Dinan, Bretagne

Dinan Het schilderachtige plaatsje Dinan zit bomvol geschiedenis en is één van de meest schilderachtige plaatsjes die je in Bretagne tegen gaat komen. De oude, middeleeuwse stadskern is gebouwd op een plateau en wordt omsingeld door een stevige, drie kilometer lange stadsmuur. De stad heeft het door de jaren heen niet makkelijk gehad, de stad is in 1907 voor een deel afgebrand en in 1944 gebombardeerd. Hierdoor zijn veel historische gebouwen verloren gegaan. Na de oorlog is de stad gerestaureerd en zou je bijna niet meer zeggen dat de stad het zo zwaar heeft gehad. Je kunt er nog steeds genieten van de bijzondere vakwerkhuizen en het veertiende eeuwse Kasteel van Dinan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Dinan

Het imposante Kasteel van Dinan is gebouwd tegen de historische stadsmuur en is daarmee onderdeel van de oude verdedigingswerken van Dinan. Dit veertiende eeuwse bouwwerk bestaat uit drie delen, de toren Tour de Coëtquen, de poort Porte du Guichot en de 34 meter hoge burchttoren, ook wel de donjon van Anne de Bretagne genoemd. Tegenwoordig bevindt zich hier een museum voor geschiedenis en kunst. Beklim ook zeker de torens van het kasteel voor een geweldig uitzicht over de vallei en de rivier.

Kasteel van Dinan

Saint-Sauveur basiliek

Deze markante kerk stamt uit de twaalfde eeuw, echter werd dit gebouw pas eeuwen later afgebouwd. In de bouwstijl zie je zowel Romaanse als Gotische invloeden terugkomen, die in de vijftiende en zestiende eeuw zijn toegevoegd. Waar de kerk vooral bekend om staat is dat hier het hart wordt bewaard van de bekende strijder Bertrand Du Guesclin.

Saint-Sauveur basiliek

Rue du Jerzual

De kans is groot dat dit straatje de meest gefotografeerde straat is in Dinan. Door dit oude, steile straatje wordt het middeleeuwse plaatsje met de haven verbonden. In dit historische deel vind je mooie vakwerkhuizen van voormalige ambachtslieden zoals leerlooiers en wevers. Deze pandjes stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Je kunt ze echt niet missen, want er staan maar liefst 115 vakwerkhuizen in Dinan! In dit pittoreske straatje kom je overal leuke winkeltjes, houtbewerkers en pottenbakkers tegen.

Rue du Jerzual

Kerk Saint-Malo

Binnen de stadsmuren staat sinds 1490 ook de kerk Saint-Malo. In 1490 zijn ze begonnen met bouwen maar in de negentiende eeuw is de kerk pas helemaal voltooid. Neem ook zeker een kijkje bij de prachtige glas-in-lood-ramen. In de ramen zie je de geschiedenis van de inwoners terug aan de hand van religieuze gebeurtenissen.

Kerk Saint-Malo

Léhon

Op slechts twee kilometer afstand van Dinan ligt het karakteristieke plaatsje Léhon. Een mooi, oud dorp met oude stadswallen en In 850 werd het benedictijnenklooster gebouwd door Koning Nominoë. Volgens de legende kwam deze plek helemaal tot bloei zoals in het paradijs door alle relieken die de monniken kwamen brengen. Om het klooster te beschermen werd in de twaalfde eeuw op de rotsen een fort gebouwd.

Léhon

De Tour de l'Horloge

Voor een panoramisch uitzicht over de stad moet je zeker een bezoekje brengen aan de Tour de l'Horloge. De toren is door Francois II, Herton van Bretagne, in de vijftiende eeuw gebouwd. De toren is 46 meter hoog en hiermee het hoogste punt van Dinan. Je kunt de toren bezoeken en beklimmen tussen april en september.

De Tour de l-Horloge

Omgeving

Mont Saint-Michel

Eén van de populairste toeristische trekpleisters in Frankrijk is Mont Saint-Michel. Het is een sprookjesachtig eiland met een unieke ligging vlak voor de kust van Bretagne. Bijzonder aan deze bestemming is dat het een getijdeneiland is. Als het water laag staat, valt het gebied rondom het eiland droog en kun je er zelfs omheen lopen, net als wadlopen in het Waddengebied. Als het water hoog staat, is het eiland door de zee ingesloten en dan is het eiland soms zelfs even voor van de buitenwereld afgesloten. Als je op het eiland bent, mag je een bezoek aan de abdij zeker niet overslaan. Door dit middeleeuwse klooster kun je uren ronddwalen en je hebt prachtige uitzichten over de baai.

Le Mont Saint-Michel

Saint Suliac

Saint Suliac wordt als één van de mooiste dorpen in Frankrijk gezien. Het is zeker een aanrader om hier op je gemak rond te wandelen door de mooie 'ruettes' (kleine straatjes). In de zesde eeuw is het dorp gesticht door een monnik en het was oorsponkelijk een vissersdorp. Saint Suliac heeft mooie granieten huizen met prachtige visnetten aan de gevels. Het dorp ligt aan de Rance, een kustrivier die bekend staat om haar getijden. Voor een prachtig uitzicht over het historische dorp en de Rance kun je vanaf Saint Suliac tot Mont Garau een prachtig wandelpad volgen. Het is even een klim omhoog, maar als je er eenmaal bent wordt je inzet zeker beloond.

Saint Suliac

La Pointe du Grouin

Voor één van de meest weidse uitzichten in de omgeving is La Pointe du Grouin de perfecte plek. Op dit puntje heb je schitterende uitzichten van Cap Fréhel tot aan Granville en aan de horizon kun je zelfs de baai van Mont Saint-Michel bewonderen. Voor de gelukkigen onder ons kun je hier zelfs dolfijnen spotten die in dit water vaak te zien zijn. Als het eb is kun je de grot ontdekken, deze heeft zich gevormd in de klif door de getijdentijden.

La Pointe du Grouin

Saint-Cast-le-Guildo

Een populaire badplaats door haar kilometers aan stranden en wandelmogelijkheden is Saint-Cast. Dankzij de schilder Marinier heeft deze badplaats zich aan het eind van de negentiende eeuw ontwikkeld tot een toeristische bestemming. Doordat hij op slag verliefd werd op deze plaats, heeft hij de rotspunt gekocht en hier hotels en villa's opgebouwd. Naast de vele stranden, is een bezoekje aan de ruïnes van kasteel Guildo ook zeker de moeite waard. Ga naar Pointe La Garde voor spectaculaire uitzichten op het schiereiland Saint-Jacut en op de archipel van de Ebihen's.

Saint-Cast-le-Guildo

Combourg

Het romantische Combourg is de inspiratie geweest voor de beroemde schrijver François René de Châteaubriand. De belangrijkste bezienswaardigheid van Combourg is het kasteel, met haar vier grote, massieve torens kun je deze niet missen. In de elfde eeuw is het kasteel gebouwd en is nog verder uitgebreid in de eeuwen daarna. Châteaubriand heeft hier gewoond en zijn kinderkamer bevindt zich nog steeds in het kasteel. Naast een bezoek aan het kasteel kun je nog even door het historische centrum struinen. Je vindt hier veel oude vakwerkhuizen met typische kenmerken uit de zestiende eeuw.

Combourg

Dinard

Dinard is een bekende en populaire badplaats. De populariteit begon vanaf 1850 toen rijke families deze plek ontdekten en hier villa's zijn gaan bouwen. Tegenwoordig is Dinard nog steeds erg populair en vind je hier veel hotels, restaurants maar ook nog de ouderwetse strandhuisjes. Naast een bezoekje aan het strand kun je in Dinard ook heerlijk ronddwalen door het centrum langs de winkeltjes en kunstgalerijen. Voor een onstpannen wandeling langs de kust kun je de promenade 'Du Clair de Lune' bewandelen en geniet ondertussen van de prachtige uitzichten over de kust. Als je de drukte van Dinard even wilt ontsnappen, kun je ten westen van Dinard, de mooie stranden van Saint-Briac en Saint Lunaire bezoeken.

Dinard

Dol-de-Bretagne

Voor een reis door de middeleeuwen ben je aan het juiste adres in het karakteristieke Dol-de-Bretagne. Een bezoekje aan de kathedraal Saint-Samson mag je zeker niet overslaan. Doordat de kathedraal in de dertiende eeuw is ontstaan en in de zestiende eeuw pas klaar was, kun je veel verschillende bouwstijlen herkennen. Als je door de Grande Rue des Stuarts loopt, kom je prachtige vakwerkhuizen tegen. Je vindt hier zelfs één van de oudste huizen van Bretagne, het huis van de Petits Palets uit de twaalfde eeuw. Op enkele kilometers van de stad ligt de Mont-Dol, een 65 meter hoge rots. Vanaf de rots heb je een panoramisch uitzicht over Bretagne.

Dol-de-Bretagne
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!