Regionaal natuurpark Haut-Jura, Frankrijk

Regionaal natuurpark Haut-Jura Op de grens van Frankrijk en Zwitserland bevindt zich het regionaal natuurpark Haut-Jura. Deze regio wordt ook wel de voorloper van de Franse Alpen genoemd. Trek je wandelschoenen maar aan, want hier kan je prachtige wandelingen maken en genieten van de uitgestrekte bossen, hoge bergtoppen en schitterende watervallen. Het echte bergdorpje Saint-Claude is een goede uitvalsbasis om dit natuurgebied te verkennen.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Wandelingen

Je vindt hier maar liefst 5300 kilometer aan wandelpaden in allerlei moeilijkheidsgraden. Bij het bezoekerscentrum in Saint-Claude kan je verschillende wandelkaarten kopen en vind je informatie over de gemarkeerde wandelroutes. Zo is er bijvoorbeeld een hele mooie wandeling naar de bergtop Pic de l'Aigle in het westen van het park bij Hérrisson van ongeveer een uur. Bij mooi weer zie je zelfs de befaamde Mont Blanc.

Wandelingen, regionaal natuurpark Haut-Jura

Watervallen van Hérisson

In het westen aan de rand van het park bevinden zich de watervallen van Hérisson. Deze watervallen zijn een must-see voor een bezoek aan de Haut-Jura en is ook heel goed met kinderen te bezoeken. Door het dal loopt de rivier Le Hérisson en langs deze rivier vind je zeven prachtige watervallen, waarvan de l’Eventail en de Le Grand Saut de hoogste zijn. Het mooiste is om een wandeling te maken van ongeveer zeven kilometer langs de meest schitterende punten. Het startpunt is bij het stadje Doucier waar je ook meer informatie over de watervallen vindt.

Watervallen van Hérisson, Haut-Jura

Stuwmeer Vouglans

Het stuwmeer van Vouglans is het twee na grootste stuwmeer van Frankrijk en vooral bekend als visstek. Er zijn veel soorten vis in dit meer te vinden, waaronder karpers, snoeken en snoekbaarzen. Ook als je geen visliefhebber bent is het een mooi meer om te bezoeken. Of je nou een watersportliefhebber bent, of op zoek bent naar wat rust: een verblijf aan het meer leent zich uitstekend voor beide.

Stuwmeer Vouglans, natuurpark Haut-Jura

Les Rousses

Midden in de bergen op ruim 1100 meter ligt het dorpje Les Rousses. In de winter is Les Rousses een echt skioord, maar in de zomer is er ook genoeg te doen in de omgeving. Als je van kaas houdt dan is een bezoek aan fort Les Rousses een echte aanrader. Hier wordt de bekende kaas Comté gerijpt. Onder leiding van een gids kan je alles over de kaas en het rijpproces te weten komen. Naast kennismaken met de beroemde kazen, kan je hier ook in actie komen in het lokale avonturenpark. Klim in de bomen en roetsj via een spectaculaire tokkelbaan door het park.

Les Rousses, natuurpark Haut-Jura

Saint Claude

Midden in het regionaal natuurpark ligt nog een mooi bergdorp, Saint Claude. Hier bevindt zich ook het bezoekerscentrum voor dit natuurgebied. Neem een kijkje in het Pijp- en Diamantenmuseum in het dorp en leer alles over deze ambachten waar Saint Claude bekend om staat. Als je meer van actie houdt dan kan je hier ook goed canyoning doen. Hierbij volg je de loop van de rivier door een kloof door te wandelen, te klimmen, springend en zwemmend. Saint Claude staat hier bekend om.

Saint Claude, natuurpark Haut-Jura

Treinroute La Ligne des Hirondelles

Een van de mooiste treinroutes van Frankrijk is de La Ligne des Hirondelles die van Saint Claude naar Dole gaat. Ga lekker zitten en geniet van het uitzicht over de vlakten, de wijngaarden en de bergen. Je rijdt door tunnels en over viaducten om zo de bergen te trotseren. De route is ongeveer 120 kilometer lang en de rit duurt 2,5 uur.

Treinroute La Ligne des Hirondelles, regionaal natuurpark Haut-Jura

Omgeving

Arbois

In Arbois staat wijn centraal. Het wordt ook wel de wijnhoofdstad van de Jura genoemd. De bijzondere wijnen ‘Vin Jaune’ en ‘Vin de Paille’ komen hiervandaan. Bezoek het kasteel Pécauld waar sinds 1993 een wijnmuseum gevestigd is. Slenter door de straatjes van het pittoreske centrum en ga naar ‘Maison de Pasteur’, het huis van de uitvinder van de pasteurisatie, Louis Pasteur. Ook komt hier ‘La vache qui rit’ vandaan. De kaas van de beroemde lachende koe mag niet ontbreken tijdens een vakantie in Frankrijk.

Arbois, Haut-Jura

Salin-les-Bains

Dit kleine stadje is bekend vanwege de zoutwinning. De zoutmijn van Saiins-les-Bains is zo beroemd dat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Al meer dan 1200 jaar wordt er in dit gebied zout gewonnen en verkocht. Het wordt ook wel het 'witte goud' genoemd, niet te verwarren met onze asperges! Leer alles over de historie en het zoutontginning proces in het museum. Neem vervolgens een duik in de thermen van Salin-les-Bains en laat je onderdompelen in het natuurlijk zoute water.

Salin-les-Bains, Haut-Jura

Baume-les-Messieurs

Ten westen van het Natuurpark ligt het stadje Baume-les-Messieurs dat omgeven wordt door kliffen. Een bezoek aan de kloof Reculée Baume mag je niet overslaan. Deze kloof is uitgesleten in een kalkplateau en omringd door steile wanden. Maak een pittige wandeling naar een van de uitzichtpunten op de kliffen of bezoek de grot van Baume les Messieurs. Ook de waterval en de abdij zijn een bezoekje waard.

Baume-les-Messieurs, natuurpark Haut-Jura

Loulle

Duik in de geschiedenis van de dinosaurussen in de omgeving van Loulle. Hier vind je een kalkstenen plateau waar heel veel pootafdrukken van verschillende dinosaurussen op staan. Bekijk deze afdrukken van dichtbij en loop over het pad heen. Een andere bezienswaardigheid is het natuurfenoneem Lapiaz de Loulle. Dit is een kalkplateau met allemaal gleuven en gaten die zijn ontstaan door erosie en verwering. Een avontuur voor de jonge én oude onderzoekers onder ons!

Loulle, Haut-Jura
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!