Mont Saint-Michel, Bretagne

Mont Saint-Michel Eén van de meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk is het rotsachtige eilanddorp Mont Saint-Michel. Sinds 1979 staat Mont Saint-Michel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het eilandje ligt in een prachtige baai, op de grens van Normandië en Bretagne en staat bekend om de grote getijdenverschillen. Door de strategische ligging was het door de eeuwen heen een belangrijke plaats. Volgens de legende zou Aartsengel Michaël een lokale priester de opdracht hebben gegeven om een kerk op het eiland te bouwen. Uiteindelijk heeft hij een kapel op het eiland gebouwd, die tot een bedevaartsoord is uitgegroeid. De abdij is tot op heden nog steeds de bekendste bezienswaardigheid op de heuvel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De baai

Mont Saint-Michel staat op een heuvel in de zee en staat bekend om de sterke getijdenverschillen. Het hoogteverschil tussen eb en vloed kan oplopen tot zo'n vijftien meter. Bij vloed is het eiland omgeven door water, alleen de twee kilometer lange voetgangersbrug blijft boven het water staan. Als het eb is en het zeewater is weggetrokken, kun je rond de Mont Saint-Michel op de zeebodem lopen. Een leuke bezigheid is om dan te gaan wadlopen, maar doe dit wel met een ervaren gids! Het is levensgevaarlijk om zelf over het wad te lopen als je het gebied niet kent. Erg bijzonder om mee te maken is het springtij, dit komt elke veertien dagen voor. Het hoge water komt dan nog sneller binnenstromen. Een goede plek om dit spektakel te bewonderen zijn de tuinen en het terras van de abdij.

Mont Saint-Michel wadlopen

De Abdij van Mont Saint-Michel

De bekendste bezienswaardigheid van Mont Saint-Michel is ongetwijfeld de middeleeuwse abdij. Het gebouw staat op de heuvel en zie je al van verre boven de andere gebouwen uitsteken. Het klooster is in drie niveaus opgebouwd en laat hierin ook gelijk de hiërarchie zien. De monniken woonden op het hoogste niveau en de bedevaartgangers en soldaten mochten alleen het onderste niveau bezoeken. Het is prachtig om de abdij van binnen te bewonderen, maar ook de tuinen zijn de moeite waard. Daarnaast heb je een fenomenaal uitzicht over Mont Saint-Michel en de baai. Je kunt Mont Saint-Michel gratis bezoeken, maar je hebt wel een ticket nodig voor de abdij. Gezien de drukte is het verstandig om vooraf je kaartje online aan te schaffen.

De Abdij van de Mont Saint-Michel

Parochiekerk Eglise Saint-Pierre

Als je richting de abdij loopt, kom je eerst nog langs de parochiekerk Eglise Saint-Pierre. Deze kerk is lang niet zo imposant als de abdij maar ook zeker een bezoek waard. De kerk is in de elfde eeuw gebouwd maar door restauraties in de zestiende eeuw, zijn hier verschillende bouwstijlen in terug te vinden. De kerk staat vooral bekend om het zilveren beeld van de aartsengel Michaël. Hij draagt hier een harnas en een kroon en vertrapt de draak die Satan moet voorstellen.

Parochiekerk Eglise Saint-Pierre

Grand Rue

De Grand Rue is de straat op de heuvel waar je doorheen loopt, ondanks de naam is het een smal straatje. Aan beide kanten van de straat staat het vol met historische gebouwen uit de vijftiende en zestiende eeuw. In de gebouwen zitten tegenwoordig vooral winkeltjes en restaurants. Als je door de straat loopt, loop je door verschillende poorten en uiteindelijk kom je uit bij de abdij.

Grand Rue

Musea

Op Mont Saint-Michel zijn verschillende musea die je kunt bezoeken. Voor de geschiedenis van het eiland kun je terecht in het Musée Historique, hier kun je veel oude wapens, schilderen en andere voorwerpen bewonderen uit de geschiedenis. In het Musée de la Mer et de l'écologie vind je informatie over de natuur en de getijden. Voor een multimediashow over de bouw van de abdij en het ontstaan van de Mont Saint-Michel kun je naar de Archeoscope.

Musée Historique

Vervoer

Mont Saint-Michel is alleen via de voetgangersbrug te bereiken, je kunt hier dus niet met de auto komen. Je kunt je auto op betaalde parkeerplaatsen aan La Bas Pays in Beauvoir parkeren. Dit ligt op ongeveer 2,5 kilometer van Mont Saint-Michel. Vervolgens kun je vanaf de parkeerplaatsen lopend gaan of je kunt de gratis shuttlebus nemen naar het begin van het eiland. De shuttlebus zit bij je parkeerticket inbegrepen en rijdt van 07:30 uur tot 23:00 uur. Een andere mogelijkheid, tegen betaling, is om je te laten vervoeren in een door paarden voortgetrokken kar, ook wel een maringote genoemd.

Ballon!