Ostuni, Apulië

citta bianca, Ostuni De magische witte huisjes van Ostuni zijn van veraf al zichtbaar. De gebouwen zijn van een witte kalklaag voorzien en doen de bijnaam "Citta Bianca", de witte stad eer aan. Vanuit het groene park Parco Rimembranze kom je terecht op het imposante plein Piazza della Libertà. Wandel door de vele kleine witte steegjes, strijk neer op een van de gezellige terrasjes en laat je onderdompelen in het Italiaanse dolce vita.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Ostuni

Midden in het historisch centrum van Ostuni staat de rooms-katholieke kathedraal Santa Maria Assunta. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw. De uitstraling en een kleurige majolica koepel maken het een plaatje om te zien. Aan de voorzijde van de gevel prijkt het indrukwekkende roosvenster waarvan de 24 bogen de uren van de dag voorstellen. De binnenzijde van de kerk wordt gekenmerkt door prachtige schilderingen op het plafond en twaalf bogen die verwijzen naar het aantal maanden in een jaar. De kathedraal huist een grote collectie aan relikwieën uit de achttiende eeuw, waaronder een mooi doopvont en religieuze doeken over het leven van Jezus.

Kathedraal Ostuni

Piazza della Libertà

In het hart van de stad bevindt zich het grootste plein van Ostuni, het Piazza della Libertà. Aan het plein grenst een oud Franciscaans klooster, Palazzo San Francesco. Na een grondige renovatie in de negentiende eeuw is het nu het stadhuis van Ostuni. Aan de overzijde staat een van de symbolen van de stad, de Obelisk van Sant'Orenzo uit de achttiende eeuw. Bovenaan de obelisk staat het standbeeld van de patroonheilige van de stad, St. Oronzo, die de stad bespaarde van de pest.

Piazza della Libertà, Ostuni

Madonna della Grata

Aan de voet van de heuvel bezoek je deze bijzondere kerk. De naam van de kerk is opgedragen aan de Madonna della Grata. Het verhaal gaat dat een man met ondraaglijke pijn tot een beeltenis van Madonna had gebeden en wonderbaarlijk was hersteld. Deze fresco van Madonna werd daarna uit een oude achttiende-eeuwse kerk gehaald en verplaatst naar het hoofdaltaar van deze kerk. Jaarlijks vindt er op de eerste zondag van augustus een heilige processie plaats als eerbetoon aan de Madonna della Grata. De lange processie gaat door de hoofdstraten van Ostuni, waarbij 's avonds honderden fakkels worden aangestoken en door vooral vrouwen gedragen. Sommige vrouwen lopen blootsvoets als teken van toewijding aan de maagd Maria.

Madonna Della Grata kerk, Ostuni

Omgeving

Natuurpark Dune Costiere

Aan de Adriatische Zee, op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Ostuni, ligt het natuurpark Dune Costiere. Het park bestaat uit verschillende landschappen: van droog, mediterraans steppegebied en weelderige duinen tot aan eeuwenoude olijfbomen. Je kan dit park het beste te voet of per fiets ontdekken. Wandel door de duinen en langs oude boerderijen, rol je badhanddoek uit op het goudkleurige strand en geniet van het unieke landschap om je heen.

Olijfbomen, Parco Dune Costiere

Alberobello

Het unieke 'kabouterdorp' Alberobello is het hoogtepunt van de regio Puglia. Er staan honderden Trulli huisjes door het dorp verspreid. Dit zijn kleine, witte hutjes met een grijs puntdak. Ga op zoek naar de tweelingtrullo, de Sant'Antonio kerk in dezelfde stijl en het uitkijkpunt waarbij je zicht hebt op een zee van Trulli. Bezoek het Museo del Territorio om een goede indruk te krijgen van de Trulli cultuur. Het is een schattig dorp met schilderachtige plekjes, maar het is ook behoorlijk toeristisch.

Alberobello
Ballon!