Neuchâtel, Zwitserland

Neuchatel, Zwitserland Langs de oevers van het gelijknamige meer ligt de Zwitserse stad Neuchâtel. Een charmante stad met een geschiedenis van cultuur en ambachten, zoals dat van de horlogemakers. Het icoon van Neuchâtel is het indrukwekkende kasteel. Dankzij de ligging op een berg zie je de kasteeltorens al vanuit de verte. Bij goed weer heb je vanaf hier uitzicht op de Alpen. Vergeet bij een bezoek aan Neuchâtel zeker de Zwitserse specialiteiten niet. Zo ligt de stad in een gebied vol wijngaarden en is er een type kaasfondue naar Neuchâtel vernoemd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Neuchâtel is een heerlijke stad om een aantal uur rond te dwalen. Slenter door de smalle klinkerstraatjes en steegjes en je wordt omringd door historische gebouwen. De rode Notre-Dame steekt markant af boven de daken. Tijdens je wandeling door de stad kom je talloze pleinen tegen, met op velen een fontein. Hôtel du Peyrou is een imposant herenhuis dat je niet mag missen. Er is tegenwoordig ook een restaurant in gevestigd. Net buiten de stad ligt het oude klooster L'Abbaye de Fontaine-André, een mooi gebouw, nu een hotel.

Historisch centrum Neuchatel, Zwitserland

Kasteel van Neuchâtel

Neuchâtel betekent ‘nieuw kasteel’. Dit kasteel ligt op een berg, met aan de ene kant het meer van Neuchâtel en aan de andere kant de rivier de Seyon. Het kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd, maar de oudste delen stammen uit de Romeinse tijd. Het goed bewaard gebleven kasteel was in handen van diverse adellijke families. Vandaag de dag is het de regionale overheidszetel. Vanaf het voorplein van het kasteel heb je heel mooi uitzicht. Bij helder weer zie je aan de overkant van het water zelfs de top van de Mont Blanc. Het kasteel van Neuchâtel is alleen te bezoeken met een rondleiding. In de wintermaanden is het kasteel gesloten voor bezoekers.

Kasteel Neuchatel, Zwitserland

Collegiale kerk

Naast het kasteel ligt de collegiale kerk (kapittelkerk), die onderdeel uitmaakt van het complex. De oude toren dateert uit de dertiende eeuw, de rest van de kerk is van later datum. Voor de kerk ligt een strak plein omringd door bomen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad. Op het plein staat het standbeeld van Guillaume Farel, de stichter van de gereformeerde kerk in onder andere Neuchâtel. Hij woonde een deel van zijn leven in deze stad.

Kapittelkerk Neuchatel, Zwitserland

Het meer van Neuchâtel

Neuchâtel ligt op de oevers van het Meer van Neuchâtel, met een aantal zwemstranden en ligweides. Een heerlijke combinatie van cultuur snuiven en ontspannen aan het water. Langs het meer liggen diverse leuke dorpen en steden, zoals Yverdon-les-Bains. Dit kuuroord met thermaalbaden en het vogelrijke moerasgebied Champ-Pittet bereik je in 2,5 uur met de veerboot. Dit is een leuke manier om de omgeving te ontdekken (let wel op, de boten varen niet het hele jaar door). Ook het middeleeuwse Estavayer-le-Lac is een aanrader. Naast het oude kasteel, de stiftkerk en de stadsmuur vind je hier ook Romeinse opgravingen.

Meer van Neuchatel, Zwitserland

Omgeving

Creux du Van

In de omgeving van Neuchâtel ligt een bijzonder natuurfenomeen. Creux du Van is een rotsformatie van maar liefst 160 meter hoog, die lijkt op een amfitheater. De omringende kloof is bijna anderhalve kilometer breed! Er zijn verschillende manieren om dit natuurspektakel te zien. De makkelijkste manier is per auto, waarmee je op loopafstand van het uitzichtpunt kunt komen. Wie iets meer uitdaging zoekt, gaat naar het plaatsje Noiraigue. Dit is het begin- en eindpunt van een wandeling van 14 kilometer. Je hebt er een goede conditie voor nodig, want er is bijna 900 meter hoogteverschil en de route heeft flink wat steile stukken. Deze wandeling duurt ongeveer 4,5 uur.

Creux du Van, Zwitserland

Internationaal uurwerkmuseum

Wie punctualiteit op prijs stelt, kan het internationaal uurwerkmuseum in Zwitserland vast waarderen. Dit museum ligt in de plaats La Chaux-de-Fonds, op twintig kilometer van Neuchâtel. Met meer dan 4.500 uurwerken in de collectie, is dit het grootste museum ter wereld dat gewijd is aan het meten van tijd. In een speciale ruimte kun je de klokkenmakers aan het werk zien terwijl zij antieke stukken restaureren.

Klokmuseum Chaud de Fonds, Zwitserland

Gorges de l'Areuse

In het dorpje Noiraigue start ook de wandeling door de Areuse-kloof. Het pad loopt in het begin evenwijdig aan de spoorbaan en dan begint het spectaculairste gedeelte, waar het water zich een weg baant door de nauwe kloof. Via diverse bruggen, waaronder een oude stenen brug, loop je verder richting het dorp Boudry. Hier verwijdt de kloof zich tot een smal dal. Het is een wandeling van ongeveer twaalf kilometer. Wil je niet de hele route lopen, dan kun je Champ du Moulin met de trein terug naar Noiraigue.

Gorges de l Areuse Neuchatel, Zwitserland

Het Drie Merengebied

Neuchâtel ligt in het Drie Meren-gebied, met de Bieler See, Lac du Morat en Lac du Neuchâtel. Het meer van Neuchâtel is het derde grootste meer van Zwitserland, maar wel het grootste dat volledig binnen de landsgrenzen ligt. Dit merengebied staat bekend om de vele wijngaarden op de oevers. Een bezoek aan een wijnchâteau is dan ook een echte aanrader.

Drie merengebied, Zwitserland

Bern

Op een klein uurtje rijden van Neuchâtel ligt de historische stad Bern. Niet voor niets staat het centrum van de stad op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO, dit is namelijk prachtig bewaard gebleven. Dwaal door de oude straten naar de Bern-Minster Kathedraal, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier de Aare. Ook aan de overzijde van de rivier is zo'n mooi uitzichtpunt, namelijk in de rozentuin. Het wapen van Bern is de beer, de stad houdt namelijk al ruim 500 jaar beren als volksvermaak. Het berenpark bestaat nog steeds en herbergt tegenwoordig drie beren op meer ruimte en met veel faciliteiten voor de dieren om te zwemmen, spelen en hun winterslaap te houden. Het berenpark ligt naast de dierentuin van Bern.

Bern, Zwitserland
Ballon!