De Burren, Munster

De Burren Ierland Het woord Burren laat zich het beste vertalen als 'rotsachtig' of 'grote rots' en dat is precies de omschrijving van het karstlandschap. De grillige rotsen vol gaten en gleuven danken hun vorm aan de wind die al vele jaren over het gebied raast. Ondanks het rotsachtige gebied is de grond vruchtbaar, kijk er dus niet verbaasd van op als je vee ziet grazen en kleurrijke bloemen tegenkomt. Insiders beweren dat Tolkien, de schrijver van Lord of the Rings, zich liet inspireren door dit buitenaardse landschap voor zijn wereldberoemde boeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De Burren

De Burren is een bezienswaardigheid op zich: het is zo bijzonder, dat het tot nationaal park is uitgeroepen. Kalksteen dat ooit diep op de bodem van de oceaan lag, is door de eeuwen heen naar boven geduwd en na verloop van tijd boven het zeeniveau komen te liggen. Het landschap wordt vaak vergeleken met een maanlandschap door de ongelijke, grijze kalksteen rotsen. Het gebied is erg vruchtbaar en je vindt er een keur aan flora en fauna. Ook zijn er in het nationale park diverse grotten en archeologische monumenten. Daarover lees je hieronder meer.

Landschap van de Burren

Corcomroe Abbey

De Corcomroe Abbey ligt aan de rand van de rotsachtige heuvels van de Burren, niet ver van de plaats Bellharbour. Rond 1195 werd de abdij gesticht. Het is onduidelijk of de kerk ooit voltooid is, misschien is vanwege geldgebrek het bouwwerk nooit afgemaakt. De abdij stond ook wel bekend als 'St. Mary of the Fertile Rock', vanwege de vruchtbare grond.

Corcomroe Abbey, bezienswaardigheid in de Burren

Aillwee Cave

De Aillwee-grot, ook wel McGanns-grot genoemd, is de beroemdste van de vele duizenden grotten onder het landschap van de Burren. Onder begeleiding van ervaren gidsen is het mogelijk een tour door de grot te maken. Deze tour bestaat uit een wandeling van ongeveer een half uur. Onderweg zie je overbrugde kloven, bijzondere rotsformaties en zelfs een ondergrondse waterval.

Aillwee Cave

Dunguaire-kasteel

Kasteel Dunguaire werd in 1520 gebouwd door de O’Hynes-clan. Dit gerestaureerde zestiende-eeuwse torenhuis ligt op een rots aan de oevers van Galway Bay. De architectuur van het kasteel is eenvoudig maar prachtig. Tijdens je bezoek kom je meer te weten over het leven van 1520 tot de moderne tijd. Maak zeker ook een korte wandeling naar het nabijgelegen dorp Kinvara (circa driehonderd meter).

Dunguaire kasteel de Burren

Poulnabrone Dolmen

Ook in Ierland vind je hunebedden. De Poulnabrone Dolmen is er een van en vormt een van de meest bijzondere, historische monumenten in de Burren. Het graf bestaat uit grote stenen waarop een vier meter lange plaat rust. In de jaren tachtig ontdekte men een scheur in een van de stenen. Bij het vervangen ervan deed met gelijk archeologisch onderzoek. Er werden lichaamsdelen gevonden van meer dan twintig mensen en veel voorwerpen, waaronder wapens. Tip: bezoek het hunebed rond zonsondergang. Je fotografeert het hunebed dan precies op het moment dat de zon eronderdoor schijnt.

Poulnabrone Dolmen de Burren

De Burren Perfumery

De Burren Perfumery is een klein bedrijf in het dorpje Carron dat cosmetica en parfums maakt die zijn geïnspireerd op het landschap dat te vinden is in de Burren. Alle ingrediënten worden ter plaatse met de hand geplukt en elke geur wordt in slechts kleine hoeveelheden gemaakt. Schaf een flesje aan en neem de geur van Ierland mee naar huis.

Carron bij de Burren
Ballon!