Schwerin, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Schwerin Schwerin staat bekend als de stad van de zeven meren en is alleen daardoor al de moeite waard om te bezoeken. Maar de hoofdstad van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommen heeft nog veel meer te bieden. Leuke winkeltjes in smalle straatjes, gezellige historische pleinen en een heus sprookjeskasteel. Neem de tijd en ontdek deze pittoreske Noord-Duitse stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Schwerin

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Schwerin is het kasteel. De romantische uitstraling geeft het slot een sprookjesachtige sfeer. Het kasteel staat op een eiland in een meer dat aan de stad grenst, de Schweriner See. Het gebouw stamt uit de tweede helft van de veertiende eeuw en is in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en herbouwd. Vanaf het water heb je het beste zicht op het gebouw met zijn vele torentjes. Je kunt ervoor kiezen om met een rondvaartboot om het slot te varen. In het kasteel bevindt zich een museum met weelderig ingerichte kamers en veel mooi uitgestalde objecten. Vergeet ook de kasteeltuinen (Burggarten en Schlossgarten) niet. Houd er wel rekening mee dat het kasteel op maandag altijd gesloten is.

Kasteel van Schwerin

Staatsmuseum Schwerin

Aan het water, tegenover het kasteel, staat het staatsmuseum van Schwerin. Dit museum is een van de belangrijkste kunstmusea in Duitsland. Het museum wordt geroemd om de middeleeuwse collectie en om de collectie met zeventiende-eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

Breng een bezoek aan het staatsmuseum

De Dom van Schwerin

Een andere niet te missen bezienswaardigheid in Schwerin is de Dom. Dit imposante gebouw trekt direct de aandacht. Het is een typisch voorbeeld van de Duitse rode baksteengotiek. De hoge toren is te beklimmen en geeft een mooi uitzicht over de stad. Ook het interieur is het bekijken waard. Centraal staat het neogotische altaar en vergeet ook zeker het triomfkruis uit de vijftiende eeuw niet.

Dom van Schwerin

Het oude stadhuis

Op twee minuten lopen vanaf de Dom vind je het oude stadhuis. Vergeleken met alle pracht en praal van het kasteel van Schwerin, ziet dit gebouw er maar sober uit. Toch is het - zeker wanneer je het kasteel nog niet hebt gezien - een mooi gebouw.

Het oude stadhuis

Vakwerkhuisjes

In het oude centrum is een aantal vakwerkhuizen terug te vinden. Deze huisjes, waarbij een houtenbalkstructuur zorgt voor ‘vakken’ in de constructie, zijn prachtig om te zien. Een van de oudste dateert uit 1698 en bevindt zich ten zuidwesten van het oude stadhuis, in de Engestrasse.

Een vakwerkhuis

Pfaffenteich

Aan het oude centrum grenst het kunstmatig aangelegde Pfaffenteich-meer. Aan dit water liggen meerdere prachtige gebouwen, zoals het Arsenaal uit 1840. Met een veerboot kun je het meer oversteken, terwijl je geniet van het uitzicht.

Pfaffenteich meer

Zoo Schwerin

Heb je even genoeg van alle culturele uitstapjes, of reis je met kids? Breng dan een bezoekje aan Zoo Schwerin. Deze bijzondere dierentuin ligt tussen twee meren in. Bezoek de indrukwekkende tijgers op hun berg, zie de giraffes op de savanne of zoek de beren in hun bos. Ook is er een kinderboerderij met geiten, kippen en varkens. Is een dagje dierentuin niet voldoende? De dierentuin biedt ook de mogelijkheid om in de dierentuin te overnachten. Hiervoor hebben ze een heuse boomhut gebouwd.

Zoo Schwerin

Vervoer

De meeste bezienswaardigheden in Schwerin bevinden zich in het oude centrum. Dit is allemaal prima te voet te bezoeken. Het vele water in en rondom de stad, vraagt natuurlijk om een (of meerdere) rondvaart(en). Schwerin heeft ook een prachtig treinstation, vanwaar er treinen vertrekken naar allerlei omliggende bestemmingen. Ook in de stad kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. De stad is ook met de auto te bezoeken, maar zoek dan wel van tevoren goed uit waar de parkeerplaatsen zijn. Er zijn rondom en in het centrum verschillende parkeerplaatsen beschikbaar, maar de plekken zijn wel beperkt.

Ballon!