Castellane, Provence

Castellane Provence Castellane is een stadje dat in de zonnige Provence ligt, aan het stuwmeer Lac du Castillon. Het is een klein, maar historisch vestingstadje aan de rivier de Verdon. Op de ruim 180 meter hoge rots boven Castellane torent het kerkje Notre Dame du Roc. Vanaf de Saint Victor Parochiekerk loopt een steil pad de rots op. Na een half uurtje klimmen word je beloond met een schitterend uitzicht over Castellane en de Gorges du Verdon.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castellane

Slenter door de nauwe middeleeuwse straatjes van Castellane. Het ademt de typische Provençaalse sfeer uit met platanen begroeide pleinen, terrasjes, oude huizen en leuke winkeltjes. Twee keer per week wordt hier een Provençaalse markt georganiseerd met diverse streekproducten. In het dorp staan twee kerkjes die de moeite van een bezoek zeker waard zijn, de Eglise Sacre-Coeur en Eglise Saint Victor. Op korte loopafstand van het dorp vind je een oude stenen brug, Pont du Roc, uit de vijftiende eeuw.

Castellane Provence

Gorges du Verdon

Als poort naar de Gorges du Verdon is Castellane een goede uitvalsbasis om dit deel van de Provence te ontdekken. Op een klein uur rijden vind je deze grootste kloof van Europa. De Gorges du Verdon is 25 kilometer lang en tot wel 300 meter diep, sommige rotspartijen torenen wel 700 meter boven de kloof uit. Vanaf de wandelpaden en mountainbikeroutes heb je een mooi uitzicht op het intens blauwe water in de diepte. Wil je de kloof liever vanaf het water ontdekken, dan kan je er met kajak, roeiboot of motorboot doorheen. De indrukwekkende rotsen bieden nestplaatsen aan onder andere vale gieren.

Gorges du Verdon Provence

Lac de Sainte Croix

Al in 1908 lagen de plannen voor het stuwmeer klaar, toch heeft het nog tot 1973 geduurd voordat er een dam de rivier de Verdon afsloot en het meer gevormd werd. Lac de Sainte Croix is één van de grootste stuwmeren van Frankrijk. Het dorpje Les-Salles-sur-Verdon ligt onder het water. De inwoners hebben het opnieuw opgebouwd op de oevers, waarbij diverse originele elementen, zoals de klokkentoren en de fontein, behouden zijn. Aan het meer vind je zwemstrandjes en je kan hier goed kajakken en waterfietsen, fijn om af te koelen op een zomerse dag in de Provence.

Gorges du Verdon Provence

Lac du Castillon

Net buiten het stadje Castellane ligt het acht kilometer lange stuwmeer Lac du Castillon, ontstaan door de bouw van een dam die in 1948 klaar was. Dit azuurblauwe stuwmeer heeft diverse zwemstrandjes en je kan het water op met kano's en waterfietsen, maar ook met een zeilboot of motorboot. Aan het meer ligt ook het dorpje Saint-Julien-du-Verdon, naast de watersporten kan je hier ook raften. Bij Saint-André-les-Alpes kan je ook waterskiën of wakeboarden.

Lac du Castillon Provence

Buitensporten in de Gorges du Verdon

Naast wandelen en fietsen is de Gorges de Verdon ook de uitgelezen plek om diverse buitensporten te ontdekken. Heb je geen ervaring, geen probleem, er is voor ieder wat wils! Rotsklimmen, wildwaterkajakken, canyoning of voor een echte adrenaline kick, parapenten boven de kloof en het Lac de Sainte Croix. De Martelroute is een intensieve wandeling van veertien kilometer door de kloof. Wees gerust, het pad is enkel vernoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel.

Gorges du Verdon Provence

Citroën-museum en Franse pannenkoeken

Wie kent ze niet, de Deux-Chevaux en de Snoekebek? Net buiten Castellane vind je het Citroën-museum, met zo'n 80 originele modellen Citroën, leuk om met de kinderen een kijkje te nemen en daarna door te rijden naar de Crêperie in het dorpje Rougon. Bij Le Mur d'Abeilles eet je deze typische Franse pannenkoek met een schitterend uitzicht op de Gorges du Verdon.

Eet bij de Crêperie in het dorpje Rougon
Ballon!