Ludwigslust, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Ludwigslust Ludwigslust is een stad in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het is een overzichtelijke, barokke stad. De belangrijkste bezienswaardigheid van Ludwigslust is Slot Ludwigslust, dat ook wel bekend staat als ‘het Versailles van het noorden’. De groothertog van Mecklenburg had een sterke mening over het uiterlijk van de gebouwen in de stad, dus zijn invloed is op veel plaatsen terug te zien. De stad Schwerin ligt op ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Ludwigslust, dus een bezoek aan beide plaatsen is goed te combineren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Ludwigslust

Tussen 1772 en 1776 bouwde J.J. Busch dit indrukwekkende slot vlak achter een oud jachthuis voor de hertogen van Mecklenburg. De eigenaar, groothertog Christian Ludwig II, ontwierp onder andere de figuren van de Attika. De kamers en zalen in het kasteel geven een indruk van de cultuur in de achttiende en negentiende eeuw. De hertogen van Mecklenburg verzamelden graag, wat terug te zien is in de verzameling miniaturen, jachtwapens, artistieke meubels en werken van de Franse hofkunstenaar Jean Baptiste Oudry. De jachthal, die tegenwoordig een café is, neemt je mee in de liefde voor jagen.

Slot Ludwigslust

Slotpark

Het slotpark van het kasteel strekt zich uit over 120 hectare en vormt het grootste park in Mecklenburg. In het park zijn talloze waterwegen, vijvers, fonteinen en poelen aangelegd. Tussen de prachtige bloemen en planten staan indrukwekkende gebouwen, waaronder het Louisen-Mausoleum, een monument voor hertog Friedrich, een paardenmonument voor het lievelingspaard van groothertog Friedrich Franz I en de katholieke kerk St. Helena.

Slotpark, Ludwigslust

St. Helena- en St. Andreaskerk

In 1806 begon men met bouw van deze kerk, naar een ontwerp van hofarchitect Johan Christoff Heinrich Seydewitz. Helaas viel het werk niet in de smaak bij de groothertog en voltooide Johann Georg Barca de bouw. Hij was tot dat moment de bouwmeester geweest. De kerk is de op een na oudste katholieke kerk in Mecklenburg. Het glas-in-lood met portretten van de elf apostelen en de ornamenten in de buitenmuren zijn van bijzondere historische en artistieke waarde. Ze komen uit de laat-romaanse kathedraal van Hamburg, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd en in 1806 werd afgebroken. Bij de kerk hoort ook een klokkentoren. De toren ligt aan de kerkvijver tegenover de kerk. Een andere bezienswaardigheid is de Bethlehemabdij.

St. Helena en St. Andreaskerk, Ludwigslust

Slotstraat

De Slotstraat is de hoofdstraat van Ludwigslust. De straat is 35 meter breed en symmetrisch ingericht. Alle gebouwen aan beide kanten van de straat komen overeen in hoogte, breedte en vorm. Er staan steeds vier huizen die een dak delen, gevolgd door een open plek voor een enkel huis dat verder naar achter staat. De huizen, allen met rode bakstenen, hebben balkons aan de straatzijde en de gevels zijn versierd met stokrozen en wilde wijnranken.

Slotstraat, Ludwigslust

Stadskerk

J.J. Busch bouwde naast het kasteel ook de stadskerk van Ludwigslust. De kerk ziet eruit als een soort tempel, anders dan andere kerken in Noord-Duitsland. De kerk is versierd met vier beelden van evangelisten die zijn gemaakt door kunstenaar Johann Eckstein. Ook het interieur van de kerk is verrassend. Bij binnenkomst zie je een enorm schilderij van de geboorte van Jezus Christus. Johan Findorff schilderde de bovenkant van het schilderij en Johan Friedrich Suhland maakte het na dertig jaar af.

Stadskerk, Ludwigslust

Natureum

Het Natureum is gevestigd in het voormalige fonteinhuis. Op de begane grond is een permanente tentoonstelling die verdeeld over vijf zalen de natuur van West-Mecklenburg presenteert. In de ontvangstruimte zie je verschillende diersoorten waaronder marters, zeearenden en wasbeerhonden. Ook zijn er fossielen uit alle tijdperken van de aarde te zien.

Natureum, Ludwigslust
Ballon!