Reisinfo Brandenburg, Duitsland

Brandenburg is de regio die de Duitse hoofdstad Berlijn volledig omsluit tijdens jouw rondreis in Duitsland. De regio is een waar walhalla voor waterliefhebbers. Er zijn meer dan 3.000 meren en er is zelfs 33.000 kilometer aan rivieren en kanalen.

Potsdam, Duitsland
Spreewald, Duitsland

Het hoogtepunt van de regio is het Spreewald. Dit woud is een bijzondere mengeling van cultuurlandschap en ongerepte natuur. De inwoners van het Spreewald zijn de Slavischsprekende Sorben. En hoewel de Sorben een minderheid zijn, zie je de invloeden van de Sorbische cultuur overal terug in bijvoorbeeld de tweetalige bewegwijzering. In het Spreewald besturen schippers in Sorbische klederdracht hun Spreekahn, een traditionele punter, door het 900 kilometer lange netwerk van waterwegen. Het waterlabyrint van het Spreewald staat als biosfeerreservaat onder bescherming van UNESCO.

In het Spreewald groeit ook een typisch Brandenburgse delicatesse: de Spreewald-augurk. Deze ingelegde augurken zijn in iedere Duitse supermarkt te koop en zijn een van de weinige DDR-producten die na die Wende onafgebroken beschikbaar bleven en tegenwoordig nog altijd beschikbaar zijn. Als je meer wil leren over deze regionale lekkernij, kun je op de fiets (een deel van) de Gurkenradweg volgen.

Brandenburg is erg fijn om op de fiets te ontdekken. Er is een netwerk van 4.500 kilometer aan fietsroutes door het vlakke tot licht glooiende landschap. Langs rivieren zoals de Oder, de Spree of de Neisse. Op de Fürst-Puckler-Radweg fiets je door de voormalige mijnbouwregio van de Niederlausitz. Voor skeeleraars is er de 200 kilometer lange Flaeming-Skate route.

De hoofdstad van Brandenburg is paleizenstad Potsdam. Door de regio heen vind je tal van kloosters, kerken, kastelen, landgoederen en industriemonumenten die het bezoeken waard zijn.

Rondreizen door Oost-Duitsland en Polen

Een aantal van onze rondreizen combineert goed met deze regio in Oost-Duitsland. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk het aantal dagen aan kunt passen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Rondreis Grand Tour door Polen

Met je huurcamper reis je via Dresden op de heenweg en Berlijn op de terugweg naar het relatief onbekende Polen. Onderweg bezoek je oude konings- en Hanzesteden, wandel je rond in de hoofdstad Warschau en geniet je van de ongerepte natuur van het Mazurisch merengebied. Ook ontdek je de oerbossen van Białowieża tegen de Wit-Russische grens en het Tatra hooggebergte in het zuiden van Polen.

Bezienswaardigheden KrakauBezienswaardigheden Mazurisch merengebied PolenBezienswaardigheden Polen Woud van BialowiezaZakopane, Tatra gebergte Polen
Ballon!