Connemara National Park, Connacht

Connemara National Park, Ierland Tweeduizend hectare aan heidevelden, graslanden, moerassen, bergen en bossen wachten op je in Connemara National Park. De bergen Benbaun, Bencullagh en Benbrack zijn deel van de 12 Ben Mountain Range en staan garant voor mooie wandelingen. Houd je ogen open voor edelherten en de Connemara-pony. Begin je bezoek bij het visitor centre in Letterfrack en stop zeker bij Diamond Hill.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Vlak bij het kleine dorpje Letterfrack ligt de ingang van Connemara National Park met het bezoekerscentrum. Bekijk de kleine tentoonstelling en laat je informeren over de bezienswaardigheden en activiteiten. Er zijn regelmatig activiteiten, zoals wandelingen onder begeleiding van een ranger.

Connemara National Park bezienswaardigheden ierland

Kylemore Abbey

Op de oever van Lough Pollacappul ligt het kasteel cq. landhuis cq. klooster Kylemore Abbey, een uitzicht dat je echt niet mag missen. Het is een negentiende-eeuws neogotisch kasteel. In de Eerste Wereldoorlog was het een toevluchtsoord voor benedictijnse nonnen. Bewonder het uitzicht en koop als je het kasteel graag beter wil bekijken een toegangskaartje.

Kylemore Abbey bezienswaardigheden Connemara

Twelve Bens

Ben komt van het Gealische woord Binn, dat bergtop betekent. De naam suggereert dus dat er twaalf bergtoppen zijn. In feite zijn het er wel een paar meer; zo'n twintig bergen in dit gebied dragen de naam Ben. Benbaun is met zijn ruim zevenhonderd meter in elk geval de hoogste. Hoewel de hoogte mee lijkt te vallen is wandelen hier een beste uitdaging vanwege de ruige paden.

Bergen 12 Bens Connemara National Park, Ierland

Diamond Hill

Bij het bezoekerscentrum begint een aantal wandelroutes; allemaal gecentreerd rond Diamond Hill. Er is een korte, eenvoudige rondwandeling over de voet van de berg; de Lower Diamond Hill Walk van ongeveer 1 tot 1,5 uur. Wil je meer uitdaging, kies dan de langere en intensievere route naar de top. Je wandelt tussen de paarse heide en over rotsachtige paden. Kijk goed om je heen naar de wilde dieren die hier leven, zoals de rode eekhoorn, zangvogels, maar ook haviken en konijnen. De Diamond Hill Loop naar de 440 meter hoge top neemt zo'n drie uur in beslag (je loopt dan de Lower én Upper Trail, een afstand van zo'n 7 kilometer).

Wandelen Connemara National Park, Ierland

Connemara Pony

In het park zul je ook de Connemara-pony tegenkomen, een welbekende bewoner. De pony's kunnen goed overleven in deze ruige natuur en deden vele eeuwen dienst als werkpaarden. Tegenwoordig kun je een paardrijtochtje maken. Ze waren bijna uit het landschap verdwenen, maar de locals voorkwamen dat. In Clifden staat een museum over deze dieren.

Connemara Ponies, Ierland

Inagh Valley & fjorden

Een leuke afsluiter van je bezoek aan het nationale park is een detour via Killary Harbor, nabij het dop Leenane. Bezoek hier het enige echte fjord van Ierland! Het fjord strekt zich zo'n zestien kilometer uit van de Atlantische Oceaan naar het landinwaarts gelegen Aasleagh (waar je de Aasleagh Falls zeker even moet bekijken!). Als je naar Ierland kwam vanwege de spectaculaire landschappen, dan stelt deze plek je niet teleur. Als je de tijd hebt, maak dan een cruise door het fjord. Dit kan bijvoorbeeld met Killary Fjord Boat Tours, nabij Leenane. Leenane ligt op circa twintig minuten rijden van Letterfrack.

Inagh Valley Ierland bezienswaardigheden
Ballon!