Brest, Bretagne

Kasteel van Brest De stad Brest ligt in Finistère, het uiterste noordwestelijke deel van Bretagne. Hoogtepunten van de stad zijn het Kasteel van Brest, gebouwd als een fort met stevige vestingmuren. Ook het aquarium Oceonopolis is een bezoekje waard. Brest is een belangrijke havenstad voor militairen, maar ook als handelshaven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Brest een belangrijke thuishaven voor de onderzeeboten van de geallieerde Duitsers. Je kunt een kijkje nemen in het Marinemuseum in het Kasteel van Brest en een havenrondvaart maken om de onderzeebootbunkers, militaire schepen en oceaanstomers van dichterbij te bekijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Brest

Het kasteel van Brest is een van de weinige overblijfselen uit de middeleeuwse geschiedenis van de stad. Brest werd namelijk zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, waardoor veel historische gebouwen verwoest zijn. Tegenwoordig herbergt dit robuuste kasteel het Marinemuseum, waar je meer te weten komt over de scheepsbouw van vroeger en nu. Daarnaast is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel.

Kasteel van Brest

Cours Dajot

Wandel na je bezoek aan het kasteel naar Cours Dajot. Vanaf deze groene wandelpromenade kijk je prachtig uit over de haven (Port de Commerce) en geniet je van het panoramische uitzicht over de baai van Brest. Over de zee zie je aan de overkant van de baai de schiereilanden Plougastel en Île Longue. Het is heerlijk flaneren over deze lange laan met bomen. Halverwege kom je langs een gedenkteken, dit is het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Cours Dajot Brest

Arsenal de la Marine

Het Arsenal is de marinehaven van Brest. Je mag een kijkje nemen in deze militaire haven, maar alleen met een georganiseerde excursie. Er zijn havenrondvaarten waarbij je militaire schepen, zoals onderzeeboten en mijnenjagers op korte afstand kunt bekijken. Ook kun je de scheepswerf met de immense onderzeebootbunkers bezoeken. Deze zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. De Franse marine maakt nog steeds gebruik van deze bunkers. Er passen maar liefst 20 onderzeeboten in.

Marinehaven Brest

Les Ateliers des Capucins

Dit is de nieuwe hotspot van Brest. Dit voormalige klooster deed de laatste jaren dienst als werkplaats voor de scheepsbouw, maar is nu verbouwd tot een multifunctionele ruimte voor inwoners en bezoekers van Brest. Je vindt hier bars en restaurants, winkels, een skatepark, bibliotheek en een klimmuur. Ook zijn er nog veel oude scheepsbouw machines tentoongesteld die het geheel een industriële sfeer geeft. Als je hier naartoe gaat, neem dan vooral de kabelbaan. Voor een paar euro kun je dan gelijk genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Les Ateliers des Capucins Brest

Botanische tuinen

Het nationale botanische 'Conservatoire' van Brest heeft een markante geschiedenis. Voorheen was het een groeve en tot 1971 een vuilnisbelt! Tegenwoordig is het ruim 35 hectare grote terrein gemeentelijk bezit en vind je er de prachtigste bomen, planten en bloemen. De tuin heeft ruim 1700 plantensoorten en vooral als doel inheemse en bedreigde soorten van over de hele wereld te beschermen. Je vindt er tropische kassen met bamboe en sequoia's, maar ook heidesoorten en boomvarens.

Brest

Oceanopolis

Dit is een leuke tip voor het hele gezin! Ontdek de onderwaterwereld in een van de grootste aquaria van Frankrijk. Oceanopolis heeft meerdere thema paviljoens met tropische vissen, arctische pinguïns en Europese zeedieren zoals otters. Ook kun je met een georganiseerde tour een kijkje achter de schermen nemen bij de zeedieren en hun verzorgers.

Brest

Omgeving

Vuurtoren Petit Minou

Op ruim 20 minuten rijden van Brest staat de prachtige vuurtoren Petit Minou op een rots aan de Atlantische kust. De 26 meter hoge toren werd in de negentiende eeuw gebouwd en doet al jaren dienst als veilig baken voor de scheepvaart. Naast de toren staat er ook nog een oud verdedigingsfort. Je mag beide gebouwen niet bezoeken, maar de omgeving en het uitzicht zijn alleen al de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen.

Vuurtoren Brest
Ballon!