Quiberon, Bretagne

Quiberon Aan de zuidkust van Bretagne, in een ruige omgeving, ligt het prachtige Quiberon. Dit schiereiland is geliefd om haar mooie natuur, afgewisseld met authentieke vissersdorpjes. In het westen, langs de Côte Sauvage, vind je grotten, kliffen en afgelegen strandjes. In het oosten vooral witte zandstranden met baaitjes. Je kunt er afwisselende wandelingen maken door de duinen en langs de kust. Op het schiereiland kun je veel watersporten beoefenen en struinen door pittoreske plaatsjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pointe du Conguel

Pointe du Conguel ligt helemaal in het puntje van Quiberon en is een populaire bezienswaardigheid. Je krijgt hier een echt 'einde van de wereld'-gevoel. Je geniet er van mooie zandstranden en prachtige uitzichten over de eilanden voor de kust. In dit gebied stuit je op granieten rotsen die zwart, grijs en zelfs roze van kleur zijn. Het schittert hier overal dankzij de vele glitters in het gesteente. Speur het strand af naar mooie schelpen of verdwaalde krabbetjes.

Pointe du Conguel

Pointe du Percho

In het westen van het schiereiland ligt Pointe du Percho. Via een korte wandeling kom je uit bij een natuurlijke boog van rotsen. Dit gebied is ruig en minder geschikt om te zwemmen vanwege de hoge golven. Voor wandelingen zit je hier echter goed. De uitzichten over de rotsen en de kust zijn adembenemend.

Pointe du Percho

Port-Haliguen

Het plaatsje Port-Haliguen was vroeger een kleine vissershaven. Tegenwoordig is het een jachthaven met ruim duizend ligplaatsen voor jachten, vissersboten en passagiersschepen. Boek hier een rondvaart of huur zelf een bootje. Neem ook een kijkje bij de karakteristieke vuurtoren uit 1856 of geniet van het (populaire) strand.

Haven

Stranden

Voor mooie witte zandstranden ben je aan de oostkust van Quiberon aan het goede adres. Neem een duik in het verfrissende water of geniet van de zonsondergang tijdens een strandwandeling. Hier worden bovendien veel watersporten beoefend, denk aan surfen, zeilen, kajakken of boottochten.

Surfer

Chateau Turpault

Dit middeleeuws uitziende gebouw werd in 1904 gebouwd door een aannemer die Turpault heette. Door veel mensen wordt het ook wel het 'Kasteel van de zee' genoemd. Rotsachtige kust omringt het kasteel, wat het een idyllische uitstraling geeft.

Chateau Turpault

Fort Penthièvre

In deze militaire inrichting werden in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders gevangen gehouden en zelfs gemarteld en gedood. Je kunt het fort het hele jaar door bezoeken.

Fort Penthièvre

Omgeving

Megalieten van Carnac

Carnac is een beroemde bezienswaardigheid op, afhankelijk van de locatie, zo'n tien tot twintig minuten rijden van Quiberon. Het is bekend vanwege de talrijke prehistorische monumenten die je in de omgeving vindt. De monumenten bestaan uit rechtopstaande stenen of megalieten, die afzonderlijk of in steencirkels zijn opgetrokken. Ook vind je er andere vreemde bouwsels zoals dolmen (hunebed) en tumuli (grafheuvel).

Carnac

Houat

Voor het eilandleven kun je vanaf Port Maria op Quiberon de nabijgelegen eilanden bezoeken. Houat er een van. Het eiland is drie kilometer lang en ruim een kilometer breed. Het eiland kun je alleen te voet, fiets of stadsbus verkennen; privé-motorvoertuigen zijn niet toegestaan. Het eiland heeft zeventien kilometer aan kustroutes dus je kunt er genoeg mooie wandelingen maken. Een leuke bezienswaardigheid is het Eclosarium-museum over de geschiedenis van het eiland en de zee.

Houat eiland

Hoëdic

Een ander populair eiland is Hoëdic, slechts 2,5 kilometer lang en een kilometer breed. In het midden staat het fort Louis Philippe. Leer hier meer over de natuur en cultuur van het eiland. Ook hier zijn mooie wandelroutes en heerlijke zandstranden.

Hoedic eiland

Belle-Île-en-Mer

Op slechts vijftien kilometer van Quiberon ligt het grootste eiland; Belle-Île-en-Mer. In het noorden van het eiland zijn de pastelkleurige huizen in de haven van Sauzon niet te missen. In het zuiden van het eiland vind je ruige kusten. Deze kust was een inspiratie voor wereldberoemde kunstenaars, onder wie Monet en Matisse. Voor een prachtig uitzicht over het eiland moet je zeker de 213 treden van de Goulphar-vuurtoren beklimmen. Strandliefhebbers vinden hier maar liefst 58 stranden in rotsachtige baaitjes met turquoise water.

Belle-Ile-en-Mer
Ballon!