Münster, Noordrijn-Westfalen

Münster Münster is een prachtige knusse hanzestad in de regio Noordrijn-Westfalen. Deze stad heeft veel te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de meeste gebouwen zijn in de jaren erna in ere hersteld waardoor de oude charme van de stad niet verloren is gegaan. Münster heeft veel te bieden: van indrukwekkende architectuur en interessante geschiedenis tot mooie natuur en heerlijke Duitse maaltijden. Bezoek de Dom van Münster tijdens een wandeling door het centrum of stap de Friedenssaal binnen waar de 'Vrede van Münster' gesloten is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dom van Münster

De Dom van Münster, ofwel bekend als de St. Paulus Dom is in de dertiende eeuw gebouwd. Met de twee torens en groenachtige daken is het een opvallende verschijning aan de Domplatz. Bezichtig de Dom ook zeker van binnen, want hier vind je onder andere een bijzondere astronomische klok uit de late middeleeuwen. Op woensdag en zaterdag is er rondom de Dom een gezellige markt.

Dom van Münster

Stadhuis

Aan de Prinzipalmarkt is het historische stadhuis van Münster gelegen. Dit indrukwekkende gebouw staat vooral bekend om de Friedenssaal waarin de 'Vrede van Münster' in 1648 tot stand is gekomen. Dit bracht een einde aan de Tachtigjarige Oorlog en leidde tot internationale erkenning van de onafhankelijkheid van de destijds Nederlandse Republiek. Het is dus een belangrijk stukje uit de Nederlandse geschiedenis.De Friedenssaal zelf is een prachtige ruimte door de versierde, houten lambrisering uit de renaissanceperiode en de portretgalerij. Met een eigen audiosetje krijg je een digitale rondleiding door de Friedenssaal en kom je veel interessante achtergrondinformatie te weten.

Stadhuis, Münster

St. Lambertuskerk

Midden in het historische centrum staat de Rooms-Katholieke St. Lambertuskerk. De bouw van deze kerk is in 1440 afgerond, maar niet alle onderdelen zijn nog in originele staat doordat delen van de kerk verwoest zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het op zichzelf al een prachtige kerk is, is het meest bijzondere aspect dat de kerk nog een échte torenwachter heeft die zes dagen per week de driehonderd treden naar de toren beklimt en op de hoorn blaast. Dit is uniek omdat deze traditie op vrijwel geen enkele andere plek in Duitsland meer in stand wordt gehouden.

St. Lambertuskerk, Münster

Promenade

Münster wordt beschouwd als de meest fietsvriendelijke grotere stad in Duitsland. Dat is niet voor niets, want je vindt hier een uitgebreid netwerk aan mooie fietsroutes. Direct een van de leukste routes is een rondje om de binnenstad heen. Waar voorheen de stadsmuur stond, is nu de promenade aangelegd, een breed pad omzoomd door rijen lindebomen. Onder de beschutting van de bomen kun je hier heerlijk fietsen en wandelen.

Promenade Münster

Aasee

Een mooi stukje natuur op een paar minuten lopen vanaf de binnenstad! De Aasee is een heerlijk stadsmeer wat geliefd is onder zowel de locals als de toeristen voor een picknick in de zomer of een mooie wandeling eromheen. Naast het mooie uitzicht, kun je ook verschillende kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars bezichtigen rondom het meer. Het is helaas niet toegestaan om in het water te zwemmen, maar voor toch wat waterpret kun je een waterfiets huren of bootje varen.

Aasee Münster

Stadskasteel

Net buiten de binnenstad prijkt het kasteel van Münster waarvan de bouw in 1787 is afgerond. Deze voormalige prinsbisschoppelijke residentie wordt tegenwoordig gebruikt door de universiteit van Münster. Het is niet volledig toegankelijk maar alleen de buitenkant maakt het al een bezoekje waard. Combineer het bezoek met een wandeling door de ernaast gelegen botanische tuinen.

Schloss Münster

Musea

Münster is rijk aan meerdere musea dus liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart hier ophalen. Het Picassomuseum is zonder twijfel het bekendste museum in Münster en herbergt unieke collecties grafische kunst van Pablo Picasso. Daarnaast vind je in het museum werken van Mark Chagall en Henri Matisse. Breng ook een bezoek aan het Stadtmuseum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Münster en Münsterland. Vergeet ook de LWL-Museum für Naturkunde en het LWL-museum für Kunst und Kultur niet.

Musea Münster

Allwetterzoo

De naam zegt het eigenlijk al: in deze dierentuin zijn grote delen overdekt en je kunt hier prima met iedere weertype en jaargetijde terecht. Het leuke aan deze dierentuin is dat je heel dichtbij de dieren komt en soms zelfs door hun verblijven mag lopen. Daarnaast bieden ze meerdere voedersessies per dag aan waarbij je als bezoeker de dieren mag voeren. Zo mag je zelf papegaaien voeren of een olifant een stukje fruit geven.

Dierentuin Münster
Ballon!