Reisinfo Île-de-France, Frankrijk

Île-de-France is vooral bekend om de stad Parijs en de kastelen Fontainebleau en Versailles, het is dan ook de meest bezochte streek tijdens een rondreis in Frankrijk. Disneyland Parijs is ook een populaire attractie, maar denk ook eens aan Parc Astérix, de dierentuin Thoiry en France Miniature (het Madurodam van Frankrijk). île-de-France heeft het allemaal, kom genieten van een vakantie in het hart van Frankrijk.

Parijs, Frankrijk
Versailles, Frankrijk

De lichtstad Parijs wordt ook wel stad van de liefde genoemd en het doet beide namen eer aan. Beklim 's avonds eens de mooi verlichte Eiffeltoren en je kijkt uit over een zee van lichtjes in de stad. Een romantische wandeling langs de Seine of dineren bij kaarslicht, Parijs is een heerlijke stad om er even met z'n tweeën tussenuit te gaan. Je mag dan geen liefdesslotje meer aan de Pont des Arts hangen, maar er zijn genoeg bruggen waar je je liefde kan vereeuwigen. Daarna is het tijd om door de kunstenaarswijk Montmartre met de Sacré-Coeur Basiliek en de bruisende wijk Montparnasse te slenteren of te winkelen op de Champs Élysées.

Op zo'n twintig kilometer buiten Parijs ligt het paleis van Versailles, het kasteel van zonnekoning Lodewijk XIV. Het enorme paleis kan je bezichtigen, de Spiegelzaal en de koninklijke vertrekken zijn prachtig. Wandel daarna door de paleistuinen. De Franse tuinen met fonteinen en beelden, lopen vanzelf door naar de grote roeivijver en nog verder naar het het kleine dorpje Le Hameau de la Reine. Dit is het landgoed waar Marie-Antoinette zich terugtrok van de drukte van het Franse Hof.

Het andere koninklijke paleis buiten Parijs is Château Fontainebleau. In de loop van de tijd hebben veel koningen in het paleis gewoond. Van de 1500 kamers zijn er veel in authentieke staat teruggebracht en je kan hier dan ook uren rondkijken. Ook Napoleon heeft hier een tijd gewoond en een deel van het paleis naar zijn smaak aangepast, je vindt hier dan ook het Napoleonmuseum. Na het bezoek aan het kasteel zijn de tuinen aan de beurt. Deze zijn in verschillende stijlen ontworpen, wandel tussen de fonteinen, vijvers en aangelegde tuinen. Het bosrijke gedeelte van de tuin toont Diana, de godin van de jacht, een favoriete bezigheid van de bewoners van het paleis. In de Engelse Tuin vind je allerlei verrassende plekken en extra leuk: je mag hier picknicken.

Naast de genoemde paleizen liggen rond Parijs nog meer kastelen zoals het zeventiende-eeuwse, barokke Château de Vaux-le-Vicomte en het middeleeuwse klooster van Royaumont. Enkele historische plaatsjes die zeker een bezoek waard zijn, zijn Provins, met een middeleeuws centrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Auvers-sur-OIse is het dorp van Cézanne, Daubigny en van Gogh, geïnspireerd door het schilderachtige dorpje, hebben zij hier gewoond en gewerkt. Saint-Denis is een voorstad van Parijs en vooral de moeite waard door de bijzondere Saint-Denis Basiliek en het mausoleum waar vele Franse koningen begraven liggen.

Rondreizen door Île-de-France, Frankrijk

Een aantal van onze Frankrijk-rondreizen combineren goed met de regio Île-de-France. In de routevoorbeelden hieronder zie je al dat je gelijk de manier van reizen aan kunt passen en het aantal dagen. Als je kiest voor 'bewerk in routeplanner' is er nog veel meer mogelijk.

Het Loiredal is een uitzonderlijk cultureel landschap van historische plaatsen met wereldberoemde kastelen en landhuizen met fraaie tuinen met fonteinen. Je kijkt je ogen uit bij het romantische kasteel Chenonceau en het pompeuze chateau de Chambord. Deze rondreis begint bij de pracht en praal van het kasteel van Versailles, waar je veel komt te weten over het Franse koningshuis. Naast prachtige kastelen bekijken, kun je in de Loire ook wijnen van wereldklasse proeven. Bezoek een van de wijngaarden die de verfijnde Pouilly-Fumé produceren of ga naar de beroemde Touraine-streek. Uiteraard bezoek je studentenstad Tours in het hart van de Loire en daarnaast een van de oudste steden van Frankrijk, Órleans!

FontainebleauPaleis van VersaillesOrleans Loire FrankrijkTours Frankrijk

Beleef de wonderschone natuur van Frankrijk in deze autorondreis langs bergen, meren en uitgesleten kloven. Vooral de verschillende Gorges van Frankrijk zijn geliefde vakantiebestemmingen die we graag in één spectaculaire rondreis voor je wilden samenvoegen. Deze route barstensvol natuurschoon begint bij het helderblauwe meer van Annecy in de Franse Alpen. Via de hoge pieken en haarspeldbochten van de Alpe d'Huez reis je naar de diepe kloven van de spectaculaire Gorges du Verdon met het turquoise gekleurde meer Lac de Sainte Croix. De Gorges de l'Ardéche zijn de bijzondere afsluiter van deze rondreis.

Meer van AnnecyAlpe d'HuezGorges du VerdonArdeche
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!