Lucca, Toscane

Lucca Als je al niet verliefd was op Toscane, dan word je dat wel tijdens je bezoek aan het prachtig gelegen Lucca. Lucca heet ook wel 'Stad van de honderd kerken' en ligt centraal op 25 kilometer van Pisa en 80 kilometer van Florence, aan de voet van de Apuaanse Alpen. Prima te bezoeken als dagtocht, maar deze stad achter indrukwekkende stadsmuren is ook de moeite waard als bestemming op zich. Ga er al wandelend of fietsend op uit en ontdek de historische geheimen van de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude stadsmuren

Een unieke bezienswaardigheid tijdens je bezoek aan Lucca. De stadsmuren dateren uit de zestiende eeuw en werden gebouwd als bescherming tegen 'de vijand' uit Florence. De stadsmuren van vier kilometer lang zijn de enige in heel Italië die je te voet of per fiets kunt verkennen. Je zult versteld staan van alles wat je onderweg tegenkomt. Zo heb je er speelplaatsen voor kinderen, de leukste picknickplaatsen en geheime historische straatjes waar de geschiedenis tot leven komt. Nog tijd over? Breng dan een bezoek aan de botanische tuin van Lucca.

Oude stadsmuren Lucca

Duomo di San Martino

Van Lucca's honderd kerken is er eentje die je zeker gezien moet hebben. Dat is de Duomo di San Martino, Lucca's kathedraal. Deze imposante verschijning ligt op het gelijknamige plein. In deze Romeinse Kathedraal uit de elfde eeuw vind je de meest indrukwekkende kunstwerken, waaronder het houten kruisbeeld van Jezus Christus, Volto Santo.

Kathedraal van Lucca

Piazza dell’Anfiteatro

Breng ook een bezoek aan de straat Via Fillungo, de beroemdste winkelstraat van Lucca. Een must als je houdt van winkelen. Hier vind je namelijk de meest prestigieuze winkels, maar ook de leukste boetiekjes. Vervolgens slenter je naar het Piazza dell'Anfitheatro. De naam is misschien wat misleidend, want je ziet hier geen amfitheater, enkel de contouren van het tweede-eeuwse amfitheater dat plaats bood aan maar liefst tienduizend personen. Het is een goed idee om hier rond lunchtijd naartoe te komen. Er zijn namelijk veel goede restaurants te vinden. Bestel de lokale specialiteit, een ‘buccellato’. Dit is een zoet broodje met rozijnen. Of een ‘focaccia’, een plat brood met rozemarijn en besprenkeld met een goede kwaliteit olijfolie.

Amfitheater Lucca

Torre Guinigi

Deze 45 meter hoge toren uit de veertiende eeuw aan het plein van Guinigi is een bijzonder bouwwerk. Op de toren staan namelijk zeven eikenbomen in een U-vorm. Men beweert dat na de dood van de machtige leider Paolo Guinigi (1372-1432) alle bladeren van de bomen vielen. Even rekening mee houden dat de trap naar boven 230 treden telt, maar het uitzicht is de moeite waard!

Torre Guinigi Lucca

Puccini Museum

Lucca staat bekend om de vele beroemde muzikanten, onder wie Giacomo Puccini. Hij groeide op in een appartement aan de Corte San Lorenzo, nummer 9. Het is nu ingericht als museum. Tickets zijn te koop bij de boekwinkel aan het Citadella-plein tegenover het museum. Leuk om te weten; tussen juni en september zijn er elke vrijdag om 12:00 gratis rondleidingen in het Engels.

Puccini Museum Lucca

Piazza Napoleone

In 1805 kwam Lucca in handen van Napoleon en zijn zus Elisa, zij werd ook wel de Prinses van Lucca genoemd. Er zijn nog altijd veel kenmerken te vinden uit de tijd van Napoleon. Het belangrijkste is Piazza Napoleone, ook wel Piazza Grande genoemd. De bomen die je op het plein ziet zijn gepland door Elisa.

Piazza Napoleone Lucca bezienswaardigheden

Nationale Kunstgalerij

Houd je van musea, dan is de Nationale Kunstgalerij echt een aanrader. De galerij bevindt zich in het Mansi-paleis uit de zeventiende eeuw. Hier vind je een mooie selectie van kunst, voornamelijk uit de tijd van de Renaissance.

Nationale Kunstgalerij Lucca bezienswaardigheden

Omgeving

Bagni di Lucca

Deze spa op drie kwartier rijden ten noorden van Lucca, staat al sinds de dertiende eeuw bekend om het therapeutische water. Er zijn drie zwembaden en deze zijn in de zomer open voor het publiek.

Bagni di Lucca

Parco di Pinocchio

Op achttien kilometer van Lucca ligt het geboortedorp van Carlo Collodi, de schrijver van het verhaal van Pinokkio. Het is een leuk park waar je deel kan nemen aan interactieve activiteiten geïnspireerd op het boek. Zo is er een doolhof waar je de personages uit het verhaal tegenkomt en uiteraard mag de walvis niet ontbreken. Ook makkelijk te bereiken per trein!

Vervoer

Per fiets

Een leuke manier om Lucca te verkennen, is per fiets. Je kunt op vele plaatsen fietsen huren, ook kinderfietsen en fietsen met kinderzitjes.

Te voet

Lucca is prima te voet te verkennen, de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Een groot gedeelte van de stad is afgesloten voor auto’s.

Openbaar vervoer

Indien je buiten Lucca verblijft kun je met de trein naar de stad komen. Er gaan dagelijks treinen vanuit Florence, Viareggio en Pisa.

Geschiedenis

Lucca is een van de rijkste steden van van Italië. Maar tot die status kwam het niet zonder slag of stoot. Lucca komt van het woord ‘luk’, wat moeras betekent. Niet een ideale plek voor een stad, zou je denken. De Etrusken dachten daar anders over. Zij waren de eerste inwoners van het gebied. In 180 voor Christus ging Lucca tot het Romeinse Rijk behoren, namelijk als kolonie van Rome. Het centrum kenmerkt zich door het rechthoekig schaakbordpatroon. Dit is een duidelijke herinnering aan het stratenplan uit de Romeinse tijd van de nederzetting ‘Luca’.

Lucca werd in de eeuwen daaropvolgend een aantal keren geplunderd en belegerd door diverse stamhoofden en keizers, maar groeide desondanks uit tot een welvarende stad. In de tijd van het Longobardische Rijk was Lucca de hoofdstad van de provincie Tuscia, later het graafschap Toscane. Ook had Lucca een eigen munt. In het begin van de elfde eeuw werd de stad rijk door de zijdehandel.

Nog een belangrijke naam in de geschiedenis is Napoleon. In de achttiende eeuw viel Lucca namelijk in Franse handen. Napoleon regeerde toen de stad. In 1812 stroomde de Serchio-rivier over en werden alle poorten van de stadsmuur gesloten. Elisa, de jongste zus van Napoleon kon de stad niet meer in. Het bijzondere verhaal luidt dat men haar over de muur moest hijsen om zo de stad weer in te komen.

Ballon!