Newport, Connacht

Newport Ierland Het kleine dorpje Newport ligt aan de westkust van Ierland en staat bekend om de 365 eilanden voor de kust. Het icoon van dit stadje is de viaduct met zeven bogen, waar lange tijd een spoorlijn overheen liep. Bewonder de vele gekleurde vissersboten in de haven of gooi je hengel zelf uit in de rivier. Verken ook zeker de mooie natuur in het nabijgelegen Ballycroy Nationaal Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Spoorwegviaduct

Dit oude spoorwegviaduct is het icoon van Newport en wordt de Seven Arches Bridge genoemd. Vroeger is het gebouwd om stoomtreinen door Newport naar Achill te laten rijden. In 1894 stak de eerste trein de brug over en in 1937 is de brug gesloten. Helaas is een groot deel van het treinstation in Newport niet meer aanwezig. Maar de huidige kapel en twee spoortunnels naar het zuiden zijn nog een herinnering aan de spoorweg van vroeger. Neem vooral een kijkje in de avond als het donker is, dan is het viaduct prachtig verlicht.

Spoorwegviaduct Newport

St. Patrick's Kerk

Goed te zien in Newport is de St. Patrick's kerk. Wandel naar binnen en bewonder het prachtige glas-in-loodraam boven het altaar. Het bestaat eigenlijk uit drie ramen en worden daarom ook wel de 'Three Sisters' genoemd.

St. Patrick's Kerk, Newport

Haven

Al sinds het begin van de achttiende eeuw is de haven een belangrijke plek voor de handel van dit stadje. Wandel over de kade en zie de vele gekleurde vissersbootjes en zeiljachten in het water dobberen. In de zomermaanden worden hier ook vaak evenementen gehouden.

Haven, Newport

Omgeving

Abdij Burrishoole Abbey

In de vijftiende eeuw gebouwd, maar tegenwoordig zijn alleen nog de ruïnes van de abdij over na aanvallen en plunderingen. De abdij is gesticht door Richard de Burgo aan de haven van Burrishole. Ook werd deze plek als heilige begraafplaats beschouwd.

Abdij Burrishoole Abbey, Newport

Ballycroy Nationaal Park

Voor een stukje rustige Ierse natuur, ben je hier aan het juiste adres. Het Ballycroy nationaal park is het jongste en minst bekende park van Ierland. Wandel door het uitgestrekte veenlandschap en spot verschillende zeldzame plant- en diersoorten. Een van de mooiste wandelingen door het park is de Bangor Trail, een dertig kilometer lange route die dwars door het park loopt. Het kost wel wat moeite, maar zo kun je optimaal genieten van de rust en de ruimte van dit park.

Ballycroy Nationaal Park, Ierland

Grace O’Malley’s Kasteel

Via een afslag richting de zuidelijke punt van het eiland bereik je de toren van Kildavnet, die vermoedelijk gebouwd is door de Clan O'Malley. In de zestiende eeuw heeft de legendarische piratenkoningin Grace O'Malley er gewoond. Er staan meer van dit soort torens langs de Ierse kust, die waarschijnlijk door haar of door haar familie gebouwd zijn. Deze versie op het eiland Achill is zo'n twaalf meter hoog. Vroeger een strategisch punt, tegenwoordig gewoon een prachtige plek met uitzicht. In de buurt van de toren staan ook de resten van een oude kerk van St. Dymphna uit de twaalfde eeuw, met daarnaast een heilige bron en een kleine begraafplaats van slachtoffers van de Ierse Hongersnood.

Grace O’Malley’s Kasteel, Newport
Ballon!