Pamplona, Navarra

Pamplona Pamplona is wereldberoemd (of berucht) om het stierenrennen. Deze eeuwenoude traditie trekt jaarlijks duizenden toeristen, gekleed in rood met wit, om door losgeslagen stieren in smalle straatjes achterna gezeten te worden. Op alle andere dagen wordt Pamplona gekenmerkt door een sfeervol historisch centrum met kronkelige straatjes, kleurrijke pleinen, prachtige oude gebouwen en overheerlijke pincho's.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plaza del Castillo

Dit plein is het kloppende hart van Pamplona, vol gezellige restaurantjes en terrasjes. De meeste winkelstraten komen hier op uit. Aan het plein staan kleurrijke huizen en te midden van het plein een sfeervolle prieeltje.

Plein in Pamplona

Stadhuis

Iets ten noorden van het Plaza del Castillo staat het Ayuntamiento de Pamplona, oftewel het stadhuis. Dit gebouw valt op door de barokke voorgevel en de vrijstaande ligging. Het stadhuis heeft een prominente rol tijdens de feesten van de stierenrennen. Honderden mensen verzamelen zich op het plein en voor het stadhuis voor de aftrap en afsluiting van de gebeurtenis.

Stadhuis, Pamplona

Kathedraal Santa María

De uit de veertiende en vijftiende eeuw daterende kathedraal is een mooi aandenken uit de gotische tijd. Je hebt toegang tot grote delen van het gebouw: bezoek de kapellen, het klooster, het interactieve museum en beklim de klokkentoren. Onderweg maak je een reis door de geschiedenis van Pamplona, kom je langs de graftombe van koning Carlos III en koningin Eleonora en bezoek je een paar bijzondere gotische kamers met religieuze voorwerpen. Een bezoek aan Pamplona is niet compleet zonder deze kathedraal te bezichtigen.

Kathedraal Pamplona

Plaza de los Toros

Een rondleiding door de arena geeft een goed beeld van de traditie van de stierengevechten en het stierenrennen. Je leert hier meer over de achtergrond, loopt door de gangen en betreedt de ring waar de stieren naartoe geleid worden. Daar voel je de grootsheid van de arena waar ongeveer 20.000 bezoekers in terecht kunnen.

Plaza de los Toros, Pamplona

Fort van Pamplona

Deze opmerkelijke stervormige verdedigingsmuren met op iedere hoek een bastion zijn in 1571 ontworpen om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Tegenwoordig is er een stadspark met veel groen, water, paviljoens en kunstwerken. Er zijn vijf toegangspoorten, waarvan de Puerta del Socorro er eentje is. Deze oude poort met brug over de grachten was ooit een ophaalbrug.

Ciudadela, Pamplona

Museum van Navarra

In het museum van Navarra staat het culturele erfgoed van de regio centraal. Gevestigd in een historisch pand waar voorheen een ziekenhuis zat, vind je tentoonstellingen van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Dichtbij het museum ligt de Paseo de Ronda. Dit is een wandeling over het bovenste deel van de oude stadsmuur, waar vroeger de soldaten heen en weer liepen om wacht te houden. Op deze hoger gelegen plek heb je een mooi uitzicht over de stad.

Museum van Navarra, Pamplona
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!