Reis in beeld: Camperreis door Frankrijk en Spanje

bijgewerkt op di 7 mrt 2023 12:00

In deze camperreis door Frankrijk en Spanje (van 2 weken) haal jij het allerbeste uit beide landen. Tijdens de route ‘Spaanse en Franse sferen’ ga je slapen in rotsachtige natuurparken en word je wakker in dromerige kustplaatsjes. Je combineert de highlights met de verborgen pareltjes van Frankrijk en Spanje zodat het een camperreis wordt om nooit te vergeten!

Handig: je kan deze camperreis door Frankrijk en Spanje makkelijk aanpassen met de knop ‘bewerk routeplanner’. De route duurt nu 15 dagen, maar als jij langer dan 2 weken van huis wilt zijn plakken we er makkelijk een nachtje aan. Ook een stop overslaan of vervangen kan makkelijk. Zo maken wij (of jijzelf) de perfecte camperreis door Frankrijk en Spanje.

Stop 1: Trier

Welkom in de eerste stop: het mooie Trier. Je haalt de camper op in Nederland of Düsseldorf (afhankelijk van je wensen). Je krijgt bij de verhuurder natuurlijk ook instructies en omdat we geen gehaast of stress willen op de eerste dag, gaan we geen uren meer rijden. De historische stad Trier is een leuke eerste overnachting. Bezoek hier bijvoorbeeld imposante overblijfselen van de Romeinen, zoals de ruim 2000 jaar oude stadspoort. Je kan met behulp van onze routeplanner ook makkelijk een andere overnachtingsplaats in de buurt kiezen.

Trier, Duitsland

Stop 2: Regionaal natuurpark Haut-Jura

We trekken de grens over en belanden in ‘de voorloper van de Franse Alpen’, namelijk natuurpark Haut-Jura. Klauter richting hoge bergtoppen, wandel door de groene bossen en geniet van schitterende watervallen. Een van de mooiste treinroutes van Frankrijk loopt door dit gebied, La Ligne des Hirondelles. Dus ben je even uitgewandeld, ga dan lekker zitten en geniet 2,5 uur van een reis door bergtunnels, over viaducten en langs uitgestrekte velden en wijngaarden.

Natuurpark Haut-Jura, Frankrijk

Stop 3: Castellane

Stokbrood onder je arm en gaan: we zijn in de geliefde vakantieregio de Provence aanbeland. In het authentieke stadje Castellane ademt de Provençaalse sfeer uit met gezellige pleinen, terrasjes, oude huizen en leuke winkeltjes. Daarnaast fungeert Castellane als toegangspoort voor de prachtige Gorges du Verdon. De grootste kloof van Europa bevat op sommige stukken rotsen die zo’n 700 meter boven het water uitrijzen. Je kan de kloof van bovenaf bewonderen tijdens een mooie wandeling, of het azuurblauwe water op met een kajak, roeiboot of motorbootje.

Castellane, Frankrijk Gorges du Verdon, Frankrijk

Stop 4: Saint-Tropez

Jawel, parkeer de camper (in de buurt van) het beroemde plaatsje Saint-Tropez voor de ultieme Cote d'Azur stop. Brigitte Bardot wist het al in de jaren vijftig, dit is een kustplaats waar glitter en glamour hand in hand gaan met authentieke Franse straatjes. Combineer bijvoorbeeld een bezoek aan de boulevard vol terrasjes (waar je vanachter een grote zonnebril lekker naar de jetset kan gluren), met een bezoek aan de terracotta-kleurige Notre-Dame. Deze mooie, kleine kerk in barokke stijl ligt in het centrum.

Saint-Tropez, Frankrijk

Stop 5: Regionaal natuurpark Camargue

Na het flaneren over de boulevard van Saint-Tropez gaan we weer even back to basics in een van de Franse natuurparken. Deze keer stoppen we middenin de moerassen, meren en duinen van Regionaal natuurpark Camargue. Hou je camera in de aanslag voor de vaste bewoners van dit bijzondere gebied, namelijk flamingo’s, wilde paarden én stieren. Is het net wat slechter weer of heb je wel wat behoefte aan cultuur: bezoek dan zeker het bedevaartsoord Sauintes-Maries-de-Mer of het prachtige oude kasteel D’Avignon.

Regionaal natuurpark Camargue, Frankrijk

Stop 6: Cadaqués

Viva Espana: we gaan de grens over en stoppen als eerste bij het authentieke vissersplaatsje Cadaqués. Bezoekers die je voorgingen? Beroemde kunstenaars en schrijvers al Dalí, Lorca, Picasso, Miro en Chagall. Sterker nog, je kan net buiten de stad het voormalig woonhuis van Dalí bezoeken: Casa de Salvador Dalí. Het huis is niet te missen, er staat een gigantisch ei rechtop op het dak. En op een half uurtje rijden van Cadaqués ligt het schiereiland Cap de Creus. Een mooie route met kronkelende wegen brengt je naar deze bijzondere plek.

Cadaqués, Spanje

Stop 7: Barcelona

Welkom in het altijd bruisende, gezellige Barcelona. In deze stad is a good time nooit ver weg, of je er nou voor kiest om historische iconen als de Sagrada Família te bezoeken of de hele dag aan het strand te liggen bakken. Voetballiefhebbers trekken naar het stadion van FC Barcelona en de wandelliefhebber trekt de tijd uit om de heuvel van Montjuïc te trotseren. Maar hoezeer de interesses ook uiteenlopen, we zullen het er allemaal over eens zijn dat de avonden voor één ding gereserveerd moeten worden: urenlang tafelen. De lekkerste tapas van de stad wachten op je!

Barcelona, Spanje Barcelona, Spanje

Stop 8: Zaragoza

Op een paar uur rijden van Barcelona vind je de ‘vijfde’ stad van Spanje: Zaragoza. Deze stad, gesticht in de vijfde eeuw voor Christus, barst van de historische bezienswaardigheden. De stad is in handen geweest van onder andere de Romeinen en de Moren en van iedere overheerser (Napoleon had het ook nog even in handen) zijn sporen terug te vinden. Veruit de bekendste bezienswaardigheid is de imposante, barokke, kathedraal El Pilar. Het Moorse fort Palacio de la Aljafería barst daarentegen weer van de Arabische invloeden. Maar ook buiten deze bezienswaardigheden om leent Zaragoza zich goed voor een dagje lekker rondstruinen over de pleinen en in de vele winkels en boetiekjes.

Zaragoza, Spanje

Stop 9: San Sebastian

En in drie uur rijden zijn we weer bij een beroemde Spaanse plek waar je stad met strand combineert, deze keer het prachtige San Sebastian. Dit is dé stad voor lekkerbekken, want San Sebastian telt de meeste Michelin-sterren restaurants per vierkante meter. En die vind je in het sfeervolle oude centrum, in de smalle straatjes vol restaurants, maar ook in de barretjes met de lekkerste tapas en pintxos. Daarnaast ligt San Sebastian ook nog eens ingeklemd tussen de bergen, aan de prachtige baai van La Concha, met het gelijknamige hagelwitte strand.

San Sebastian, Spanje

Stop 10: Puy de Dôme

Na al die Spaanse steden is het wel weer tijd voor een beetje groen in deze camperreis door Frankrijk en Spanje. We rijden weer terug de Franse grens over en raden je aan om de camper te parken in de heuvelachtige regio Puy de Dôme. Dit vulkanisch gebied staat bekend om de gelijknamige vulkaan, met een piek van maar liefst 1465 meter. Van bovenaf heb je een spectaculair uitzicht over nog zo’n tachtig vulkanen. Op zoek naar een nog grotere uitdaging? Beklim dan de 1886 meter hoge Puy de Sancy, we raden je aan om het eerste stuk met de kabelbaan te doen. Na een stevige wandeltocht is het fijn uitblazen op en terras in een van de omliggende stadjes, zoals Clermont-Ferrand of Riom.

Puy de Dôme, Frankrijk

Stop 11: Saarbrücken

Omdat het net te lang rijden is naar de camperverhuurder in Düsseldorf, stoppen we nog één nachtje. Net over de Franse grens, maar al in Duitsland vind je de mooie plaats Saarbrücken. De stad was ooit het strijdtoneel voor oorlogen tussen de Fransen en de Duitsers, vandaag de dag gaat het er gelukkig een stuk gemoedelijker aan toe. Bezoek het mooie kasteel Saarbrücken of ga een deurtje verder, naar het bijzondere Historisch Museum Saar. Of struin bij mooi weer door de nauwe straatjes naar de St. Johannermarkt waar wekelijks een boerenmarkt plaatsvindt.

Saarbrücken, Duitsland

Meer reizen in Frankrijk en Spanje?

  • Bekijk onze reizen naar Frankrijk of naar Spanje. Je past de routes makkelijk aan met de knop 'bewerk in routeplanner' of je vraagt direct vrijblijvend een offerte aan.
  • Of stel je eigen reis samen met de routeplanner. Dan kun je from scratch je eigen droomroute bouwen. Kom je er niet helemaal uit met het route-puzzelen? Wij denken graag met je mee.
Ballon!