan de rivier de Ume zijn twee in het oog springende gebouwen te zien met musea. Het prachtig cultureel centrum Kulturväven en een kunstmuseum met hedendaagse kunst bij het Bildmuseet museum. Ook het openluchtmuseum Västerbottens is leerzaam en leer je meer over de historie en de Sami bevolking. Kom tot rust aan het Nydalasjön meer of vaar naar het Holmön eiland voor een mooie fietstocht over het eiland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kulturväven

Het culturele centrum van Umeå is Kulturväven, een bijzonder abstract gebouw aan de rivier de Ume. Hier zijn musea, een bibliotheek, restaurants en een bioscoop te vinden. Vaak worden er evenementen gehouden en activiteiten georganiseerd. In het museum is allerlei informatie te vinden over de geschiedenis van de vrouw. Ook is er een galerie voor kunsttentoonstellingen en een hotel.

Kulturväven, Umeå

Bildmuseet museum

Het Bildmuseet museum ligt aan de rand van het centrum. Het gebouw is te herkennen aan de houten panelen aan de buitenkant, afgewisseld met ramen. Een ware blikvanger aan de rivier de Ume. In dit kunstmuseum draait het allemaal om hedendaagse internationale kunst, architectuur, fotografie en design. In 2014 werd het Bildmuseet bekroond met de titel Europees Museum van het Jaar.

Bildmuseet museum, Umeå

Västerbottens Museum

Leer meer over de geschiedenis van de regio en de cultuur van de inheemse Sami in het Västerbottens museum. Op een interactieve manier ga je op reis door de geschiedenis. Het openluchtmuseum Gammlia is ook onderdeel van het museum. Het museum bestaat uit ongeveer veertig gebouwen die herbouwd zijn in het openluchtmuseum. Zo is er een bakkerij, dorpshuis en boerderij te bezoeken. Stap ook binnen in een kåtan, een traditionele hut gemaakt van hout en veenmos en maak kennis met ambachten van vroeger. In de zomermaanden is de beleving compleet met mensen in klederdracht.

Västerbottens Museum, Umeå

Gitaren museum

Vanzelfsprekend horen gitaren tot de belangrijkste collectie in het Guitars - The Museum. Met meer dan 500 exemplaren van onder andere vintage elektrische gitaren uit de jaren 1950 tot 1960 is het een van de grootste musea van zijn soort. Naast een gitarenmuseum is er ook geen gebrek aan muziek, festivalletjes en bandjes in de binnenstad. Umeå zorgt vaak voor nieuwe aanwas van jonge muzikanten. Zo hebben meerdere beroemde bands uit voornamelijk de hardcore en metal scene hier hun oorsprong gevonden. Ook vindt jaarlijks een groot jazzfestival in de stad plaats.

gitaren museum, Umeå

Nydalasjön meer

New York heeft Central Park en Umeå's heeft Nydalasjön. Op ongeveer tien minuten rijden van het centrum waan je je in een totaal andere wereld aan het prachtige Nydalasjön meer. De omgeving biedt enorm veel vertier. Zo is er een jeu-de-boulesbaan, minigolf, kinderboerderij en speeltuin. Ga zwemmen of heerlijk relaxen op het strand aan de noordkant van het meer. Ook is er een tien kilometer lang wandel- en fietspad rondom.

Nydalasjön meer, Umeå

Omgeving

Natuurreservaat Grössjön

Ten zuiden van Umeå op ongeveer een kwartier rijden is het natuurreservaat Grössjön. Een echte wildernisgebied met veel variatie in natuur. Wandel een route rond het meer van ongeveer vijf kilometer lang en stop bij de uitkijktoren om verschillende vogels te spotten. Zo kan je de kerkuil of de auerhoen hier spotten. Duik ook verder het bos in en kom langs een van de weinige moerassen van het kustland waar bijzondere planten te vinden zijn.

Natuurreservaat Grössjön, Umeå

Eiland Holmön

Voor de kust van Umeå ligt het eiland Holmön. Dit eiland is per boot bereikbaar vanuit Norrfjärden in ongeveer drie kwartiertjes. Er wonen maar een handjevol mensen op het eiland, maar in de zomermaanden stroomt het vol met toeristen. Huur een fiets er verken het eiland. Fiets door de bossen, langs de kleine meren en eindig bij een klein idyllisch strandje. Neem ook een kijkje bij de vuurtoren uit 1896 en stap binnen bij het botenmuseum in Byviken.

Eiland Holmön, Umeå
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!