Zaragoza, Aragón

Kathedraal Zaragoza Het levendige Zaragoza ligt in een groene vallei aan de rivier de Ebro. Van oudsher was Zaragoza een belangrijk knooppunt tussen Frankrijk en Castilië en een belangrijke handelsstad. De sfeervolle, oude binnenstad is rijk aan cultureel erfgoed en je ziet overblijfselen van de verschillende overheersers, zoals de Moren, terug in de historische monumenten. Kathedraal El Pilar is de grootste trekpleister van Zaragoza en wordt elk jaar door miljoenen bezocht. In Zaragoza kun je lekker rondstruinen, musea bezoeken en uitgebreid shoppen in de vele winkels en boetiekjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal El Pilar

De zeventiende eeuwse kathedraal van Zaragoza (in het Spaans: Catedral-Basilica de Nuestra Señora del Pilar) is een belangrijk bedevaartsoord voor Spanjaarden. Het is de grootste barokke kerk van Spanje en herbergt veel kunstschatten, waaronder fresco's van Goya en een altaarstuk uit de zestiende eeuw van Damian Forment. Jaarlijks trekt de kathedraal miljoenen bezoekers, die veelal de zuil van het kleine Mariabeeld wilden kussen. Of dat in deze tijd nog wordt toegestaan is de vraag, maar de afgelopen jaren stonden bezoekers hiervoor in de rij.

Kathedraal Zaragoza

Plaza del Pilar plein

Het centrale, druk bezochte plein van Zaragoza is Plaza del Pilar. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, zoals de twee kathedralen, liggen aan dit langgerekte plein. Daarom wordt het ook wel ‘Plaza de las Catedrales’ genoemd. Ook staat hier het monument voor de schilder Francisco Goya, wiens talent hier in de stad Zaragoza ontdekt werd. Een sfeervol plein met fonteinen en gezellige terrassen waar je niet omheen kunt bij een bezoek aan Zaragoza.

Bezienswaardigheden Zaragoza

Palacio de la Aljafería

Het robuuste, majesteuze Palacio de la Aljafería paleis wordt omgeven door een burcht en werd gebouwd in de elfde eeuw. Dit was de periode van de Islamitische overheersing waarin koning Al-Muqtadir binnen het koninkrijk Taifa aan de macht was. Naast de moskee van Córdoba en het Alhambra in Granada, is de Aljaferia een van de drie belangrijkste bouwwerken binnen de Moorse architectuur. De historische binnenplaats, de fraaie gewelven en de oude toren worden door veel bezoekers de hoogtepunten genoemd.

Palacio de la Aljafería Zaragoza

Kathedraal del Salvador

Deze tweede kathedraal van Zaragoza staat naast El Pilar. Kathedraal del Salvador, in de volksmond La Seo, werd gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel en een moskee. Zaragoza kende verschillende overheersers. Je vindt dan ook romaanse, barokke en Mudejar details terug in de bouwstijl en de religieuze beeltenissen. Ook is het Museo de Tapiche hier gevestigd met een unieke collectie Vlaamse wandtapijten. Voor het prachtigste uitzicht beklim je de kerktoren met achthoekige koepel van La Seo.

Kathedraal del Salvador Zaragoza

Aquarium van Zaragoza

In Zaragoza bevindt zich het grootste rivieraquarium van Europa, het Acuario de Zaragoza. Er zijn vijf zones gewijd aan de grootste rivieren ter wereld waaronder de Nijl, de Mekong en de Spaanse Ebro. Acuario de Zaragoza bevindt zich op het Expo 2008 terrein aan de Ebro enkele kilometers ten noorden van de kathedraal en is ook erg leuk om met kinderen te bezoeken.

Aquarium Zaragoza

Museo del Teatro Romano de Caesaraugusta

Het Museo del Teatro in Zaragoza zijn opgravingen van een theater uit de Romeinse tijd, die oorspronkelijk gebouwd zijn in de eerste eeuw na Christus. Het had een capaciteit van 6000 toeschouwers en werd eeuwenlang gebruikt voor voorstellingen. Het educatieve museum legt via grote schermen uit hoe alles er duizenden jaren geleden uit moet hebben gezien. Naast het bezichtigen van de ruïnes zijn er tentoonstellingen met allerlei voorwerpen uit de Romeinse tijd.

Colosseum Rome
Ballon!